P. Mobil – Bárki odajöhet hozzám és megveregetheti a vállamat vagy megmondhatja, hogy mennyire rühell – Interjú Schuster Lóránttal

Azt hiszem ez az az interjú, amihez semmilyen felvezetőt sem szükséges írnom. Aki nem ismeri Schuster Lóránt nevét, az feltehetően tévedésből kattintott az oldalunkra, miközben esztergáló gépet keresett és a fémforgács kifejezést meglátva felcsillant a szeme. Viccet félretéve, Lóránt a magyar könnyűzene megkerülhetetlen alakja, aki tavaly ünnepelte zenekara aranylakodalmát, azaz az ötvenedik évfordulóját annak, hogy a P. Mobil házasságot kötött a rockzenével.

Lóránt, üdvözöllek a weboldalunkon! Hatalmas megtiszteltetés, hogy elfogadtad a felkérésünket! A GrundRecords-tól kapott e-mail címen kerestelek meg, az üzenetemre szinte azonnal válaszoltál, megadva a privát telefonszámodat a további egyeztetés végett. Azok a hazai zenekarok, akik a P. Mobillal egyidőben kezdték, sokkal távolságtartóbbak,  a közönséggel csak a szükséges mértékig vegyülnek, illetve többnyire egyik irányba sem engedik meg a tegezést. Honnan ez a nyíltság és közvetlen hozzáállás? A zenekari dolgokon kívül a civil életben is így állsz az emberekhez?

Ugyanígy. Ha lejövök a színpadról, ugyanolyan ember vagyok, mint a többi. A színpad az természetesen más. Eleinte volt ebből gond is, de aztán megszűnt ez a dolog, ma már nem félnek odajönni hozzám beszélgetni. Persze mindennek megvan az ideje, de a lényeg az, hogy a mai napig villamossal, busszal, metróval járok. Bárki odajöhet hozzám és megveregetheti a vállamat vagy megmondhatja, hogy mennyire rühell. Szerintem alkati kérdés, hogy ki hogyan viszonyul a többi emberhez. Nem hiszem, hogy ez csak a rockzenére érvényes, beszélhetünk itt akár a sportról, a színházról vagy a komolyzenéről is.

Kevés zenekarnak adatik meg, hogy bár egy rövidebb megszakítással, de öt évtizeden keresztül a színpadon legyen. A P. Mobil ezt az évfordulót sem emelte ki, nem Arénáztatok, hanem a tőletek megszokott módon folyamatosan koncerteztetek, ezzel is szembe menve a hazai trendekkel. Nem lett volna indokolt egy Aréna koncert, majd annak anyagából a jól megszokott hazai forgatókönyv szerint egy DVD kiadvány?

Többek között azért, mert nincs rá pénzünk. Ahhoz, hogy egy Aréna koncertet csinálj, be kellene tenni a dologba kb. 20 milliót, de lehet, hogy még annál is többet. Nekünk nincsenek szponzoraink, nincsenek támogatóink. Nem mentünk bele a TAO dolgokba, de a részletekkel nem akarok senkit sem untatni. Az a lényeg, hogy hogyan lehet kevés eladott jeggyel teltházas koncertet csinálni és a megfelelő pénzösszeget legálisan lenyúlni az állami költségvetésből. A másik része a dolognak az, amire te is utaltál a kérdésedben; rendszeresen játszunk. Folyamatosan koncertezünk, ha hagynak minket. Még büszkék is lehetnénk rá, hogy Magyarországon a koronavírus helyzetet az fékezi meg, hogy nem engednek rock koncertet rendezni. Minden más szabadtéri rendezvényt, bevásárlást engedélyeznek, így jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy azért nem szabadult el a vírus, mert nincsenek rock koncertek. Összefoglalva a jelenlegi helyzetet, meggyőződésem, hogy a hozzá nem értésnek és a felelőtlenségnek van egy olyan foka, ami kimeríti a szándékosság fogalmát. Szerintem ez történik most. Hogy ez miért van így, az egy hosszabb elemzést igényelne, de majd előbb-utóbb erre is kitérek.

A Kaptafa után újfent Rozsonits Tamás közreműködésével tavaly készült el a Csiriz című könyv is. Mennyiben más a megközelítése ennek a kiadványnak, mint a korábbi olvasmánynak?

