Rex Brown és Mark Eglinton: A Pantera igaz története – belső szemmel (könyvajánló)

Dudich Ákos első közösségi finanszírozással készült könyve 2016-ban került a támogatók kezébe. Annak rendje és módja szerint az utolsó darabig el is fogyott és bár készült belőle egy második adag, bolti forgalomban gyakorlatilag több, mint két éve beszerezhetetlen. A könyv az ezzel üzérkedők kedvencévé sem tudott válni, lévén, hogy az eredeti darabok birtokosai nemigen váltak meg a saját példányaiktól. Ákos tehát így egy, a hazai piacgazdaságban évek óta tátongó rést tömött be azzal, hogy ismét, ezúttal harmadszorra is megjelentette a Rex Brown által írt biográfiát. 

Be kell vallanom, hogy a korábbi kiadásokról saját hibámból adódóan sikeresen lemaradtam, így (szégyen és gyalázat) csak most olvastam el a basszusgitáros könyvét. 1993-ban, a Walk klipjét látva ismertem meg a zenekart, a dal riffje a képernyő elé szegezett, onnantól pedig a 2003-as, véglegesnek bizonyult szünetig követtem a Pantera dolgait. Anselmo és Dimebag voltak a zenekar arcai, Vinnie Paul pedig a féktelen bulik felelőseként lett ismert. A basszusgitáros Rex mindig is igazi háttérembernek tűnt a csapatban. Ez a háttérember azonban 1982-től  a Pantera szomorú végkifejletéig a tesók mellett volt, illetve a Down-ban is megfordult Anselmo oldalán, így mindent látott és hallott, sőt memorizált is.

A könyv tehát a 90-es évek első felének számomra legnagyobb hatású metal zenekarának sztorija, Rex szemszögéből és Mark Englinton tollából, akinek a neve olyan biográfiákból lehet ismerős, mint Nergal, illetve James Hetfield életrajzai. Rex, aki a magyar kiadás olvasóit külön előszóval is megtisztelte a legtragikusabb időszakkal nyitja a könyvet. A 2004 decemberében történtek feldolgozása, helyesebben tudatosítása során Rexnek szembesülnie kellett a családtagok vele szembeni reakcióival, a tolakodó sajtóval és persze a rajongók sem hagyták nyugodni. Ezt követően viszont időrendben idézhetjük fel Rex életútját, gyerekkorától kezdődően.  Megismerhetjük a legkorábbi zenei hatásait, kitér a hangszerválasztásra is. Megtudhatjuk, hogy igazak-e azok a legendák, melyek szerint a korai időszakban éjt nappallá téve próbáltak és koncerteztek, vagy jutott esetleg idejük a szórakozásra is…

A zenekarban betöltött villámhárító szerepét mi sem bizonyítja jobban, mint a hosszabb-rövidebb sorok erejéig szóhoz jutó mellékszereplők gondolatai. A könyvben többek közt a korai énekes, Terry Lee Glaze is nyilatkozik, a Pantera stáb több tagja szintén felidézi a Rexszel kapcsolatos emlékeit. Több téma kapcsán elmondja véleményét Dimebag egykori élettársa, Rita Haney, aki a kezdetektől fogva a zenekar holdudvarához tartozott. A gyerekkori sztorik felelevenítésében pedig Rex nővére működik közre. A basszusgitáros megosztja gondolatait az első négy lemezzel kapcsolatban is, kiemelve az általa legerősebbnek tartott korongot. Lesújtó véleménnyel esik szó a legelső menedzserről, egy bizonyos Jerryről. Feltehetően még mindig nála vannak a korai lemezek kiadási jogai, így csak reménykedni lehet abban, hogy ezek az albumok valaha is hivatalos CD kiadást fognak kapni…

A fókusz természetesen a ’90-es éveken van. Köztudottan ez az időszak volt a legnagyobb sikerek, a Billboard listás első hely, a féktelen bulizások és a személyes ellentétek kiéleződésének korszaka. Kiderül, hogy Rexet miért tartották a zenekar jogászának. Megtudhatjuk, hogy miért volt keserédes időszak számára a Cowboys From Hell aranylemezzé válása, sőt még házassági tippet is kapunk tőle.

Örülök, hogy a könyv nincs tele a féktelen bulikról szóló sztorikkal, a korabeli sajtó ugyanis bőven informált minket ezekről. Azonban megijedni sem kell, egészséges mértékben adagolva ezekből is kijut az olvasónak. A szállodaszobák megsemmisítésén túl hasznos tanácsokat kapunk többek közt a gyümölcsökkel játszott baseball játékszabályairól és arról, hogy hogyan kell eltapsolni akár több ezer dollárt egy este alatt.

A Far Beyond Driven eredeti borítóképének sztorija az újrakiadás kapcsán talán mindenki előtt ismert, a Vulgar Display of Power-hez tervezett első kép eredetének története viszont nekem új volt. A turnék emlékei között Rex felidézi, hogyan köttetett a barátsága Ozzyval, illetve a Metallica tagjaival. Az utóbbiak kapcsán kulisszatitkokba is beavatást nyer az olvasó. A vicces és hétköznapi dolgok mellett persze kötelező megemlíteni Anselmo túladagolását is, melyet az akkori médiumok azonnal felkaptak, generálva azokat a folyamatokat, melyek a 2003-as végkifejlethez vezettek.

Pantera rajongóknak talán ez a harmadik kiadás az utolsó esélyük arra, hogy polcra tehessék Rex biográfiáját, a könyv ugyanis ezúttal limitált és tudtommal kizárólag a www.dudichakos.com oldalon keresztül szerezhető be. Aki nem kötődik a zenekarhoz, de vevő az életrajzokra, az is bátran tehet egy próbát ezzel a remekül megírt olvasmánnyal!

Az ajánlót írta: Andris

Eat Thrash Tour 2023 Eat Thrash Tour 2023
szeptember 22.
She Wants Revenge She Wants Revenge
szeptember 24.