Tormentor – Szeretnénk mutatni még valami újat

Szigeti Attila, a Tormentor alapító gitárosa hosszú évtizedek után tért vissza a zenei életbe. A banda újra indulása egyértelműen sikertörténetként könyvelhető el, de hogyan tovább…? A zenekar arca, az énekes, Csihar Attila ugyanis a közelmúltban a Mayhem-mel új lemezt jelentetett meg, melynek kapcsán intenzív turnézás vár rá. A Tormentor jelenlegi státuszáról faggattam Attilát.

Szia Attila! Köszönöm, hogy elfogadtad a felkérést! Vágjunk is a közepébe; hogy vagy jelenleg?

Köszönöm a megkeresést! Köszönöm szépen, jól vagyok, jelen pillanatban élem a korábban megszokott hétköznapjaimat.

Milyen emlékeid vannak a Tormentor visszatérése kapcsán? Hogy érezted magad tavaly április 20-án, az A38-as koncert előtti napon?

Felkavaró érzés volt… Emlékszem, hogy nagyon izgultam, mivel közel 30 éve nem álltam közönség előtt és bár nagyon sokat gyakoroltam a fellépésre, azért volt bennem drukk rendesen.  Tudtam, hogy már hónapokkal korábban sold out volt a buli és nem szerettem volna senkinek csalódást okozni, aki akár először, akár 30 év után újból kíváncsi volt a zenekarra.

Mennyit gyakoroltál, hogy újra formába hozd magad? Az eltelt majd három évtized alatt rendszeresen gitároztál, vagy a Tormentor-ral együtt a 90-es évek elején a hangszertől is búcsút vettél?

A Tormentor feloszlását követően még kb. 5 évig zenéltem “aktívan“, voltak kisebb koncertek melyeken az aktuális zenekaraimmal játszottunk, de aztán lehet mondani, hogy “letettem” a hangszert. Nagyon, nagyon ritkán elővettem és játszogattam kicsit, de nem volt igazán motivációm, így abszolút nem maradtam rutinban. Az A38 koncert előtti években már szóba került, hogy újra össze kellene állni, akkor elővettem a hangszert és próbálgattam, de igazából 2017 augusztusától kezdetem neki az intenzív újratanulásnak és gyakorlásnak. Attól kezdve a fellépésig heti minimum öt alkalommal 4-6 órákat gyakoroltam.

Nehéz volt felidézni a régi dalok témáit, vagy könnyen előjöttek a dalszerkezetek?

Egyes témák könnyen visszajöttek, másokat újra ki kellett találnom, hogy miként voltak. Ebben nagy segítségemre volt Gyuri, a basszusgitárosunk, mivel ő ez alatt a harminc év alatt mindvégig frissen tartotta tudását és abban a reményben, hogy egyszer ismét újra játsszuk a számokat, rendszeresen gyakorolta azokat. Így a gyakorlás első szakaszában vele tartottunk közös próbákat, hetente. Így sikerült nagyjából év végére minden számot úgy eljátszani, ahogy azokat korábban játszottuk, de természetesen még nem abban a tempóban, az volt a következő fázis.

A ’90-es években és a 2000-es évek elején figyelemmel követted a metal színteret?

Nem, egyáltalán nem. Igazából elfordultam a műfajtól, kissé megcsömörlöttem. Inkább a punk, alternatív majd a blues irányok kezdtek érdekelni.

Hogyan állt össze újra a banda, ki volt az újraindulás fő mozgatórúgója? Eleve ebben az öt emberben gondolkodtatok, vagy megkerestétek a régi dobost, Dubecz Mártont, illetve a korai korszak basszusgitárosát, Fazekas Lajost is?

Az évek alatt nagyon sokszor szóba került, hogy álljunk ismét össze. Én mindig idegenkedtem, mert nem gondoltam, hogy ennyi év után bárkit is érdekelhet még a Tormentor. Amikor végül komolyra fordult, igen sokat beszéltünk arról, hogy a régi tagokkal kellene feleleveníteni az emlékeket. Marci már áttért a dobról a gitárra és azt mondta, hogy igazából őt ez ennyire nem ajzza fel – örült neki természetesen, hogy találkoztunk és nagyon jó volt felidézni a régi emlékeket -, de a sikeres, jól menő vállalkozása mellett nem is fért volna bele az idejébe. Lajos szintén örült az ötletnek és benne lett volna a buliban, de végül, sok rágódás után technikai okok miatt közösen úgy döntöttük, hogy – mivel a koncert apropója egyébként is az Anno Domini elkészülésének 30. évfordulója volt – maradunk az akkori felállásnál. Az újjáalakulás apropója az Anno Domini elkészítésének 30. évfordulójára rendezett egyszeri fellépés – mivel első körben csak egyetlen koncertben gondolkodtunk – volt, amit aztán az érdeklődés miatt további fellépések követtek.

Számtalan rangos fellépésen vagytok túl a budapesti visszatérő buli óta, melyik koncertre emlékszel vissza a legszívesebben?

