Szerkesztőségi toplisták, kedvencek 2021

Tisztelt fémre éhes olvasók! Az alábbiakban a Fémforgács néhány szerkesztőjének és munkatársának 2021-es kedvencei között bukkanhattok néhány érdekességre! Kellemes böngészést!

Győr Sándor

A 2021-es év több szempontból is különlegesnek számít számomra és a Fémforgács számára. Ilyen volt a meghívás a Metal Factory fesztiválra, ahol a délutáni kísérő programban a rocksajtóról tartott kerekasztal beszélgetésre hívott meg Ric$ barátunk, ami megtiszteltetés és egyben a közös munkánk elismerése is volt.

Azzal, hogy májusban elindult a rádióműsorunk Fáklya Rádión (köszi a lehetőséget srácok!) , egy új szintre léptünk, ami számomra meghatározta az évet és azt hiszem a 2022 is ennek jegyében telik majd. A heti műsorok összeállítása kapcsán sok olyan új zenét hallgattam meg, ami amúgy valószínűleg elmegy mellettem, de igazság szerint ezek alapján – egyelőre – nem avattam új kedvencet. A rádiós évad egyik nagy pillanata volt, amikor a 25. adásban Pintér Miki (Grungery és HammerWorld) vendégeskedett.

Sajnos szomorú események sem kerültek el minket, így sajnos meg kell emlékeznünk két egykori kollégánkról, akiket tavaly sajnos örökre elvesztettünk.
Nyugodj békében jag és viribusunitis! Emléketeket megőrizzük!

Az idei évi listámon – talán nem meglepő módon – ismét sok hazai anyagot találtok, teljesen új kedvencet is avattam és régi ismerősök új anyaga is listára került.

A külföldi albumoknál három Seattle-i anyag határozta meg az évet, talán nem meglepő módon. A csúcsra egyértelműen az év elején megjelent Walking Papers lemez, a The Light Below ért, a dobogó alsóbb fokaiért kicsit „nagyobb küzdelem” volt, amiben egy hajszállal, de a Candlebox idei lemeze került magasabb pozícióba, megelőzve Jerry Cantrell kiváló szólóanyagát, ami nekem egy kicsit country-sabb lett a kelleténél.

 1. Walking PapersThe Light Below
 2. CandleboxWolves
 3. Jerry CantrellBrighten
 4. GojiraFortitude
 5. Sofie JellBeauty Lies in the Eyes – Part 2. [EP]

A hazai anyagok terén nehezebb volt a döntés. Az első helyet az EiLEMA első albuma, az Attracted to Light érdemelte ki. A csapat korábbi EP-je alapján ez nem is meglepő. A dobogó második fokára a TULPA 2. EP-je került fel, míg a bronzérmet újoncként a Nagyúr bemutatkozó EP-je érdemelte ki.

 1. EiLEMAAttracted to Light
 2. TULPAHow to Create… pt. 2
 3. NagyúrArra várok, hogy minden egyes hangból csönd legyen
 4. FishPozitív
 5. MudfieldSzörnyeteg

+1 Muddy RootsLighthouse [EP]

Volt néhány csapat, akik csak egy-egy dallal jelentkeztek tavaly, ám azok olyanok, hogy szeretnék róluk külön is megemlékezni. Már csak azért is, mert ezek új lemezek előfutárai.

Elsőként az Aebsence régóta várt életjelét kell megemlítenem. A Sűrű címet kapott dal remélhetőleg 2022-ben egy teljes lemeznyi társával fog kellemes perceket szerezni. Ezt a dalt azért is ki kell emelnem, mert az a megtiszteltetés ért, hogy a kultikus csapat rám bízta a promóciót.

Itt kell még megemlíteni a Beerzebub Jakab Zolival és Kovács Krisztiánnal (Fish) közös Korrupt c. dalát, aminél jobb és a hazai aktuálpolitikát bemutató dalt nem nagyon találni. Aztán itt kell megemlíteni a SamaS Hozz követ c. dalát, meg az Imre Fia Imre zenekar Fekete Volgáját, ami a különleges atmoszférájú klip miatt is érdekes. A püspökladányi kedvenceim, a KabinLáz idén csak egy klipet készítettek a 2020-as EP Az utolsó c. dalához, ám az igazán remek munka lett. Meg kell említeni még a Bulls of Prey-től a Golden calf c. dalt, amit így év végén fedeztem fel és bár nem az általam leginkább preferált stílusban alkotnak, mégis bejött. Ide illik még a veterán amcsi crossover Confused friss lemezének Dead Man Walking c. dala, amire a rádióműsor összeállításakor bukkantam.

A reménységek között pedig meg kell említeni Jozzy és Kozi közös projektjét, a Toxic Twins-t, valamint Pityesz Sonic Bear Punch névre hallgató új csapatát vagy a Dead Gray-t.

Néhány új felfedezettet is hozott az év. Pintér Mikinek köszönhetően a Seattle-i Ayron Jones megismerése sokat hozzátett a 2021-es évhez zenei szempontból. A görög ΛΔΛΜ fura hangulatú Sun c. lemeze ugyan 2020-as, de akkor csak digitálisan jelent meg. Idén ütött be a miskolci Z!enemi, akik a Király c. dalukkal és az ahhoz készült videóval nyertek meg maguknak igazán.

A végére pedig jöjjön még néhány sokat hallgatott anyag sorrend nélkül:

Dying WishNever-ending Road (a 2001-es lemez újrakiadása, amit két születésnapi koncerttel tettek még emlékezetesebbé), Mindenen KeresztülFogy a türelem ‘EP, S.O.O.T.Selection of Old Trax [EP], GodgivenNot that Godly, PolytripBeyond, Deadly MantisMorfondier, CadaveresArs Moriendi, RemorseKohó, Mátyás Attila – Legyen elég, From the SkyRex, DrawingVol. 6 [EP], Raksha Bandhan – Meet Your God on a Dirty Bus , Rural PitchforkLies, valamint a The AoD Remain [EP], az AMD Temetetlen múlt és az Autumn Twilight – Valid. Már idén futott be az Isn’t két EP-je, amik közül főleg a második fogott meg.

