Grotesque (2010)
A francia Pensées Nocturnes zsenge kora ellenére már bizonyította kvalitását, lévén az egyszemélyes formáció első nagylemeze, a Vacuum igen pozitív fogadtatásban részesült, szűkebb értelemben pedig nekem is kellőképp elnyerte a tetszésem. A meglehetősen érdekes személyiséggel megáldott Vaerohn - a zenekar egyszemélyes mindenese - a második nagylemez létrehozásához is jelentős energiákat mozgósított, ami jól érzékelhető a Grotesque dalait hallgatva.


Ami engem megfogott ebben a formációban az a kiismerhetetlen sokoldalúság, amivel Vaerohn megközelíti a zenélést magát, illetve az a végeredmény, ami egy olyan zenei utazásra invitálja a hallgatót, amelyben talán még nem volt része. Nem akarom túlmisztifikálni a Pensées Nocturnes zenéjét, mivel sokan vélhetően annyival elintézik, hogy egy szokásos experimentális black metal bandával állunk szemben. Az állítás túlságosan nem áll messze az igazságtól, de én annyival mindenképpen kiegészíteném, hogy a black metal és a klasszikus zene hathatós ötvözetét csak keveseknek sikerül eltalálnia, amely próbálkozás ez esetben maradéktalanul sikeresnek titulálható. Egy már feloszlott zenekarra, a Profanumra emlékeztet engem a Grotesque album érzésvilága, mivel éppúgy jelen vannak a klasszikus zene elemei, mint ahogyan egyidejűleg a black metal nyers ereje is a felszínre tör. A két igen szélsőséges zenei irányzat eufónikus, jól harmonizáló egymásba fonódása elég ritka találkozásnak számít az extrém zenék palettáján, ám a PN jól veszi az akadályt. A lassan hömpölygő, csontig vájó riffek hasonlítanak valahol a depresszív black metal bandák (Abyssic Hate, Xasthur vonal) gitártémáihoz, ám ez a megfoghatatlan avantgarde hangulat igazán egyedülálló élményt interpretál. A lassan folydogáló tempó és a szintetizátor jelenléte nem kölcsönöz túlzottan doom hatásokat a zenének, abszolút nem gerjeszt öngyilkos hajlamokat ez a muzsika, ez valami teljesen más, megnevezhetetlen dimenziót képvisel, valóban egy misztikus utazásra repít a belső világunk felé.


Aki kedveli az impresszionista motívumokat előszeretettel felvonultató bandákat, annak teljes bizonysággal állítom, hogy a Pensées Nocturnes újszerű élményeket tartogat.
Pensees_Nocturnes_Grotesque_2010
Kiadó:
Stílus:
Black Metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Vulgum Pecus
2.Paria
3.Rahu
4.Eros
5.Monosis
6.Hel
7.Thokk
8.Suivant
Írta:
Infam
2011. január 8., szombat, 12:40
Facebook:
Infam 2011. november 11., péntek, 14:13
Infam
Csatlakozott:
2006. szeptember 24.
Hozzászólások: 128
Hello, teljesen jól látod, a francia szcéna tud újat mutatni időről-időre, és ezen mi csak nyerhetünk...
--
"Please don't turn down the light,
I always wanted to see
Your body in the night.
- You're sexy on your knees!"
Necron 2011. november 11., péntek, 07:14
Necron
Csatlakozott:
2011. november 4.
Hozzászólások: 423
Helló

Köszi az infókat. Felkeltette a banda az érdeklődésemet. Szeritnem a franciák tudnak, nekem a Malevolentia is tetszett.

üdv
Koncertek
Steel Panther, Atomic Playboyz
július 17.,
Barba Negra Track
Gothoom Open Air Fest 2019
július 18.,
Gothoom Open Air
Combichrist - One Fire World Tour
július 19.,
Dürer Kert
Nazareth
július 19.,
Duna-part, József Attila sétány
Necrophobic, Sin of Kain, 1914
július 21., 19:30,
A38 Hajó
Rocklegendák Mezőkövesden 2
július 21.,
Kavicsos-tó és Szabadidő Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.07 seconds to render