Nem tudnék nagyon különbséget tenni, mindegyiken nagy megtiszteltetésnek éreztem, hogy színpadra állhatunk, de talán az ütött meg leginkább, amikor más földrészen skandálta a közönség a zenekar nevét, például Baltimore-ban, vagy Montrealban… hát akkor azért végigfutott a hideg a hátamon.

A turnén hogy fogadták a külföldi rajongók a csapatot? Mennyiben más a tengerentúli közönség reakciója az európai rajongókhoz képest?

Az előző kérdésben ezt nagyjából meg is válaszoltam. Más…? Nem tudom… Szerintem nem más, inkább az a meglepő, hogy ugyanolyan lelkesek, mint Európában (illetve talán Európában nem egyformán lelkesek az emberek). Maradjunk abban, hogy a tengerentúli fogadtatás a legmelegebb európainak felel meg.

Mikor tudatosult benned, hogy a zenekar felbecsülhetetlen hatást gyakorolt a 90-es évek elején kibontakozó újabb black metal hullámra?

Ezt már korábban próbálták velem megértetni a zenekar tagjai, de valahogy nem akartam elhinni… Azt hiszem ez a pillanat akkor jött el, amikor Erik Danielsson, a Watain frontembere az A38 koncertünk vége után odajött hozzám és elmondta, hogy élete egyik legnagyobb élménye volt, hogy élőben láthatta a Tormentort. Elmesélte, hogy mennyi időt töltött azzal, hogy a riffjeinket megtanulja és bevallotta, hogy volt, amit végül nem sikerült levennie… Nos ekkor elkezdtem elhinni…azonban amikor mindezt igazán elhittem,az Finnországban volt, amikor láttam a Watain-t élőben.

Mik a tervek jelenleg a Tormentor-ral? Attila Mayhem-es kötelezettségei miatt gondolom, hogy a közeljövőben nem vállaltok rendszeres élő fellépéseket?

Ez így van. Idén nem lesznek fellépéseink, talán egy-két koncert, de ez is bizonytalan.

Tavaly az A38-as koncert hangfelvételét és a képanyagát is megjelentettétek Anno Daemoni címmel. A kiadványt a Saturnus Productions gondozza. Mit kell tudnunk erről a kiadóról? Jól sejtem, hogy maga a zenekar áll mögötte?

Nem, ez így nem pontos, nem a zenekar áll a Saturnus Productions mögött, de erről nem tudok sajnos többet mondani. Egy biztos, a zenekar tagjai számára ez nem egy üzleti vállalkozás. Attilát kivéve – akinek ez a hivatása – mindenkinek van civil állása, így szó sincs arról, hogy gazdasági társaságot raktunk volna a zenekar mögé… teljesen más a motiváció.

Megkerülhetetlen kérdés: Leesz-e új Tormentor nagylemez? Több beszélgetésben utaltál rá, hogy dalokon dolgozol. Mi a kiindulási alap? Engedtek beszivárogni új hatásokat a banda zenei világába, vagy ott folytatjátok, ahol lassan harminc éve abbamaradt a közös történet?

Szeretnénk mutatni valami újat, igen. Hogy ez nagylemez lesz, vagy más, az majd kialakul. Igen, dolgozom új dalokon. A mi zenénk mindig is új hatások beszivárgásáról szólt… hogy ez mit jelent a gyakorlatban? Ha nem tudunk olyat, amilyet senki nem csinált előtte, akkor nem érdemes csinálni… ha igen, akkor bármi lehet belőle. Meglátjuk… Ha mindannyian magunkénak érezzük, ami készül, akkor nyilvánosságra kerül, ha nem, akkor az enyészeté lesz, ez ennyire egyszerű.

A régi időszakban minden dalt rögzítettetek, vagy maradtak esetleg fel nem használt témáitok a 90-es évek elejéről?

Igen, mindent feljátszottunk, amink volt, nincs semmi a rejtett tarsolyban.

Mi a véleményed a nélküled készült 2000-ben megjelent nagylemezről? Tervezitek a koncertprogramba illeszteni valamelyik dalt arról az albumról?

Ezt a kérdést már többször megkaptam és nehéz rá válaszolnom. Nem érzem magaménak, ezért nem állíthatom, hogy tetszik. Ezen oknál fogva nem is fogjuk a koncertprogramba illeszteni egyik dalát sem. Nem azért, mert ÉN nem akarom, hanem mert VALAKI a zenekarból nem akarja. Mindenkinek ugyanannyit számít ilyen szempontból a szava, így mivel én is egy vagyok a zenekarból…

Rajongóként milyen zenéket hallgatsz mostanában?

Mostanában próbálom magam felhozni, hogy képben legyek az aktuális színtérrel, így, ha lehetőségem van, hallgatom a “trendi” metal színtér zenekarait.

Van esetleg valami, amit fontosnak tartasz megemlíteni, de elfelejtettem megkérdezni?

Köszönöm a kérdéseidet, szerintem minden fontos dologra kitértél. Bízom benne, hogy válaszaimmal sikerül kielégíteni azok kíváncsiságát, akiket érdekel a zenekar jelene és jövője!

Az interjut készítette: Andris

szeptember 26.,
október 02.,
október 03.,
október 16.,