KICSI A BORS, DE ERŐS – EP VÁLOGATÁS #85

EP sorozatunk e heti összeállításában kicsit kilépünk a megszokott „fotel metal” komfortzónánkból és teljes sebességre kapcsolunk a death metal hiperterében, hogy majd tátott szájjal huppanjunk vissza a jelenbe. A hétköznapok csatái mellet azért jócskán jut időnk a kakofónikus borzongásra és lelkünk sírgödrének megásásosára is… Mondja valaki, hogy nem vidám az élet!

Mortal Ways

A 2019 óta létező brazil death metalos Mortal Ways a Hypocrisy-féle sci-fi metal híve. A Gustavo Camargo vezette trió témáit leginkább a biológia, a csillagászat a sci-fi irodalom és filmek, valamint egyéb történetek inspirálják, melyeket a klasszikus svéd vonalú melo-death dallamiba csomagolnak. Második EP-jük az Enslavement Pandemic négy tétele is ezt a csomagolást kapta, történetén központjában pedig egy űrből érkező vírusfertőzés áll, mely manipulálja az emberiséget… azt is mondhatnánk, hogy egy kicsit más szemszögből közelítik meg a Covid 19-et. Az EP az elsőtól az utolsó daláig remekül kidolgozott témákkal van tele, melyeket, leginkább a szólóik terén nagy ívű thrashes dallamokkal színesítenek. De van némi progresszív komplex-agyalás és enyhe punk hardcore megoldás is, ez főleg a bonuszként felkerült The Ramones feldolgozásának a Zero Zero Ufo-nak köszönhető. (Ez adal egyébként csak a You-Tube csatornájukon található.)

Cave Altar 

A Cave Altar egy teljesen friss hazai death/doom formáció. A duó felállású zenekar: G.V. – gitárok, basszus, ének és Kryptagonist – dobok a napokban jelentette meg két dalos Impermanence címet viselő bemutatkozó demóját, melyen a műfaj korai (Paradise Lost, Suffer Yourself ) és modernebb, melodikusabb ambient atmoszférájú vonalát (Vouna, Insomnium) mosták össze. A két légkör nagyon is egyensúlyban van náluk, ahogyan azt az 5 és félperces sötét temetői gyásszal teli címadó daluk is mutatja. Itt mindent szenvedélyt és szenvedést megkapunk, amit a death/doom szépsége és rohadó bomlása adhat. A másik dalik egy rövidebb lélegzetű instrumentális hangvételű áporodottan andalító lebegős tétel, ami kellemes éteri hangokkal van tele. A demó – annak ellenére, hogy sablon egyszerűségű – bemutatkozásnak tökétes… de szívesebben hallanék tőlük majd egy nagyobb bánat vonulatot is.

Septic Pain

Akik jártasak a ’90-es évek hazai hardcore zenéiben azoknak minden bizonnyal ismerősen cseng a Septic Pain neve. A székesfehérvári zenekar 1996-ban alakult, majd rövid 4 éves működés után 2001-ben jegelték magukat egészen 2012-ig. tavaly kihoztak egy EP CORE​-​vid címmel, most pedig itt van az újabb EP-jük a SEMMI. A valamivel több mint 10 perces anyaguk négy dalt tartalmaz, ebből 3 magyar, egy pedig angol nyelven van előadva. A szövegeiket túl misztifikálni nem kell: hétköznapi meló, modern rabszolgaság, társadalmi ellentétek, stb. Zeneileg is hasonló a helyzet, a ’90-es évek groove / tharsh centrikus hardcore metalja, ami leginkább a Biohazard, vagy épp az Action hardcore lemezeihez hasonlíthatóak, főleg az EP legutolsó dala a Ne várj. A műfaj kedvelőinek kellemes tombolni valót tud nyújtani.

A Sad Baba

Ne tévesszen meg senkit az A Sad Baba borítója. Igen, a chilei srácok borítója kísértetiesen hajaz egy korai Carcass album borítójára, de az orvosi death metal helyet ők a súlyos atmoszférájú post-metal, sludge-doom metal vonalán mozognak. Impure / Misanthropia EP-jük a második a sorban és négy mélyrehangolt, lassú tempójú iszapos nóta kapott rajta helyet, melyeket leginkább a belga Amenra frusztrált hangulatához tudnám hasonlítani. A közel 35 perces anyag nyugtalanító, duruzsoló, kakofoniku hangulata szinte beleolvad a füleidbe és sokáig nem tudsz tőle szabadulni. A hatása alá von és egyfajta fekete poszt-poklot szabadít rád.

Hellish Form

A Hellish Form egy igazi temetői nyomort árasztó funeral doom metalos duó, amit Willow Ryan (Body Void, ex-Atone, ex-Devoid) és Jacob Lee (Keeper, Skull Incision, Graven Mal, Elder Devil) párosa alkot. Remains című 4 tételes EP-jük (ami hosszúsága alapján lehet lemez is) szónikus ridegségű témáiban az elszigeteltségről és egyéb személyes traumák, valamint azok feldolgozásáról szólnak.  A srácok nem fogták vissza a bánat hullámait. Nyitásként egy 14 perces (Your Grave Becomes a Garden) agonizálást adó, lassú, áporodott légkörű funeral doom himnuszt szakítanak a nyakunkba, amit csak fokoznak az Ache kozmikus drone lebegéseivel, valamint mélységes kétségbeesés kiüresedett hangjaival, ami az egész anyagra erősen rányomja a bélyegét. Így egy meglehetősen hideg utazásban lehet részünk, ami sötét lelkünk mélyére visz. A négy tétel egy erős kompozíció, amit a funeral doom alap hangulata mellet a tradicionális doom és a sötét OSDM ridegsége tart össze.

Lowland Fest 2024 Lowland Fest 2024
június 25.
Tom Morello Tom Morello
június 30.
Toxic Weekend 2024 Toxic Weekend 2024
július 03.
Richie Kotzen Richie Kotzen
július 03.