A Slowmesh 2020 év végén megjelent Isolate lemeze pedig nálam tavaly robbant csak be, de akkor totálisan. Idén ezt a pozíciót a nagyon év végén kijött harmadik Mudfield korong kapja meg várhatóan, ami csak most kezd igazán működni.

Kiegészítés: nem mehetek ele szó nélkül a tavalyi év legnagyobb hatású könyve mellett sem. Ez pedig Szarka Joseph Kulcsdalok c. műve, ami a zenén keresztül szól az élet sok fontos területéről. S ha már könyv, akkor Bali Dávid kisterem c. művét is tudom ajánlani.

Ha a 2022-es felhozatal legalább ennyire jó lesz, én elégedett leszek.

Boymester

Mint minden évben, elérkezett az elkerülhetetlen számadás ideje és természetesen újra elolvashatjátok szokásos bevezető soraimat: egy teljes év kiadványainak megismerése, lekövetése a mai világban lehetetlen feladat, úgyhogy szokás szerint úgy raktam össze a listámat, hogy mely lemezek pörögtek a legtöbbet, miket hallgattam a legszívesebben. A 20-as listában felállítottam egy sorrendet, de hangulattól függően épp annyira szeretem az elsőt, mint mondjuk a 15-ik lemezt. Amit érdemesnek tartok még megjegyezni: ez az esztendő számomra a születésről és a rengeteg változásról szólt, ennek ellenére a szokásosnál is jobban estek a magányos zugba való elvonulást segítő, lassú őrlések. Fogyasszátok tehát szeretettel az újabb doomos, borongós finomságaimat!

1. Count RavenThe Sixth Storm

Szerintem nincs az a hagyományos doom rajongó, aki ne várta volna ezt a visszatérést a lista következő tagja mellett. Kifejezett öröm, hogy mindkettő méltó az örökségéhez.

2. Memory Garden1349

Én bevallom őszintén, itt azért féltem. Az előző lemez nálam törést okozott a hibátlan életműben, szerencsére az 1349 büszkén feszíthet a csapat repertoárjában.

3. Auld Ridge  – Consanguineous Tales of Bloodshed and Treachery

Kiváló atmoszférikus anyag, egyenesen az underground mélyéről.

4. IskandrVergezicht

Kimért, fagyos atmoszférikus black metal lemez azoknak, akik szeretnek valóban mélyre zuhanni.

5. The Ruins of Beverast – The Thule Grimoires

Ha egy évben kijön egy The Ruins lemez, annak listára kell kerülnie. Nem az életmű legjobb lemeze a The Thule Grimoires, de ha egyedit keresel, akkor ennél sokkal különbet nem igazán találsz. Itt minden megtörténhet.

6. The Answer Lies in the Black VoidForlorn

Hazai kapcsolattal büszkélkedő, igazán izgalmas zenei utazás a népzenétől a legsötétebb rémálmokig. Nyami.

7. Kenn NardiTrauma

Technikás thrash metal 2021-ben? Igen. Kiemelkedő minőségben.

8. Wheel Preserved in Time

Epikus doommal sajnos tényleg nem voltunk túlzottan elkényeztetve idén, de a hosszú idő régi énekesével aktív német banda nem okozott csalódást. Nem formabontó, hanem simán sokadjára is élvezhető album a Preserved in Time.

9. The Ancient DoomIn Hoc Signo Vinces

Hallottam a zenekar egy-két korai próbálkozását és nem tudtak különösebben megfogni. Ellenben a bemutatkozásuk a tradícionális doom egyik legerősebbje, ráadásul bemutatkozásról beszélünk.

10. Ornamentos Del MiedoEcos

A bevezetőben emlegettem a kemény diókat, ebből az Ornamentos Del Miedo funeral doomja az első. Egyedi atmoszférával és hitelességgel ellátott korong, ami ráadásul kapaszkodókat is kínál a hallgathatóság kedvéért.

11. Spectral WoundA Diabolic Thirst

Az év bővelkedett fekete fémben, melyek közül ismét egy hagyománytisztelő anyagnak sikerült alaposan beragadnia a hallójárataimba. A kanadai csapat olyan lángot gyújtott, amit még az óceánon keresztül is látni lehet.

12. Ethereal ShroudTrisagion

Nem könnyű feladat bekategorizálni az egyszemélyes projekt zenéjét, ami a funeral doomtól a depresszív black metalig minden hangulatban kipróbálja magát. Ettől függetlenül egy egységesen zseniális, csontokig ható lemezt kaptunk ismét.

13. Somnent – Gardens From Graves

Rengeteg igényes, szórakoztató death/doom metal anyag ment át az emésztőrendszeremen a száraz, kripta doomtól az érzelmesebb fajtáig. Ebből az egyik legjobban megmaradt alkotás az amerikai Giovanni Vigliotti munkája. Csodás dallamok, édes magányosság.

14. AnthropophagousDeath Fugue

Ha egy death metal lemeztől nem vársz mást, csak azt, hogy megállíthatatlan gyilkológépként zakatoljon át rajtad és törje össze a csontjaidat, akkor mindenképp ezt a jó kis földalatti csodát tudom ajánlani nektek is.

15. AnatomiaCorporeal Torment

Ha az Anthropophagoust lelassítod mondjuk hússzorosára, akkor elkezd alakulni az Anatomia világa. Régóta térképen van az extrém lassú boncolással kecsegtető death/doom formáció munkássága és most sem adták lejjebb a megjelenő klausztrofóbiánál és skizofréniánál.

