MOSCOW DEATH BRIGADE, BEERZEBUB, CYD // 2022. 08.24., Budapest, Instant-Fogas Komplexum

Egy koncert, ami már kettő éve húzódik… Egyike volt azon eseményeknek, ami a korona miatt meghiúsult, és nagyon elkeseredett voltam, hogy mennyi koncert elmarad/kimarad az életemből. De végre a Moscow Death Brigade pótlásra került. Eredetileg az eseményt Esztergomba tervezték a Sportalsóba, azonban a Death Star Productions technikai okok miatt Budapestre az Instant-Fogas Komplexumba helyezte át a bulit. Én ezt annyira nem bántam, mert Budapest közelebb van a lakóhelyemhez, de mindegy lett volna melyik városban tartják, akkor is elmentem volna.

Az orosz MDB-t a Siberian Meat Grinder által ismertem meg, mivel az énekes (Vlad) tagja mindkettőnek. Azonban én abban a hitben is voltam, hogy SMD volt először, de realizáltam, hogy pont fordítva: előbb volt Moscow Death Brigade (2007 óta), majd ezután 2011-ben alakult meg a Siberian Meat Grinder. Míg az utóbbi brutál hardcore-ban utazik, addig az előbbi keveri a műfajokat: hc, hiphop, drum and bass stb. Az első dátum lemondása óta kitört az orosz-ukrán háború, és lévén hogy orosz együttesről van szó, a Moscow Death Brigade leszögezte, hogy ők mindenféle háború ellen vannak. Sőt, a koncert közben elmondták, hogy a merch bevételét ukrán menekülteknek juttatják el. Fontosnak találtam elmesélni ezt a nemes gesztust, szerintem hatalmas respect!

De akkor kezdődjenek a koncertek!
Ezelőtt még nem jártam sosem az Instantban és nem tudtam, hogy mekkora koncert teremre számítsak, de első benyomásra jónak tűnt, főleg hogy bent ment is valami klíma-szerűség, és ez egy klubbuliban nem hátrány. Az estét az esztergomi CYD zenekar nyitotta. Úgy gondolom mindig az első fellépőnek van a legnehezebb dolga. Nekik kell megalapozni a hangulatot, és sajnos viszonylag mindig kevesebb embert tudnak csak megmozgatni. Azonban a CYD nagyon jól leküzdötte ezeket az akadályokat. Igazi jó, pörgős hardcoret kapott a hallgatóság, a koncert közepe fele már sokan is voltunk, és az énekes néhány szám után lejött a közönséghez egy kis kedvcsinálásra. A zenekaron látszott, hogy nagyon összhangban vannak, jól is szóltak, és érződött, hogy megtiszteltetésnek veszik azt, hogy ezen az estén felléphetnek. Ki is tettek magukért!

Az estét a Beerzebub zenekar folytatta. Velük friss az élményem, Toxicon láttam őket legutóbb, de nagyon örültem, hogy ők nyitnak MDB előtt. Mire ők következtek már nagyon sokan voltunk a teremben, és sok mindenki viselt Beerzebub pólót/sapkát, ezt jó volt látni. Úgy gondolom, hogy egy igazán különleges műsort kaptunk a srácoktól, mivel több számnál is volt vendégfellépő, akiket egyébként a lemezeken is hallhatunk. Biztos nem sűrűn adatik meg az a lehetőség, hogy Barni a The Southern Oracle együttesből, vagy éppen Senior Hal a Fish! zenekarból, illetve Bölcsföldi Zoli (ex Cadaveres) egy fellépés alatt jelenjen meg egy közös zenélésre.

Fantasztikus performansz volt mindenki részéről, és egy nagyon jó élmény. Tényleg hálásak lehetünk, hogy ez a koncert megvalósult, mivel a frontember elmesélte, hogy kedden még úgy látták nem fog összejönni, mert elkapta őt valami betegség, ami kicsit ledöntötte lábáról. Örülünk, hogy végül ilyen bulit csaptak! Utólag a facebook bejegyzésükhöz hozzá is tették, hogy olyannyira jól érezték magukat, hogy a végére még ugyanabba a kamerába se sikerült belenézniük! Haha, hát ez már igazán semmiség.

Aztán következett a régóta várt Moscow Death Brigade. A háttérben a jól ismert graffitiző krokodil lógót vetítették ki. Megjelent a zenekar 3 tagja, két frontember és egy dj, majd berobbantak a Renegade Stomp-pal. Nem tudom hátul mi volt a helyzet, de az elől lévők szinte egy emberként ugrottak fel az első hangra, és szinte azonnal elkezdődött a pogó, stage diving, body surf. Olyan nagyszerű számokat hallhattunk, mint Anne Frank Army, Pt. II., Brother and Sisterhood, Boltcutter, Paper’s Please.

A dalok közben többször elmondták, hogy mennyire örülnek annak, hogy itt lehetnek végre Magyarországon. Illetve hangot adtak annak is, hogy az ő filozófiájuk az, hogy mindenkit úgy fogadnak el ahogy vannak, mindenki egyenlő a szemükben, nincs hátrányos megkülönböztetés, nincs kirekesztés. Egyébként ez érződött is az egész koncert hangulatán, egyfajta közösségként tekintettek ránk, nem pedig közönségként. A legfrissebb albumról (Bad Accents Anthems) elég sok dalt játszottak: Feed the Crocodiles, Bad Accent, Sound of Sirens, Megaphone és természetesen a Never Walk Alone. Néhány rajongó egy felfújhatós krokodillal érkezett, ami egész koncert közben röpködött jobbra balra, illetve a zenekar is bedobott egyet a tömegbe.

Továbbá nem maradhatott el a krokodil jelmezes figura sem a színpadról. A közönség pedig egyszerűen őrült volt, szerintem nem nagyon volt olyan, hogy senki sem bodysurfolt volna, a pogó sem állt le. A koncert vége felé megjelent több biztonsági őr a színpadon, meg a színpad mellé is bejöttek vagy 5-en, ment a tanácskozás, de nem tudtuk megfejteni, hogy mi történik, mert utána az összes elvonult kifelé. Lehet csak mi nem értettük, gőzöm sincs.

Miután megvolt ez a jelenet, búcsúzásként elnyomták megint a Brother and Sisterhood-ot, amit mondjuk szintén nem teljesen értettem, jobban mondva sose értettem, hogy egy számot miért játszanak el kétszer egy koncert alatt. Félreértés ne essék, mert szeretem ezt a számot nagyon, csak ahelyett jöhetett volna mondjuk a Prove Them Wrong, mert azt nagyon szerettem volna hallani. De majd legközelebb.

Összegezve az estét zseniális volt és energikus, igazi feltöltődés a léleknek. Remélem most már sűrűbben látogatnak meg minket. Köszi mindhárom zenekarnak és a vendégzenészeknek az élményt, illetve a Death Star Productions-nak a szervezést!

Fotók: Moscow Death Brigade, Beerzebub, CYD facebook oldalak.

She Wants Revenge She Wants Revenge
szeptember 24.
Combichrist, Megaherz Combichrist, Megaherz
szeptember 25.
Vinnie Moore Vinnie Moore
szeptember 26.