Vingulmork
Avgrunn ’EP

(Crime Records • 2019)
Armand
2019. június 2.
0
Pontszám
8
A közel 10 éves pihenőjét tartó Dead Man’s Hand és Defect Designer tagokat tömörítő norvég blackened thrasher Vingulmork a napokban jelentette meg új EP-jét. Az Avgrunn címmel napvilágot lát közel 20 perces, 4 tételes anyag dalai egytől egyig azzal az ősi feketeséggel és hatalomvágytól ittas agresszióval vannak felvértezve, amelyet már 2015-ös Chiaroscuro debütáló nagylemezükön is meg mutattak. A kompromisszumoktól mentes rideg és egyben fagyos melódiáikat 2012-óta szállítják, tovább éltetve ezzel a nordikus fekete fém lelkét és tűzét.
 

Az EP-nyitó Ytterst északi hangulatú nyitánya után szinte szadista kegyetlenséggel csapnak le ránk az jellegzetes orkánszerű black metalos dallamok, amik alá gyors, sebes folyású epikus szólót és atmoszférikus „viking” akusztikát csavartak. Az ezt követő Eternally Swallow, Eternally Keep az eddiginél még harciasabban, és még erősebben szúrják bordáink közzé a kést. Bár komor feketesége mondhatni onnan folytatódik, ahol az előző dal abba hagyta, mégis tömörebb, zúzósabb, fémesebb veretekkel van ellátva, amik alatt egy fűrészgépszerű thrash-groove üzemmód zümmög végig.


Az epikus doomossággal nyitó Land Of Nothing daluk egy gyilkos csata… pusztítóan mámoros riff-agressziók, füleinkben kalapáló harcias dobok és Jostein Stensrud Kohns sötét méreggel átitatott károgó hörgéseinek elegye, ami az EP többi dalában is erősen előtérbe van helyezve, igazi zenei atrocitásokat képeznek. A záró Døderlein dalukban picit talán visszafogottabban, de dallamosan technikás megoldásokkal festik meg az északi tájak szépségeit. Sodróan hűvös riffeik mellé egy hosszabb, ciklikusan visszatérő klasszikusnak mondható epic metal-szóló párosul, ami dicsőségének hangsúlyt adva a felhőkbe burkolt jeges hegycsúcsokról verődik vissza.

Az Avgrunn gyors és agresszív dalai egy igazi fekete fémes támadás! Bár némileg hasonlítanak az Old Mans Child technikás ridegségéhez, mégis egy újszerűen merészebb, sajátságos világot tárnak elénk, amelynek alapjául a jól bevált black metalos tradíciókat vették.
 
Avgrunn by Vingulmork
Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.
Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.
Agnostic Front Agnostic Front
június 18.
Wayfarer, Dreadnought Wayfarer, Dreadnought
június 19.