16. Hooded Menace – The Tritonus Bell

Furcsa dolog ilyet megjegyezni egy death/doom korong esetében, de az új lemez itt a klasszikus heavy metal ízek becsempészésével tarolt igazán. Nálam a The Tritonus Bellel bőven belépőt kapott a csapat a műfaj nagyjainak pavilonjába.

17. 1914 – Where Fear and Weapons Meet

Az ukrán blackened death csapat régóta ugyanarra a témakörre építi fel anyagait, ami önmagában sem mondható egyéninek: ez az első világháború. Mégsem lehet elmenni mellettük, mert a körítést és a zenét bizony hibátlanná csiszolták.

18. Werewolves What A Time to Be Alive

Ha technikás vonal, akkor a death/grind elemeket felvonultató ausztrál horda volt képes idén arra, hogy kifent körmeivel a húsomba marja a nevét.

19. PantheistCloser to God

Borzalmas borító ide vagy oda, a róla szóló cikk megírása óta mindig előkerül a lista talán legfrissebb tagja. Akinek nem kell bemutatni Kostas Panagiotou munkásságát, esetleg magát a zenekart, az tudja, milyen csodálatos tud lenni az elmúlás.

20. CadaveresArs Moriendi

Nem nagyon szerepel hasonló stílusú zene a listán, már ezért megbecsülendő a hazai csapat teljesítménye. Részemről az is hozzájárult a sok hallgatáshoz, hogy elvileg nem lesz több lemezük, a múltjukban pedig elég sok buliban kereszteztük egymást. Ez egy nemzetközi színvonalat képviselő alakulat.

Különdíjasok:

„Arany idegentoll díj”-at két lemez kap, amit más ajánlott nekem és nagyon imádom őket! Ilyen az Iotunn Access All Worlds albuma, amit viribusunitis kollégám, barátom az utolsók között hallgatott, valamint McFrost ajánlata, az Orbytal Soul System féle Eternal Voyage, ami a jövőbe repítette a death/doom műfaját.

„Arany tülök díjat” kap a legjobb folkos cucc, a DordeduhHar.

„Arany csatabárd díjat” kap az Aorlhac, amely ismét magasabbra tette a lécet középkori aprításával.

Újra kiadásra kerül: „Arany dákó díj”, ami igazából nekem járna, mert még nem hallgattam eleget az alábbi lemezeket: KhemmisDeceiver, CloudsDespărțire.

Winci

Már a megjelenése óta imádom a Remorse Kohóját. A számomra az év lemeze. Nagyon sokat hallgatom-hallgatjuk és annyira több rétegű a zene és a szöveg is, hogy egyszerűen nem tudok ráunni. Fantasztikus élmény volt tavaly kétszer is látni, erejük teljében lehengerlő előadásban hallani a dalokat az egyik poszton dupla szóló/ritmusgitárosokkal… majdnem az összes dalt élőben.

Egy hasonló elementáris élmény számomra a klasszikus heavy metalt a neoklasszikus metallal és Helloween/Masterplan-féle dallamívekkel kombináló Neverland album megjelenése. Akkor is az első helyen állna, ha történetesen nem tehettem volna valamit hozzá az indulásukhoz, és remélem majdani sikerükhöz. Ez javarészt véletlen. Az, hogy a csapat lelkét adó, motorjának szerepét betöltő gitáros-dalszerző munkásságát kedvelem már eldöntetett a hazánkban azóta is egyedi, akkor még nemzetközleg is kevéssé elterjedt stílusú Avenford-lemezek megismerésekor. Érdekesnek találom a dalaikat. Tele zeneiséggel ötletekkel és kevésbé koncentrál önismétlésre, mint a stílusban sokan. Várom már, hogyan fog megszólalni élőben! A zene gyakorta olyan, mint egy klasszikus zenei darab és többeknek talán ez a bonyolultság a feleleges élmény. De, sebaj, hiszen, van még számos nagyszerű, megismerni való zene mások kedvenc-listájában is.

A Fémforgácson fedeztem fel következő három csapatot, belopták magukat a szívembe. A sötét zenék kedvelőinek mindenképpen ajánlom az amerikai Fires in the Distance-t, a Rush második AOR/progresszív korszakát kedvelőinek a görög Scream Collision elgondolkodtató témájú zenéjét, a zsigeri, gyomorból énekléssel kísért nyers old school, mégis friss heavy metalt hallgatóknak a japán Significant Pointot.

A Helloween szerintem mesterművet alkotott. Itt a helye. Ez a lemez hallgatottságban nálam (azaz nálunk a hangfalak alatt) az AMD és a Drawing, két elementáris pofonként ható magyar hardcore csapat friss lemezei közé furakodott be. E két banda a mondanivalójával és a közléssel egyszerűen letaglózott! Ide sorakozott fel nálam a Nova Prospect új albuma is. Egyszerűen el tudok veszni a tartalmas mondanivaló és az érdekes zene rengetegében. Itt szerepel a francia, felvállaltan ausszi-rock zene, azaz az AC/DC indíttatású Overdrivers lemeze. Ugyan csak egy EP-t adtak ki, de azon (na és itt a lényeg) a stíluson belül mégis saját és változatos, bombaerős dalokat szerepeltetnek. Ez végső soron az én értékelésemben szinte homogén, stílusában nagyon változatos élmezőnyöm, noha a többi 2021-ben bevásárolt és sokat hallgatott zene is jó szórakozás. Nagy élmény volt többükkel interjút készítenem a miértek és hogyanok megismerésére.

A sor végén feliratkozott a Pennhurst. Az októberi lemezüket sokat, de még nem eleget hallgattam. Engem is meglepett, hogy a nu metal első megismerése óta, és hogy érdeklődésemet vesztettem a stílus iránt, most ez a banda milyen jól és érdekesen tálalja a zenéjét. Néhány daluk gyakran hallgatott kedvencemmé vált, és ha ez az album év elején jelent volna meg, valószínűleg előrébb soroltam volna, nálam még tart a megismerése. Másoknak is ajánlom!

