Mürderhead a Barbában – Interjú

Októberben, 2023.10.27-én) egy érdekes hármas lép fel a Blue Stage-en. Egy-egy cikkel interjú formájában mutatjuk a koncert különböző stílusú csapatait, hogy kedvet csináljunk az olvasóknak elugrani a bulira. Ez a beszélgetés a zúzós, mocskos rock’n’roll irányából indul – szerintem minden olvasó tudja, mire számítson.

Hamarosan felléptek a Barbában egy érdekes bulin. A dallamos metal és AOR repertoárral bíró Stardust és az heavy/power metal vonalas End of Paradise mellett ti a zúzós rock’n’roll-t képviselitek.

Ezúttal hogyan került sor a szervezésre, hogy pont ti hárman lépjetek fel? – kérdezem a beszédes nevű Mürderhead képviseletében Tóth Ákost.

Ákos: Liptay Zoltán gitáros ajánlott minket, aki a Mürderhead zenekarban velünk játszott korábban és a Stardustba váltott. 

Ezek szerint ismeritek egymást, a zenekarokat és egymás zenéjét?

Á: Igen, természetesen.

A hangzásában eltérő három banda közös koncertjén szerintetek itt mi lesz a közös a zenétekben?

Á: A Motörhead olyan klasszikus és zsigeri, hogy az alapja az egyetemes rockzenének. Rengeteg későbbi zenekar merít belőle, hivatkozik rá, mint meghatározó hatásra. Remek közös nevező a stílusok között. Magában hordozza és ötvözi a punk, rock, metal jegyeit is. 

Rajongóként ti is jártok olyan koncertekre, ahol kicsit eltérnek a felvonultatott stílusok?

Á: Igen, a változatosság gyönyörködtet. Hihetetlen szerteágazó és mély a rockzene. Különösen izgalmas dolog elmerülni benne, és mindig lehet felfedezni új színeket.

Légy szíves mutassátok be a bandát pár szóval!

Á: Lemmy halála után nagy űr maradt utána. A hazai zenei piacon pedig a korábbi Motörhead-tribute bandák akkor már nem voltak aktívak. Nem volt, aki ezt a fantasztikus életművet élőben megszólaltassa… Egyrészt ez a felismerés, másrészt egy konkrét megkeresés hívta életre a zenekart. Képíró Sándor kért meg minket a születésnapján rendezett eseményre, hogy játsszunk pár Motörhead-dalt. A buli olyan jól sikerült, és a dolgok úgy összeálltak, hogy megalakultunk és azóta is töretlen lelkesedéssel a saját rajongásunk által tüzelve tisztelgünk a legendák előtt. Revival zenekarként is aposztrofálhatjuk magunkat, hiszen az alapító tagok Lemmy, Philty Animal Taylor, és Fast Eddie Clark már mind elhunytak.

Igyekszünk hangzásban, szellemiségben és megjelenésben is hozni a MH-érzést… mindezt persze végtelen tisztelettel és mint zenészek, akik rajongók is egyben.

Izmos tribute zenekarként mire számítotok, nyitja, bővíti majd ez a rendezvény a rajongótáborotokat? Fogadókészek manapság a hallgatók az újabb stílusok megismerésére?

Á: Döglődő és vergődő a rockzene iránti érdeklődés napjainkban, de bízunk benne, hogy a közönség megfiatalodik, megújul, eljut az üzenet a fiatal generációkig is. Vannak bíztató jelek is. Mindig óriási öröm meglátni egy tinit pl. Motörhead-pólóban. Sokat ad ez a zenei kultúra, összetartást, szabadságot, erőt! Ez a konkrét rendezvény is hozni fog új rajongókat – ebben biztos vagyok. Annyira koncert-orientált és erős dalokat írt a Motörhead, hogy senki nem lehet közömbös. Így vagy úgy, de arcon csapja az embert az Iron Fist, és annak bizony nyoma marad!

A csapaton belül – persze a Motörhead mellett – főképp milyen kedvenceket hallgattok?

Á: Nagyon széles a látószög, nagyon nyitottan állunk a nagybetűs ZENÉ-hez. 

Mennyiben játszotok némi saját ízzel, megjelenik-e benne, amit ti gondoltok, vagy szigorúan a Motörhead-megszólalására törekedtek?

Á: A zenekarunk neve Mürderhead és a név kötelez! Igyekszünk kicsit dögösebben, kicsit még karcosabban tálalni az amúgy is gyilkos dalokat. Ugyan eleve lehetetlennek tűnik, de azért persze egy csipet a saját lelkünkből is hozzákerül a megírt dalokhoz.

Hogyan készültök a bulira? Lesz, ill. van-e olyan, amit kimondottan erre az alkalomra szántok?

Á: Minden bulira egyedileg készülünk. Egy nagyon tehetséges új gitárost (Adorján Pétert) avatunk majd a színpadon, így eleve különleges lesz ez a koncert. A setlist tartalmaz különleges meglepetéseket, de ez maradjon titok. Szerencsére hatalmas a merítés lehetősége, rengeteg ötletünk van, és a csapat nagyon motivált. A vérfrissítés is jót tett, és alig várjuk, hogy „szétrúgjuk a seggeket” ahogy azt Lemmy is mondta minden koncert előtt.

Sok sikert kívánunk a fellépéshez, ott találkozunk!

Friendly Tour 2024 Friendly Tour 2024
február 23.
The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.