Spreading Dread
Sanatorium

(Zenekar • 2012)
boymester
2012. november 17.
0
Pontszám
6.5
  
      Még nem találkoztam a Spreading Dread nevével korábban, ami nem is véletlen. Jelen album a 2007-ben alakult prágai banda debütáló korongja, mellyel próbálnak kiemelkedni a cseh underground színtérből és feltörni a nemzetközi vizekre. Nem feltétlenül fogja megváltani a zenekar a világot, főleg, hogy választott szívszerelmük, a thrash metal jelenlegi másodvirágzása is kezd kissé kifulladni, egysíkúvá válni. A jelenleg kiadó nélküli bandától a borító alapján sem vártam mást némi múltidéző dühös thrash muzsikánál, azonban az erőteljes hangzás, bika riffek özönére azonnal felkaptam a fejem az első tétel megszólalása után. A zenekar tagjai nem most ismerték meg egymást, korábban többen megfordultak a rövid életű, egy demóig jutó Delirium nevű hard rock/heavy metal zenét zászlójára tűző zenekarban, így viszonylag összeszokott és stabil felállást kapunk ebben a formációban. A hard rock és klasszikus heavy metal iránti szenvedély sem múlt el a fiúkban, a zenéjükben gyakran ütik fel a fejüket a húsdaráló thrash mellett a középtempós részek, az ízes gitárszólók és a 80-as éveket idéző témák. A múltidézésben nem tévedtem tehát a témákat illetően, azonban a hangzás és a dalszerkezetek nagyon is modernné teszik ezt a lemezt. A dalokban nem nélkülözik ugyanakkor a death és progresszívebb elemek használatát sem, de azért ne gondoljunk kismillió hangból leskálázott nyakatekert szerzeményekre. A tagok 25 év körüli átlagéletkorral bírnak, szóval fiatalok, lelkesek és nagyon nem egy első lemezes banda feelingjét keltik a dalokkal. A többség 6 perc fölötti játékidővel rendelkezik, de nagyon is hallgathatóak a gyakori tempóváltások és ötletelések miatt. A banda fő dalszerzője a gitáros Šimon Kotrč, aki mellett a többiek sem statiszták, de a dalok az ő riffjeire, gitárhősködésére támaszkodnak leginkább.
 
                             

   A mellékletek és a borító elég amatőrnek tűnik a belbeccsel ellentétben. Mégis mi ez? Első nekifutásra a Tremors c. film sárgarépával töltött szörnye jutott eszembe a csápokról… Szövegviláguk komolyabb akar lenni szerencsére: gyógyszerekkel, korrupcióval, önpusztítással és ehhez hasonló nyalánkságokkal foglalkoznak. Persze kíváncsi lennék, hogy ennyi idősen milyen tapasztalattal rendelkeznek ezekben a témákban, de erről információm.
   A közel 50 percbe 7 tételt sűrítettek be a srácok, az első a World Consuming Itself, ami a maga 5 percével a legrövidebb dal. Ugyan kellemes kis robbanással indít a segítségével a lemez, nálam mégis a következő, Losing Time a favorit. Igazi falbontós durvulás 8 percen át, több energiabombával, olyan ízletes gitártémákkal, amik azonnal beindítják a bólogató reflexeket. Az ének kemény és agresszív, az üvöltéstől a mélyebb, de érthető hörgésig terjed, tehát elég széles skálán mozog, hogy ne váljon monotonná vagy unalmassá. A folytatás is igen terebélyes, a Bastard Brain 7 percbe „sűríti” zenéről alkotott elképzeléseiket, a színvonal marad természetesen, bár kissé lassabb, súlyosabb tétel az elődjénél. Ezt követi a baljóslatú ajtónyikorgással indító Sanatorium, ami címadó mivoltát megcáfolva szerintem a lemez legérdektelenebb szerzeménye. A gitár értékelhető benne, de az énekes által elkövetett finomkodás az előzmények tükrében félig-meddig megbocsájthatatlan számomra. Ős-thrash hangulatot áraszt ugyan, de a fogósabb témákat kihagyták a szerzeményből. A Doubts és a Revelation of Dreads helyreállítják ugyan a mérleget, de a kezdeti szerzemények tükrében unalmasabbá válnak. A zárás még érthetetlenebb számomra, a 11 perces Repentance egy instrumentális gitárhősködés, ami a hangszer nagyfokú ismerőjéről tesz tanúbizonyságot, de semmi keresnivalója ennek a lemeznek a végén.
   Nem beszélhetünk tehát amatőr debütálásról, sem jellegtelen produkcióról, azonban van még min csiszolni. A kezdő dalok óriási lelkesedést váltottak ki belőlem, a második tételnél a „Na ez finom lesz!” mondat is elhangzott, de aztán a kezdetben erős dolgok ismétlődni kezdtek, egymásba folytak. Szükség lenne valamire, ami összetartja a lemezt és valódi produkcióvá változtatja, nem pedig pár pofás egymás után következő metal dallá. A technikai tudás nemzetközi színvonalon mozog, már csak a megfelelő dalokat kell megírniuk, ha lesz folytatás.


http://www.youtube.com/watch?v=Y8eD6orzgB0&