1. RemorseKohó (thrash)

2. NeverlandA holnap markában (power metal/HM)

3. Fires in the Distance Echoes from Deep November (melodic death/doom metal)

4. Scream Collision Memories (prog.HM)

5. Significant Point Into the Storm (power metal/HM)

6. HelloweenHelloween (power metal)

7. AMD Temetetlen múlt (hardcore)

8. The Dead Daisies The Holy Ground (southern blues/HR)

9. DrawingVol.6 (melodic HC)

10. Nova ProspectTörékeny egyensúly (modern metal)

11. OverdriversRock Out! (hard rock/boogie)

12. AcceptToo Mean to Die (heavy metal)

13. Iron Maiden – Senjutsu (heavy metal)

14. OmenBest of Omen – 30 év (power metal)

15. Bruce SpringsteenLetter to You (rock)

16. Alice CooperDetroit Stories (melodic hard rock)

17. Dream Theater A View from thew Top of the World (prog.HM)

18. Griff – Feltámadás (melodic HR)

19. Aurora Teszt alatt a türelem (punk/HR)

20. PennhurstÉletek árán (nu metal/metalcore)

Necron

1. Cradle of FilthExistence Is Futile

Az extrém metal matuzsálem vénáiba került friss vér feltámasztotta a szörnyeteget. Ismét hihetetlen lendülettel támadt és vadászta le az első helyet a listámon.

2. Empyrium Über den Sternen

A legendás folk-doom/black duó hosszú várakozás után megjelent nagylemeze ötvözi a régi- és új generációs albumok legjobb pillanatait. A természet költői szépségét bemutató album számomra az év egyik legjobban várt kiadványa volt.

3. TribulationWhere the Gloom Becomes Sound

A korai rémfilmek hangulatát megidéző dallamos gothic/death metal nagylemeze hű a címéhez. A dohos kripták homályát kottázza le számunkra. Fogós témáival elnyerte a tetszésemet.

4. DuskmournFallen Kings and Rusted Crowns

Az amerikai csapat az elmúlt két albuma kapcsán elismerésre méltó helyet vívott ki a melo-death/black közösség berkeiben. A hangzás is helyreállt és ötvözi elődéinek minden jó tulajdonságát.

5. Insomnium Argent Moon (EP)

Kicsi a bors, de erős! A finn melo-death mesterek nem tudnak hibázni. Lágyabb, dallamosabb vonalat képviselő kisalbum az előző év egyik leginkább elismerésre méltó darabja.

6. Stormkeep Tales of Othertime

A debütáló Galdrum EP felkorbácsolta az epikus black metal hívők táborának a figyelmét. Meg is kapták a méltó folytatást nagyalbum formájában. A fantasy tematikába ágyazott epikus fekete fém – dungeon synth csapat kiváló lemezzel dobbantott.

7. BeloreArtefacts

Az egyszemélyes epikus, atmoszférikus black metal projekt varázslatos történet megélésre invitálja a minőségi fekete fémre éhes hallgatóságot.

8. Can-BarddDevoured by the Oak

A természet szépségét középpontba állító atmoszférikus black metal harmadik nagylemeze a szépség és a keménység éteri kombinációja.

9. ThulcandraA Dying Wish

A Dissection zenei örökségét fáklyaként tovább vivő német melodikus black-death csapat korongja nem hiányozhat a listámról. Ez a fekete fém orkán oly jegesre sikerült, hogy hallgatása kellően meleg öltözéket igényel!

10. PaydretzChroniques de l’insurrection

A tavalyi év egyik kellemes meglepetése. A teljesen friss francia csapat folk elemekkel gazdagított dallamos, történelmi ihletésű black metal albuma abszolút levett a lábamról.

11. NetherbirdArete

A melódiákkal gazdagon operáló black-death csapat új albuma méltó folytatása az elődjének. Minőségi alkotás a stílus berkein belül.

12. NecornauticalSlain in the Spirit

Az angol szimfonikus black metal banda ismét egy profi lemezt tett le az asztalra. Dallamokban, szélvész gyorsaságban egyaránt jeleskedő lemez.

13. Carcass – Torn Arteries

Ha ma már nem is vagyok nagy death metal rajongó, akkor is elismeréssel adózok a veterán death metal harcosok előtt. Szívesebben vettem volna kissé rock-osabb dalokat, de így is szépen muzsikált az új album.

14. WolfchantOmega : Bestia

A komoly megpróbáltatásokon átment német melo-death csapat nagylemeze nem múlja felül elődjét, de méltó párja annak. Becsületesen teljesíti az irányzat követelményeit. A csapattól megszokott dallamos halál metal találkozása a power metal-os ízzel.

15. ObscuritySkogarmaors

A régimotoros német viking death metal horda hosszabb szünet után igen korrekt lemezzel jelentkezett. Ha nem is reformer kiadvány, de egy élvezetes anyag.

16. AbysskvltPhur G.Yang

Nem vagyok egy nagy funeral doom rajongó, de az orosz csapat lemeze kihagyhatatlan lett volna a listámról. Remekül használják ki a stílus lehetőségeit tibeti mítoszokba ágyazva, autentikus akusztikus hangszerekkel kiegészülve.

17. WormwoodArkivet

A svéd melodikus black metal csapat lemeze számomra nem múlta felül az elődjét, de a dinamikával és fülbemászó zeneiséggel egyaránt rendelkező korong tisztességesen teljesített.

18. 1914 – Where Fear and Weapons Meet

Nem szeretem a háborús tematikát, mert így is naponta beárnyékolja az emberi kegyetlenség az életünket. A háborúk meg ennek a legaljasabb formája. Az ukrán banda ólomsúlyú szimfonikus betétekkel operáló, vaskos hangzású nagylemeze jött és letarolt. Nekem túl hosszú lett, de ezt leszámítva az év egyik legerősebb black lemeze.

