Sámán

Sámán
Sámán

(Hammer Records • 2005)
Winci
2021. április 6.
0
Pontszám
10

Az 1985-ben Beloberk István basszusgitáros által alapított és 1992-ig kissé változó felállásban működő Sámán a magyar metalnak legalábbis annyira alapzenekara, mint kb. a demójuk megjelenésnek évében írott cikkben meghivatkozott zenekarok: a már (utólag) slampos kultúr-kontroll által felügyelt állami ifjúsági lap (a Magyar Ifjúság) cikkében megszólaltatott fiatal szerint a Pokolgép, a Stress és a Gidó vezette Fáraó az új zene képviselői. A Sámán zenéjének minősége, összefogottsága, a zenészek kvalitása többünk számára már akkor a színtéren létező bandák mellé, nekem kissé fölé is emelte a zenekart. Rám annyira nagy hatást gyakoroltak, hogy az eltelt évtizedekben legalább havonta hallgatom (és így hallgatja az egész család) a dalaikat.  Így nekem – és azt hiszem többeknek is – ez a zene teljesen időtlen. Ám ennek mérhető bizonyítékát bárki más is ellenőrizheti.

A Sámán zenekar 1986-87 körül

Az időrendben beszúrt linkek bizonyítják a legelső demo, majd egy újabb “hivatalos” demo és a lemezen megszólaló dalok nagyszerűségét. Fekete korongon a Sztár Kiadó a Magyar Hanglemezgyártó Vállat egyik akkori friss és szerény kihívójaként adta ki lemezen, az alulmúlhatatlanul vizualitású borítóba csomagolt (de kincskét őrzött) Heavy Metal Robbanásveszély című válogatáson két dalukat: az Új holdat és a Hódító hadjáratot.

Mint lombikban, egy számukra barátságos, zárt világban, elektromos kisülések között éledő új létformát, a ’80-as évek második felében itthon is megismertük az új zenét, számos hazai követőjét és a demo fogalmát. Ez sokunk számára néhány rövidke évre zárójelbe tette a mind a zenében, mind szövegvilágában igen színvonalas magyar hard rockot, ahogy a heavy metal rajongójává váltunk. Mire a Nagy Feró vezette, kora esti órákban hallható Garázs című rendszeres rockzenei és „életvezetési tanácsadó” rádióműsor, egyfajta kulturális gőzkieresztő szelepként a Petőfin (!) harsogott, megszólaltatva a feltörekvő zenekaroknak a heavy metalon belül is egyre különbözőbb (házi)felvételeit, a Sámán egy bejáratott és megkerülhetetlen zenekarrá vált. A második demon közreadott ’87-es dalok régi formájukban is úgy dörrennek meg, mint a 2005-ös, valójában először kiadott teljes lemezen megszólaló számok! Alig hallani valami különbséget, olyannyira profi a muzsika már az első pillanattól kezdve (leszámítva a Robbanásveszély gyenge keverését).

A lemezt is megjelentető Pokolgép és Ossián mellett a Sámán tagjai bizonyságul szolgáltak arra, hogy a tehetség utat tör magának. Hisz a bandában játszotta jobbnál jobb szólóit a szomszéd srác is. Ángyán Tomi (a későbbi hegedűművész) pl. látatlanul is közelebbi ismerősünk volt a néhány közeli iparvárosból (ill. akkor nagyközségből) a távolsági buszmegállókban és vasútálláson rendszeresen összeverődő és szalagokat, bakeliteket cserélgető, 20-30 rockernek, mint ma a netes közösségi médiában a legtöbb ismerősünk… Boldogan nyugtáztuk, hogy ez a zene pont olyan, mint az akkori néhány lemezes óriások, a Talon, a Steeler, a Gravestone, a Tokyo Blade… akik a NWOBHM érkezte után újabb sajátos, inkább kontinentális ízt adtak ennek a zenének egy második heavy metal hullámtaréjjal.

A Sámán – ahogy énekli – , átlenyegülve ma is él. Az akkori tagok mindegyike a zenei pályán tevékenykedik, javarészt a hazai heavy metal élmezőnyében, a neveket jól ismerjük sok-sok lemezről (Kalapács, Ossián, Cool Head Clan, Classica, Szekeres Tamás zenekara) és projektből. A 2005-ös lemezen a ’87-89-es felállás dalai hallhatók. A ma többek közt a Cool Head Clan énekes-motorjaként ismert Molics Zsolt írta és énekli a kiváló szövegeket. Hangja a ’80-a évek óta, természetszerűleg érett és mélyült, de még ezen a felvételen is sámánosan hasítón égeti a fület. A zenekar felállása a dalok lemezre rögzítésekor: Wéber Attila – gitár és szólógitár, Beloberk István – basszusgitár, Ángyán Tamás – szólógitár, Sárközi Lajos – szólógitár, Hornyák Balázs – dobok, Petrás János – “grizzlymedve” vokál és Jaya Hari Das – meditáció (a Sámán dal bevezetése alatt). Hornyák Balázs a felvételeken nem szereplő eredeti dobost, Beloberk Zsoltot helyettesítette. Jóllehet a Sámán változó tagsággal néhány évig rendszeresen a színpadra lépett, angol nyelvű előadásokat is adott, előzenekarként később fellépett a Gammy Ray és a Fates Warning előtt is, végül 1992-ben befejezte működését. Így megmaradt a számunkra egy kultikus bandának.

A 2005-ös időkapszula-korong három kiemelkedő dala (nekem már mindig is azok maradnak) közül a két csúcspont a bandának is nevet adó Sámán és az azt követő Újhold. Ez utóbbi egyébként különös módon emlékeztet a Stress kiselemezes Séta éjfélkor című nótájára, a feszes, fémes hangzásával és témájával… A harmadik, már a demóról ismert kiemelkedő dal a Hódító hadjárat – minden hallgatáskor letaglóz, bolond világunkat látva egyre többet értek meg belőle, gondolok bele, illetve értékelek át a dalt hallva. Jó tíz évig egy korai Galaktika fantasy-középkori borítója lebegett a szemem előtt. Majd a délvidéki háborúról hallott-látott beszámolók után már elevenebbnek gondoltam minden szavát. A korunkban (ideológiák mázában szintén csak a hatalomért folyó) harcokban-háborúkban pedig már tudjuk, akár középkori körülmények között élő harcosok vívják csatájukat több száz évet reprezentáló változatos fegyverkészletükkel a modernitás és egy betolakodó hatalom ellen. Néhány ezer kilométerre innen, manapság is. A dal arról a szomorú korról szól, amikor a “hatalom és a háború szelleme bármikor puszíthatott.. [míg] a hatalom vágya mindig megmaradt.” Néha tényleg lóról, tevéről, vállról indított rakétával (mint valami Rambo II.), az elhullott dédapák páncéljában. Lám, egy újabb bizonyíték, hogy ez a zene milyen időtlen.

Combichrist, Megaherz Combichrist, Megaherz
szeptember 25.
Vinnie Moore Vinnie Moore
szeptember 26.
Liturgy, Áron Porteleki Liturgy, Áron Porteleki
szeptember 26.
IHE Slam Party IHE Slam Party
szeptember 27.