Gyakorlatilag ez egy háromkötetes sorozat, a Kaptafa után a Csiriz inkább szakmaibb megközelítésű könyv lett. Lehetne akár tananyag is, ha néhány zenész venné a fáradságot, hogy elolvassa. A lényeg az, hogy a Kaptafa inkább személyes, családi dolgokkal foglalkozott, érintve természetesen a zenekart is. A Csiriz pedig teljes egészében a rock n roll és környéke ügyeivel foglalkozik. A harmadik kötet pedig, ami terveim szerint jövőre fog megjelenni, megint más lesz. A magyar könnyűzene és a hatalom, illetve a politika viszonyáról fog szólni. Természetesen megint az én életemen és a P. Mobil történetén keresztül. Annak idején fővárosi képviselő is voltam, abban az időszakban erősen politizáltam, az ezzel kapcsolatos dolgokat is ebben a könyvben fogom megírni.

Többször említetted, hogy egy P. Mobil felállás a szemedben akkor válik teljes értékűvé, ha egy nagylemezen is leteszi a névjegyét. Mivel régi-új dobosotok, Pálmai Zoltán érkezésével tavaly módosult a felállás, illetve három év telt el a Csoda történt album kiadása óta, időszerű rákérdeznem, hogy haladtok az új dalokkal? A Csoda történthez hasonlóan ezúttal is egy rövidebb lélegzetű kiadvány várható, vagy a 2014-es album vonalát folytatva egy hosszabb, szerteágazóbb lemezzel fogtok majd jelentkezni?

Nem örültem annak, hogy volt dobosunk, Szebelédi Zsolt más utat választott, de megértettem, hogy a saját zenekarával akar foglalkozni. Most ezt meg is teheti egy évben háromszázhatvanöt napon keresztül. Nekünk viszont egy dobos után kellett néznünk, így Pálmai Zoli negyvenkét év, egy hónap és tizenvalahány nap után visszatért az anyazenekarába. Közben pedig bejött a vírus. Zolinak három programot is meg kellett tanulnia, mivel jelenleg három P. Mobil műsor van napirenden. Mindhármat folyamatában játsszuk. Az Aranylakodalom című műsorunk két órás, ezt azokon a helyeken játsszuk, ahol még nem jártunk ezzel a programmal. A másik a MÓÓÓBIL című, ez ott van programon, ahol már jártunk az Aranylakodalommal. A harmadik pedig a Honfoglalás -Határok nélkül című anyag. A Csoda történt nagylemezt követően volt egy három számos single CD, illetve készült egy feldolgozás CD-nk is És? címmel. Ezen tizenegy számot dolgoztunk fel. Eredetileg tizenkettő lett volna, de ahhoz a szerzeményhez Presser Gábor nem járult hozzá, a szövegíró Adamis Annával ellentétben, aki viszont nagyon szívesen belement a dologba. Nagyon sikeres kiadvány lett, meg kell hallgatni!

A három műsor próbáit most fejeztük be. Gyakorlatilag eddig tizenöt-húsz téma van felvéve, melyek egy részére Baranyi Laci már énekelt is. Megvannak a tempók is. Most kezdődik el a számok kialakítása, a szövegírás. A próbákon alakulnak a dalok. Tehát készül az új CD, amin szerintem kb. tizenkét szám lesz. Természetesen ezzel még nincs vége a kiadványoknak. Folyamatosan jelennek meg a nagylemezek, a bakelitek. Három anyag már kiadásra került, az Első nagylemez a felvétel negyvenedik évfordulója alkalmából, illetve a Honfoglalás szimfonikus változata és a Babolcsai néni. Következik majd bónusz felvétellel a Csoda történt, illetve a Farkasok völgye- Kárpát medence. Dolgozunk továbbá az 1978-as Első nagylemez turbo-változatán is. Meglepetés lesz, hogy nagyon sok olyan további anyagot teszünk rá, ami abban a korszakban készült. Azok a számok is a Bencsik-Vikidál-Cserháti-Kékesi-Pálmai Zoli felállással készültek, ezekből szeretnénk egy nagyon nívós kiadványt, melyből CD is fog készülni. Ehhez nem kell a zenekar, mivel én magam bogarászom őket, és stúdióban javítjuk fel a régi felvételeket. Úgy néz ki, hogy idén még meg fog jelenni ez a CD. Reményeim szerint az új P. Mobil CD is kiadásra kerül ezév végén.