19. SoenImperial

Annak ellenére, hogy távol áll tőlem a progresszív metal műfaj, ez a nagylemez tényleg nagyon bejött a dallamos, fogós, remekbe szabott nótáival és a fantasztikus tiszta énekkel.

20. Me and That ManNew Man, New Songs, Same Shit, Vol. II.

Nergal blues-rock projektje semmi világmegváltó dolgot nem tett le, de egyszerűen tetszett és szórakoztatott.  Kell ilyen is.

King Diamond

2021-ben sajnos folytatódott a vírushelyzet és a koncertek terén gyakorlatilag nem is tudom, mikor zártam ilyen rossz évet, összesen talán egy vagy két koncerten voltam mindössze. A koncertek, turnék nagy része vagy elhalasztódott, vagy lemondásra/törlésre került. Albumok terén viszont nincs okunk panaszra, több „nagyágyú” is remek új lemezt adott ki, illetve kevésbé ismert formációk is letették a névjegyüket az asztalra. Valamint, hasonlóan 2020-hoz, tavaly is alakultak új zenekarok (akár már ismert zenészekből), akik szintén nem okoztak csalódást. Azt viszont nagyon sajnálom, hogy King Diamond mester új lemezére továbbra is várni kell, illetve az új Mercyful Fate korongra is. Remélhetőleg idén legalább az egyiket megkapjuk végre és valamelyest az is kárpótolni fog, hogy remélhetőleg láthatom végre a Mercyful Fate-et is élőben majd a székesfehérvári Fezen fesztiválon! A 2021-es eddig meghallgatott lemezeket tekintve az alábbi listát állítottam össze, de rengeteg lemez van még, ami meghallgatásra, megismerésre vár, így most nem is igazán állítanék fel sorrendet vagy legalábbis sorszámozást.

Wizardthrone Hypercube Necrodimensions

Az Alestorm/Gloryhammer-főnök Christopher Bowes rendesen meglepett ezzel a szinte tökéletes melodikus, epikus, szimfonikus death/black metal lemezzel és bandával. Talált egy jó énekest az Aether Realm-ból és összehozták a tavalyi év egyik kiemelkedő albumát.

Beast in BlackDark Connection

A banda már az első két lemezén is elég magasra tette a lécet, ezt pedig most szinte csúcsrajáratták. Olyan szinten fülbemászó dallamok és refrének vannak itt, hogy hihetetlen, zseniális.

Apostolica Haeretica Ecclesia

Remek bemutatkozó lemezzel jelentkezett ez az újonnan alakult olasz banda, akik kiléte ismeretlen, mely visz egy kis misztikumot az egész koncepcióba. Izgatottan várom a folytatást.

Thy Catafalque Vadak

Kátai Tamás továbbra sem tud hibázni. Lenyűgöző stíluskavalkádot vonultat fel a lemezen, talán minden eddiginél jobban hangszerelve. Élmény hallgatni.

Mägo De Oz Bandera Negra

Sokadik lemeze (szám szerint a 15.) ez már a spanyoloknál nagyon ismert és kedvelt bandának és most sem okoztak csalódást. Nagyszerű folk/heavy/power metal számok, refrének, dallamok találhatóak itt, a spanyol nyelv pedig számomra továbbra is impresszív (annak ellenére, hogy nem értem a szövegeket). Bizonyos számok nekem megidézték a banda fénykorát (La Leyenda De La Mancha-Finisterra-Gaia hármas). José Andrea énekes viszont nekem még mindig hiányzik egy kicsit.

Helloween Helloween

A germán veteránok újra összeálltak előbb egy dal erejéig, majd egy fantasztikus wacken-i koncert erejéig és most itt van tőlük egy kisujjból kirázott, szinte hibátlan heavy/power metal lemez. Le a kalappal előttük, az pedig hihetetlen, hogy Michael Kiske hangja az elmúlt 30 évben szinte semmit sem kopott.

The Night Flight OrchestraAeromantic II

Az Aeromantic I lemezük a 2020-as év végi listámon előrébb szerepelt, ha úgy nézzük, de ez a folytatás sem lett kevésbé fogós dallamokkal operáló, rendkívül fülbemászó, minőségi dallamos rock/AOR, sőt. Björn „Speed” Strid most sem nagyon tud hibázni. A billentyűtémák itt is és a Beast in Blackben is zseniálisak.

HooligansZártosztály

Nem igazán hallgatom a bandát, a korábbi lemezeikből teljes egészében egyet sem ismerek, az első két lemezről hallgattam számokat. Ezzel viszont nagyon megleptek. Örülök, hogy ki mertek mozdulni a komfortzónájukból és készítettek egy jó kis tökös, industrial, elektronikus hatásokkal teli rock/metal lemezt. A Vesztegzár külön kiemelendő, mint számomra a korong legjobb dala, rengetegszer meghallgattam a 2021-es évben.

KK’s Priest Sermons of the Sinner

Szinte mindenki egyből a Judas Priest-hez kezdte el hasonlítgatni a lemezt, Rippert pedig Halfordhoz. Ezt meg is hagyom nekik, én meg inkább örülök, hogy egy ilyen remek, vérbeli heavy metal korong elkészült K.K. Downing műhelyében, Ripper teljesítménye előtt pedig le a kalappal (ahogy azt megszokhattuk tőle). Nekem ez a lemez jobban tetszik, mint a The Three Tremors új lemeze, igaz, utóbbi is elég jó.

