Aeternus Prophet
Exclusion of Non-Dominated Material (2016)
 
Magamtól szinte sose hallgatok klasszikus death és black metalt. Az ukrán Aeternus Prophet második nagylemezére sem bukkantam volna rá, ha nem kapunk belőle egy példányt. Persze amint megláttam a stílusmeghatározást, gondoltam, meghagyom valamelyik szakavatott kollégának és bele se hallgattam a kiadó bandcamp oldalán elérhető kedvcsináló nótákba.
Aztán telt az idő és még mindig gazdájára várt a korong. Ezért tettem egy próbát a négy ominózus dallal. És valahogy megfogtak ezek a szerzemények. Úgyhogy lecsaptam az anyagra, kíváncsian várva, hogy a további 6 szám mit tud. Az Exclusion of Non-Dominated Material, vagy ha úgy jobban tetszik: Виключення недомінантного матеріалу tíz tétele 53 perces nyers death/black utazásra invitálja a műfaj híveit. Anyanyelvi szövegekkel operál a trió, ha nem gond, én az angol címeket tüntetem fel.
A CD kicsit kalandos úton, több részletben jutott el hozzám, de a teljes lemezanyag ismeretében rá kellett jönnöm, hogy ami 20 perces dózisban még tetszett, közel egyórásban már megfekszi a gyomromat. Pedig a később megismert 6 nóta sem rosszabb a bandcamp-es négynél. De nagy mennyiségben/dózisban nem tudja fenntartani érdeklődésemet ez a stílus. Talán egy 35 perces lemezzel még jobban megbirkóztam volna…

Mielőtt ejtenék pár szót a dalokról, nézzük a külsőségeket. Fekete-fehér borító/szövegkönyv, a CD korongon pedig a piramisban található óra látható nagy méretben. Vagyis úgy néz ki a disc, mint egy kis falióra. :) Mondhatni egyszerű, de nagyszerű ábrázolások. A szabadkőművesség meg reneszánszát éli. Mármint a vele való foglalkozás, tematizálás. A csapat logója roppant szimpatikus, lévén a körfűrész oldalunkon is fontos szerepet tölt be! :D
A tagok előszeretettel viselnek csuhát csuklyával, szóval kicsit még a titokzatosság zamata is körüllengi őket.
A hangzás szintén bejön, a ’80-as éveket idézően nyers, arányos. Nem a ma megszokott vastag, steril, szétkompresszált egyensound. „In solo Veritas” mondhatnánk, hisz a Veritas néven futó énekes/gitáros szólóira érdemes odafigyelni! Gyakran prezentál váratlan, heavys, vagy épp hard rockosan dallamos, feelinges pengetéseket. Meg suta, hamiskás futamokat is, amik egy különleges ízzel bolondítják meg a dalokat. Vokalizálása nem túl extrém, valami lightos hörgés-félét csapat. Viszont ha beszélnék ukránul, biztos érteném, amit hadovál, mert elég jól artikulál.
Alapvetően a középtempó különböző stádiumai dominálnak, ritkán taposnak csak igazán rá a gázpedálra. A kimért riffek, döngölések miatt még a doom is felüti itt-ott a fejét.
A thrash szintén.
A lemez leghosszabb szerzeménye a Sick Vision iszonyat húzással rendelkezik és még a refrénje is emlékezetes. Az a tény is ínyemre való, hogy több dalban is akadnak rövid basszuskiállások. A korong csúcspontja számomra a Fate Will Expect Your Death... 04:16 percénél található váltás és az azt követő gitárszóló. Cool!Van egy bizonyos hangulata az Aeternus Prophet második eljövetelének, ami még engem, a laikus deathandblekkert is meg tud igézni. Csöppet…
A rutinos, stílushű arcok talán 53 percen keresztül is élvezni tudják ezt a zenét, vagy ismereteik birtokában bátran ki merik jelenteni, hogy ez egy közepes/átlagos album. Én ezt nem állítom, csupán annyit, hogy nálam "erős közepes, már majdnem jó" osztályzatot sikerült elérnie.

Aeternus_Prophet_Exclusion_of_Non_Dominated_Material_2016
Kiadó:
Stílus:
Death/black metal
Értékelés:
 
Pont
: 6 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Removed Eyes (05:52)
2.Total Dominance (05:56)
3.Diapause of Thought Processes (04:33)
4.Sick Vision (07:06)
5.Exclusion of Non-Dominated Material (03:35)
6.Uncaused Defacement (04:31)
7.Fate Will Expect Your Death... (05:47)
8.Obliged to Live (05:16)
9.Wipe Off the Mark (06:02)
10.A Look into Eternity (04:25)
Írta:
oldboy
2016. augusztus 17., szerda, 17:08
Facebook:
Koncertek
Midnight, Ketzer, Slaegt, Iron Steel, Havária
április 22.,
Dürer Kert - Room 041
Imperial Triumphant, Mord'A'Stigmata, Zaum
április 23.,
Dürer Kert - Kisterem
Europe Under Black Death Metal Fire
április 26.,
Dürer Kert
Strange Rain Tour 2019
április 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Unleashed Bastards Tour
április 28.,
Végállomás Klub
The Iron Maidens
május 4.,
Dürer Kert
Tarja Turunen
május 5.,
Szent György napok
Moonglow World Tour 2019
május 6.,
Barba Negra Track
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.037 seconds to render