A facebook oldalatokon rendszeresen megosztod a követőkkel a friss zenekari információkat. Mit kell tudnunk az új próbateremről, mi indokolta a váltást?

Semmi különöset, ott fogunk próbálni! Ott lesz a cuccunk is. Tehát most egy kupacba lett söpörve a hang- és a fénytechnika, illetve a próbahely is.

A legfrissebb kiadványotok a Honfoglalás -Határok nélkül címmel megjelent DVD. A lemezen három koncertfelvétel is szerepel. A Budapest Parkos, illetve a szimfonikus változatok rögzítésének körülményei talán szélesebb körben ismertek, így arra kérlek, mesélj arról, hogy annak idején hogyan szerveztétek le, hogy az 1983-as koncertről videofelvétel is készüljön?

Ezt én csak képfelvételnek nevezném. Koltai Gáborék, akik csinálták a filmet, még olyan kamerákkal dolgoztak, amikben volt egy filmtekercs, ami rögzítette a képet. Illetve volt egy másik filmtekercs, amire a hangot rögzítették, ez volt az úgy nevezett fényhangos változat. Egy tekercsen tizenöt percnyi anyag fért el, így negyedóránként cserélni kellett a tekercseket, ami nem volt egyszerű mutatvány. Egyébként volt egy akkoriban ritkaságnak számító színes felvétel is, amit csak egy kamera rögzített, de azt most nem tettük fel erre a DVD-re. A DVD-n jól látható, hogy az eltelt időben, 2016-ig mennyi minden történt ezzel a szvittel, kezdve a fekete-fehér tizenvalahány perces változattól, a szimfonikusig. Közben készültek a magyarsággal foglalkozó további számok is, ezekből kerekedett ki egy műsor. Ez lett a 2016-os program.

Az Első nagylemez és a Babolcsai néni a GrundRecords színeiben megkapták a régen esedékes újrakiadásokat, de mi a helyzet a régi, Hungaroton (Start) korszakos albumokkal? Van esély arra, hogy a nehezen beszerezhető első három lemezt is rehabilitáljátok ebben a formában?

Egyrészt nagyon sok van belőlük a piacon, igaz ugyan, hogy használtan. A Hungarotonnal pedig nem könnyű megállapodni, melynek különböző okai vannak, amikbe most nem mennék bele. Az viszont biztos, hogy sokba kerülne, így egyelőre úgy tűnik, hogy ez a három lemez hamarabb lesz megjelentetve saját kiadványként, ha letelik az ehhez szükséges idő. Ez azt jelenti, hogy a 1980-ban készült felvétel tíz év múlva fog szabaddá válni. Valószínűleg mi leszünk az elsők, akik ezt akkor újra ki fogják adni.

A vírushelyzet a hazai zeneipart is alapjaiban forgatta fel. Többen már a második hullámot vizionálják. A sokat látott P. Mobil vezetőjeként mi a véleményed, a zeneipar szereplői számára létezik kiút ebből a kilátástalan helyzetből? Meddig húzhatja egy zenekar élő fellépések nélkül?

Ahogy már utaltam rá, egy valamit tudomásul kell venni, ez pedig az, hogy ami most van, az nem csak egy vírusjárvány. Érdekes módon idén elmaradt az influenza járvány… Nem sorolom, hogy mennyi sumákolás van emögött és milyen gazdasági, politikai és egyéb megfontolások húzódnak a háttérben. A lényeg az, hogy egy biológiai világháború kezdődött, aminek a vége feltehetően az lesz, hogy több millió ember lesz az, akiket le akarnak húzni a klotyón. Mi az utolsó pillanatig, és úgy fogunk játszani, mint a Titanic zenészei, addig fogunk zenélni, amíg el nem süllyed a hajó!

Köszönöm a válaszaidat, bízom benne, hogy a P. Mobil meg sem áll a gyémántlakodalomig!

Az interjút készítette: Andris

szeptember 26.,
október 02.,
október 03.,
október 16.,