HellryderThe Devil is a Gambler

A járványhelyzet alatt Chris Boltendahl és Axel Ritt (Grave Digger) gondolt egyet és új bandát alapítottak, majd pedig készítettek egy ugyancsak szinte hibátlan old school heavy metal lemezt hard rock-os elemekkel fűszerezve. Nem olyan, mint a Grave Digger, de minőségben van olyan jó. „Bemutatkozó lemeznek” teljesen okés, várom az esetleges folytatást.

Tribulation Where the Gloom Becomes Sound

Nem ismertem korábban a bandát, de ez a lemez annyira megtetszett, hogy mindenképp helye van a listán. Magával ragadó hangulat, dögös riffek és remek vokál. Az Hour of the Wolf riffjei most is itt csengnek a fülemben.

Warkings Revolution

A 2020-as Revenge lemezük második lett az előző listámon, ha úgy nézzük, ez jóval „lejjebb” került, de most is hangsúlyozom, hogy pont ezért nem állítottam fel sorrendet a lemezek között. Ez is egy hasonlóan erős anyag, mint az első kettő, néhány igazán erős tétellel, mint például a The Lost Lord (Lord of the Lost) vendégeskedésével készült Spartacus. Nekem viszont hiányzott egy újabb vendégeskedés a The Queen of the Damned-től (Melissa Bonny), főleg, hogy a Sparta dal folytatást is kapott…

KryptosForce of Danger

Jó kis old school heavy/thrash metal indiai módra. Nem sok ilyen párosítással találkozik az ember, így mindenképp érdekesség és talán bizonyos tekintetben kuriózumnak is tekinthető.

Van Canto To the Power of Eight

Az a cappella heavy/power metal formáció nyolcadik sorlemeze szintén egyfajta kuriózumként kezelhető akár a teljes metal műfajon belül is. Zseniálisan ötvözik és helyettesítik az alapvető ritmus- és szólógitártémákat a rakkatakka és egyéb hangokkal játszva. Külön örülök, hogy erre a lemezre visszatért Sly (Philip Dennis Schunke, a banda korábbi énekese) és ő is szerepel az összes dalban, mint „fő énekes”. Az albumra választott feldolgozások most is tökéletesek, az AC/DC klasszikus Thunderstruck nótája, vagy a Queen klasszikus I Want It All fantasztikusak.

AephanemerA Dream of Wilderness

Nagyon jól hozzák a franciák ezt a szimfonikus, melodikus death metalt, Marion Bascoul extrém (és olykor operás) éneke pedig szintén baromira illik a zenéhez, amibe belekötni ugyancsak nem tudok. Mindenképp érdemes odafigyelni a bandára.

GriffFeltámadás

Nem hittem volna, hogy a Griff fog még kiadni valaha lemezt. A hatalmas 1000 szent ígéret után erre nem nagyon mutatkozott jel az elmúlt kb. 30 évben. Ezzel a lemezzel méltó emléket állítottak a tragikusan fiatalon elhunyt Vertig Józsefnek. Úgy gondolom, hogy Nachladal „Nahi” István remek választás volt az album feléneklésére, a régi dalokat is remekül hozza, igaz, nincs annyira magas hangja, mint Vertignek volt. Az újabb dalok pedig szintén nagyon jók, remélhetőleg még lesz akár további folytatása is a bandának.

Korpiklaani Jylha

Amikor elindult az első szám, majd pedig bejött a két lábdob, egy pillanatra meg is állítottam a felvételt, hogy tényleg Korpiklaani-t hallgatok-e. Szerintem egyértelműen kijelenthető, hogy zeneileg ez a banda legjobb, legkomolyabb, legérettebb lemeze eddig és a komolyságot másra is lehet érteni. Már nem feltétlen a Vodka, Beer, Beer, Tequila nótáknál tartanak. Kellemes meglepetés ez is az eddigi diszkográfiájukat ismerve.

U.D.O. Game Over

Mindig is szerettem U.D.O. munkáit, legyen szó akár az Accept-ről, akár Dirkschneider-ről, akár pedig az U.D.O.-ról. Szinte minden esetben tud hozni egy egységesen magas színvonalat, olykor pedig a határait is feszegeti, mint például az ezt megelőző, a német hadsereg koncertzenekarával készített nagyzenekari albumon. Most viszont visszatértünk a hamisítatlan germán teuton heavy metalhoz és annak ellenére, hogy ezt több mint egy órában tesszük, szinte egy percig nem válik unalmassá.

Lucifer IV

A banda előző, III-as lemeze jóval jobban tetszett, de ezen is vannak olyan brutálisan jó slágerek, mint a Crucifix (I Burn for You), Bring Me His Head vagy éppen az Archangel of Death. A gyönyörű Johanna vokálja és a számokhoz készült klipek szinte már megigézőek (amiről a november végi pesti koncerten is megbizonyosodhattunk), Nicke Andersson pedig olyan teljesítményt nyújt a doboknál, amit nagyon sokan megirigyelnének (a koncerten ez is sokkal jobban kijött, mert szerencsére kapott is egy kicsit nagyobb teret).

Sumo Cyco Initiation

Érdekességképpen került fel a listára. Az első dal, amit hallottam a lemezről (Bystander) nagyon ígéretes volt, aztán a teljes lemez már kevésbé, de egyáltalán nem rossz.

+ Bodom After MidnightPaint the Sky with Blood (EP)

Úgy gondolom, ennek az EP-nek is itt a helye a listán és nem csak Alexi Laiho sajnálatos halála miatt. Ez a két dal (+ a Dissection feldolgozás) a Children of Bodom legszebb napjait idézi, rendkívül sajnálom, hogy nem lehet már ennek folytatása. Alexi vihette volna tovább a Children of Bodom legjobb éveinek/lemezeinek örökségét ezzel a bandával, de az élet közbeszólt…

++ Lordi Lordiversity (7 CD-box)

Ezt a kiadványt pedig direkt, így egyben tettem rá a listára, szintén, mint érdekesség. Mr. Lordi ötlete remekül sült el végül, véleményem szerint mind a hét, eltérő stílusban készült lemez nagyon jó lett (hard rock, disco, progresszív metal/rock, heavy metal, AOR/dallamos rock, thrash/speed metal, industrial metal/rock). Szinte mindnél remekül fogta meg és alkalmazta azokat az elemeket, amik kellenek hozzájuk. Nagyon kevés a töltelékdal, hiába jelent meg hét teljesen új lemez.

