Kicsi a bors, de erős – EP válogatás #59

A depresszió egy tégla a fejeden, ami nyom lefelé, és a gondolataidat apró ólomrögökké zsugorítja.

(Evelyn Lau)

Néha őrült gondolatok vannak a fejedben… EP sorozatunkban megtaláljátok rájuk a gyógyírt! E heti őrjöngő ötösünket egy régóta várt hazai banda visszatérő anyagával kezdjük, akik meg mutatják, milyen a zsigeri death metal modernebb formája. Ezután egy könnyedebb mizantropikus elektrosokk zaj-black metal kezelés vár rátok, melynek hatását fokozzuk némi sivár rezgésszámú primitív doommal, agresszív punk/hardcore-ral  és rohadó emberi kapcsolatunk nihillista belső démonaival.

Jó gyógyulást!

Monastery

A zalaegerszegi Monastery az elsők között játszott itthon death metalt. Lehetne vitatkozni azon, hogy az 1992-es kazettájuk volt-e az első hivatalos hazai death metal megjelenés, vagy sem, de közel három évtized távlatából már nehéz lenne igazságot tenni. A lényeg most nem is ez, hanem sokkal inkább az, hogy a zenekar újra aktív. Az újraindulás motorja a mindenkori dobos, Kovács Róbert (Billy), aki tizenkét év szunnyadás után tavaly hívta tetemre a csapatot. A friss kiadvány pedig másfél évtized elteltével, február elején CD-n és digitális formában fog megjelenni. A csapat aktuális felállása az alapító mellett Frytz énekes, Hufi gitáros, illetve Szana basszusgitáros. A soproni MD Stúdióban rögzített három dalos Chimera EP két új nótát és az első kazettaalbum címadójának újraértelmelmezését tartalmazza, szűk 10 percben. A kiadvány (remélhetőleg) egy hosszabb lélegzetű hanganyag beharangozója lesz! A két új dal modern – hardcore-os – behatásokkal megtűzdelt death metalt kínál, esetükben alapvetően a húzós tempók és nem a sebesség dominálnak. Az új nóták, a nyitó címadó és a második csapás, az Isolation Method fel is vázolják, hogy mire számíthatunk a veterán harcosoktól; begyorsulásokkal tarkított, megfontolt döngölés, mély, a hörgés és az üvöltés keverékeként leírható vokál, domináns basszusalapok, illetve húzós groove-ok. Az első kazettaalbum címadója pedig egy fiatalító beavatkozáson esett át, melynek eredményeként nem lóg ki az anyagról, ha nem ismerném, simán elhinném, hogy ez a szerzemény is a friss EP-re íródott. Várom a teljes lemezt!

Az anyag CD formájában digipack tokkal, szövegeket is tartalmazó füzettelmegrendelhető postaköltség ellenében a csapat facebook oldalán privátban, vagy ingyenesen letölthető a www.monastery.hu weboldalról.

(Andris)

Illness

Hogy méltón ünnepelje meg 20 éves fennállását a norvég-lengyel mizantróp black metalos Illness duó egy 4 + 1 feldolgozásdalos (Thorns „Ærie Descent”) mini-albumot adtak ki Schizophrenic Kingdoms címmel. Koncepciójuk most is a libabőrt adó beteg zajokon alapuló horrorisztikus atmoszféra, amiknek köszönhetően egy elmeosztály hétvégi partyján érezhetjük magunkat. Elektrosokk jellegű bizarr zaj-terápiájuknak köszönhetően az érzésünk támad, mintha egyfajta mentális terror alatt tartanak minket, ahol a finomra szőtt horrorisztikus hangulat mellett játékosan bújik meg a klasszikus zene, valamint a rideg fekete fém egyedi varázsa.

Zlórtcht / Lord Dahu

Nem igazán emlékszem, hogy EP-sorozatunkban szerepelt-e már valaha is split anyag? Na, de semmi baj, hiszen ha úgy vesszük a split lehet akár EP, vagy demók is. Ilyen a Zlórtcht és a Lord Dahu közös anyaga is, amin összesen öt dalt találunk. A Zlórtcht egy ausztrál doom/punk szobaprojekt a Lord Dahu pedig hasonszőrű francia társa. Mint két zenekar erősen a Celtic Frost / Hellhammer és Reverend Bizarre pokolkeltő nyomdokain mozog. A maguk primitív megfogalmazásukban előadott klasszikus, sivár hangzású riffeikkel igazi ősi rituálékat idéznek fel a műfaj elhagyatott lelkeiben, akik szerintem éhesen vetik rá magukat a két elkövető többi szerzeményeire is.

Bleach Everything

A Richmond-i punk/hardcore alakulat, a Bleach Everything új két dalos kislemezén a tőle megszokott agresszív vonalat hozza. Alig több mint két és fél perc alatt a földig legyalulják az arcunkat és ők közben csak mosolyognak. Bound/Cured dalaik a vegytiszta erőszakot és hétköznapi életünk káoszát hordozzák magukban, melyek olyan erővel robbannak felénk, mint egy-egy atombomba.

Die Sünde

Német neve ellenére a Die Sünde egy olasz „minden ami” post-metal zenekar, akik 2018 óta léteznek. Négy dalos bemutatkozó EP-jük egy erős nihilista konstelláció, melyben magára az emberi lényre, önmagával és környezetével való, vagy inkább rohadó kapcsolatára fókuszálnak. Teszik ezt zenéjük extrém vonalakra fogott black, sludge, hardcore, doom szekvenciáival, illetve témáival, melyekkel néha rituális hangképeket váltanak ki, hasonlóan olyan zenekarokhoz, mint az Amenra, Oathbreaker, vagy a Celeste. Összefogott, de mégis sötéten kaotikus, mondhatni belső démonidéző anyag.

Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.