Angst-torn
Somber (EP)

(szerzői • 2019)
farrrkas
2019. június 19.
0
Pontszám
8

Kellemes meglepetésként ért, hogy a 2019 február óta létező, budapesti Angst-torn zenekar a minap felhívta a figyelmemet a májusban közzétett kétszámos EP-jükre. A Somber című anyag mindössze 7 perc figyelmet követel, de aki az elektronikát nem tekinti kizáró tényezőnek, alighanem többször lepörgeti majd ezt a két dalt.

A zenekarról sok információt nem lehet tudni, én még a közösségi oldalon sem találtam meg őket, de a lényeg amúgy is ebből a pár percből derül ki, legalábbis egyelőre. Hogy valamelyest képbe helyezzem a csapatot műfaj szempontjából, ők saját zenéjüket a dark/pszichedelikus rock mezeire terelik, a Bandcamp-oldalon azonban megjelennek az elektronika és darkwave címkék is, hogy talán mindez együtt kiadhassa azt, amit az Angst-torn ízelítőként itt bemutat. Főbb hatásaikként a gótikus rock veterán Fields of the Nephilim és a pszichedelikus Diary of Dreams nevét emlegetik. Utóbbit sosem hallgattam, a darkwave zenék között csak kivételes alkalommal kutakodom, most azonban a Somber ismertetőjének apropóján fejest ugrottam a német banda dolgaiba is. (Így zárójelben megjegyzem, hogy egészen bizarr klipjeik is vannak, kimondottan érdekes hangulatot keltenek a zenével együtt.)

Ha folytatnom kellene a sort, akkor a Sisters of Mercyt is indokoltnak érzem megemlíteni a hallottak alapján, az Angst-torn mély hangú, kissé gótikus dörmögéséhez hasonlót a britek dalaiban is hallhatunk. Zeneileg azonban az Angst-torn sokkal pszichedelikusabb, amiért elsősorban az elektronika a felelős. Nagyon mélyre hangolt bőgő és dob alapokon szárnyalnak a különféle hangok, és a két dal hallatán olykor halványan felsejlik Kátai Tamás neve is, ugyanis egyes hangszínek, hangulatok mintha a Neolunar, vagy a Thy Catafalque bizonyos zenefoszlányaival lennének rokonságban. Ez pedig nem jelent mást, minthogy a budapesti formáció határozott elképzelései alapján tudja irányítani az áramló hangokat, ívvel, hangulattal ruházza fel őket, életet lehel beléjük. Többször említettem már korábban, hogy a vizuális élmény megteremtésén áll vagy bukik az efféle pszichedelikus zene. Ha ezt nem sikerül létrehozni, akkor élettelen számítógépet hall az ember. Szerencsére, az itt-ott háttérben felbukkanó fülbemászó dallamokat és az ember feje körül cikázó, baljós hangulatú darkwave-szikrákkat jó ráérzéssel gyúrták dalokká, a Somber elkerüli a felületesség csapdáját, azaz van mire ráhangolódni. 

Somber by Angst-torn

A két szerzeményben hallható visszafogott, majdhogynem suttogó, mély hangon előadott szövegmondás teljesen másodlagos szerepet tölt be. Sőt, úgy érzem, a vokált még túlzottan előre is keverte a zenekar. Ha kissé belemosódna a háttérbe, még inkább hozzásegítené az embert, hogy átadja magát a főszereplőnek, a zene hangulatának. Biztosan ízlés dolga is, de egy éteribb, emelkedettebb, talán magasabb hangfekvésű (női vagy férfi) hang jobban illene az anyaghoz.

Összességében, ez a két dal jó lehetőség arra, hogy az erre fogékonyak feljegyezzék maguknak az ötösfogat nevét, mint potenciált mutató csapatot. Bízom benne, hogy nagylemez-hosszúságban is tartani tudják majd ezt a nívót. Engem mindenesetre kíváncsivá tettek.

Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.
Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.
Agnostic Front Agnostic Front
június 18.
Wayfarer, Dreadnought Wayfarer, Dreadnought
június 19.