Paff

Az idei év számomra kimondottan erős volt zenei felhozatal szempontjából. Számos régi nagy kedvenc jelentkezett új albummal, illetve az újdonságok között is rengeteg kedvemre valót találtam. Íme a TOP 20-as listám dobogósai:

1. The Lion’s DaughterSkin Show

Hatalmas meglepetés volt számomra a zenekar. Az új album után a többi lemezzel is megismerkedtem, majd új kedvencet avattam

2. Groza The Redemptive End

Szegény ember MGLA-ja…na persze

3. MastodonHushed and Grim

Csoda, mint mindig. Kinek jár a hype, ha nem nekik?

És a többiek:

Archspire Bleed the Future

Ők is új csapat voltak számomra, de az új lemez megvett kilóra. Utálom a technikás magömlést, de itt a technika nem megy a dalok rovására. Ezt hallani kell!

Baest Necro Sapiens

Ilyen egy fasza death metal brigád.

Black Label SocietyDoom Crew Inc.

A felvezető számok is baromi jók voltak és a teljes lemez sem okozott csalódást. Hosszú idő óta a legjobb alkotás a csapattól.

Darkthrone Eternal Hails……

Nincs mit mondanom.

Desaster Churches Without Saints

Nincs kegyelem. A banda halad tovább a megkezdett úton. A dallamosabb színesítések nekem tetszettek.

Dödsrit Mortal Coil

A svédek első két lemeze is rendkívül erős produktum volt, de az újjal még egy szinttel feljebb léptek. Nagyon király banda.

Hooded MenaceThe Tritonus Bell

Ez a csapat párhuzamba állítható a szintén listás The Ruins of Beverast-al. Mióta megismertem őket, mindig ünnep egy-egy új lemez. Ez is zseniális lett. Ilyen egy 10 pontos lemez.

Hypocrisy Worship

Ez is egy hatalmas visszatérő lemez! Sajnálom a Lindemann-t, de ha ez kellett egy ilyen bitang Hypo lemezhez, akkor vesszen.

Iron MaidenSenjutsu

Örülök, hogy van Maiden és ilyen lemezeket csinál még mindig.

Lake of TearsOminous

Nincs hiba a zenekar diszkográfiájában. Király zenekar király új lemeze, amit nagyon vártam és nem kellett csalódnom.

One Morning LeftHyperactive

Nagyon bírom a ’80-as évek dolgait. Bár a retros cuccok már sokszor fárasztanak, ez valami iszonyat betalált. Alig várom a koncerteket (mind az Eskimo Callboyosat, mind a headlinert).

Rivers of NihilThe Work

Az első lemez a csapattól, ami egy az egyben tetszik. Nekem tetszik ez az új irány.

The Ruins of BeverastThe Thule Grimoires

A csapat nem tud hibázni.

Turnstile Glow_On

Változatos, ötletes HC közeli muzsika remek nótákkal. Nekem ennyi elég.

Vokonis Odyssey

Nem olyan erős, mint az előző lemez, de még így is felső ligás lemez.

Volbeat Servant of the Mind

Régi kedvenceim újra a helyes ösvényen, talán erősebben mint valaha. Egy garast nem tettem volna rá, hogy még születik ilyen lemez a dánok műhelyében.

Whitechapel Kin

Ezt a zenekart sem szerettem eddig, viszont ez a néhol Tool-os/érzelgős dallamosodás már számomra is befogadhatóvá tette a csapatot.

Dimmurtal

Én ebben az évben csatlakoztam a Fémforgács lelkes, ambiciózus csapatához, és néhány albumismertetővel jómagam is igyekeztem hozzájárulni az oldal igencsak magasan jegyzett színvonalához. Ebből kifolyólag, értelemszerűen azokat az albumokat hallgattam a legtöbbet, amelyekről ismertetőt is írtam, így túlnyomórészt az év végi listámon is ezek a lemezek szerepelnek. Ahol a rövid leírás után egy zárójelbe tett felkiáltójelet látsz, arról a lemezről ismertetőt is találsz az oldalon. Szóval:

1. Night Crowned – Hädanfärd

Fergeteges blackened/death metal Göteborgból. (!)

2. Virial – Transhumanism

Egy fantasztikus sci-fi történet a szingularitás jegyében, technikás death metal-ba oltva, a méltán híres rendező, Ridley Scott által megálmodott világban barangolva. (!)

3. Beneath the Void – …Into Oblivion

A korábban Kill with Hate néven működő hazai technikás death metal zenekar metamorfózisát követő csodalemez. (!)

4. Crystal Coffin – The Starway Eternal

Kanadai melodikus black metal, mely a csernobili atomkatasztrófát követően történő, értelmes földönkívüli életformák utáni kutatást meséli el nekünk. (!)

5. Exodikon – Árnyam útján

Bivaly erős, nemzetközi színvonalú, melodikus death/black metal a hazai banda első nagylemezén. (!)

6. Crescent – Carving the Fires of Akhet

Blackened death metal Egyiptomból, a piramisok árnyékából, ókori mitológiai és történelmi témákat boncolgatva, a Nile kedvelőinek legnagyobb örömére.

7. Requiem – Collapse into Chaos

A svájci különítmény ezúttal is minőségi death metal-t szállít.

8. Soen – Imperial

Egy fantasztikus progresszív metal album a nemzetközi felállású banda tavalyi kiadványa.

9. Asylum – Sharpen

Egy önkritikára, és önálló gondolatok kialakítására sarkalló album – egy komplex társadalomkritika technikás death metal nyelven megfogalmazva az amcsi együttestől. (!)

10. Bornholm – Apotheosis

Nemzetközi mércével mérve is kiemelkedő, hazai pagan/black metal mestermű az ember isteni magasságokba történő emelkedéséről. (!)

11. Red Cain – Kindred Act II

Kanada nagyon erős terep, ami a metal zenét illeti, mi sem bizonyítja ezen állításomat jobban, mint ez a koncepcionális, progresszív metal album. (!)

12. Cave of Swimmers – Aurora

A Venezuelából származó, ma már az USA-ban alkotó duó rendkívül egyedi, doom metal/progresszív/hard rock stílusegyvelege.

13. Broken Glass Sanctuary – A Kingdom Below

Szentségtörés, rituálék, fekete mágia, emberáldozat – mindez amcsi módon, brutális death metal-ba fecskendezve. (!)

14. Coffin Rites – Human Erase

Ez a banda is a tengeren túlról szállítja nekünk a minőségi blackened death/thrash metal-t. (!)

15. Elderblood – Achrony

Szimfonikus black metal-ba csomagolt gyűlölet, blasphemia, gyalázat és istenkáromlás az ukrán szomszédoktól. (!)

16. Sarmat – RS-28

A lengyel testvérek remekbe szabott death/black metal albuma egy RS-28-as interkontinentális, ballisztikus rakétával érkezik. (!)

17. Zornheym – The Zornheim Sleep Experiment

A svéd banda egy elmegyógyintézet lakóinak életét tárja elénk annak mindennapi borzalmaival együtt szimfonikus black/death metal stílusú zenéjének segítségével. (!)

18. Baalberith – Manhunt

Sorozatgyilkosok tetteit megéneklő death/black metal Lengyelországból. (!)

19. Wizardthrone – Hypercube Necrodimensions

Az amerikai, angol és svéd tagokat felsorakoztató fiatal banda első lemeze – szimfonikus/melodikus death metal dalokban elmesélt sci-fi/fantasy történetekkel. (!)

20. Evile – Hell Unleashed

Számomra ez az év thrash metal albuma, melyet feszes, kegyetlenül precíz formában tár elénk a brit gépezet.

Azon bandák listája, melyek tavalyi kiadványaira érdemes még időt szakítani (a teljesség igénye nélkül):

Betrayal, Millstone, Bliss of Flesh, Catharsis, Cathexis, Hypocrisy, Cradle of Filth, Hypno5e, Lake of Tears, Frost, Moon Machine, Remorse, Pestilence, Xael, First Fragment, Cave Bastard, Civerou.

Szerkesztőségi toplisták, kedvencek 2021 (5 komment)

 • Avatar Magnolia72 szerint:

  Nekem ez az év is a 80-as évek felfedezésével telt. Az én fülemre állítva nem hiszem, hogy volt ennél kreatívabb korszak. Ennek az évtizednek már csak a hangzása is fület gyönyörködtető legyen bármilyen stílus. Gyengébb lemezeket is megkedveltetett a „jó” hangzás. Vagy csak nosztalgia így 50 évesen. Vazze most voltam kb. 32. Hogy a tökömbe telt el ez a sok év? Maradtam ugyanúgy agyilag gyenge. Ha lehet ilyet mondani megveszekedett zenerajongóra. Ízlésem annyit változott 16 éves koromhoz képest, hogy mást is tudok értékrlni. Annak idején ha nem thrash szólt (főleg német) vagy a 90-es évek elején megjelenő death metal furcsán néztem társaimra. Na de a azok a zenék ma is klasszikusok számomra. Emlékszek 1990-be éppen az Evil Dead – Annihilation of Civilization lemezét hallgatva a Depeche Mode -os énekes fényképe volt kitéve darts táblán. Jó pofán találtam. He-he. 50 pontot ért. Érdekesképpen a celtic frostot, bathory-t, soha nem szerettem. Az én „isteneim” deathrow, living death voltak. Na hogy 2021- térjek. Pár lemez ami megragadt. Pantheist majdnem de az O Solitude sokkal jobb.
  Thy Catafalque – Vadak
  Muvitium – Under Vemodets Töcken
  Graveyard Of Souls – Infinity Equal Zero
  Cactus – Tightrope
  Catacomb – Embrace Decay
  Tempelheks – Renegade (2022-es januári de megelőlegezem)
  Sarke – Allsighr
  De egy Forgotten Woods minőségű black lemez nem jelent meg. Őszíntén szólva nem érdekelnek a friss megjelenések. Kivéve Coronerre kíváncsi lennék. Ennek az oka a hangzás. A technika itt visszaütött. Nincs érzelem csak a steril csattogás. Ez saját vélemény. Persze vannak kivételek. Ha jó analóg és még a témák is jók, jöhet. A megfogalmazott gondolatok csak az én véleményemet tükrözik. Bármi lehet jó másnak.

 • Winci Winci szerint:

  Remek összeállítás lett, tartalmilag is és jó a tördelése is. Annyi minden van benne, szemezgetni való, hogy hónapokra el leszek. Így egyre lemaradok a naptárban, mint az oroszok az októberi forradalom idejére…
  Köszönöm!

 • dimmurtal dimmurtal szerint:

  Mélyen tisztelt King Diamond munkatársam! Ezúton is köszönöm a cikk szerkesztésében nyújtott segítségedet! 🙂

  • King Diamond King Diamond szerint:

   Nincs mit Dimmurtal, nagyon szívesen! Örömmel segítettem! Szerintem elég jó listák kerültek összeállításra.

  • dimmurtal dimmurtal szerint:

   Én is így gondolom, számomra is akad közte jó pár finomság! 🙂

Palaye Royale Palaye Royale
május 29.
Sting Sting
május 30.