V/A
Deep Seven - HammerWord Grungery melléklet

Győr Sándor
2020. február 28.
0
Pontszám
10

Annak idején 1986-ban Seattle-ben megjelent egy válogatáslemez Deep Six címmel. Olyan csapatok dalai szerepeltek rajta, amelyeknek később valamilyen úton-módon aztán hatással voltak arra a zenei stílusra, melyet a világ a Nirvana berobbanásával grunge-ként ismert meg. Ezzel kapcsolatban olvashattok egy múltidéző interjút ITT.

Szóval az biztosan nem újdonság az olvasóknak, hogy nagy tisztelője vagyok a Pintér Miki által alapított és szerkesztett grungery.hu-nak. Nos a 314. HammerWorld magazin 2019. májusi száma egy nagyon különleges melléklettel jelent meg. Ez a 36 oldalas extra Grungery magazin, valamint egy Deep Seven című válogatás CD volt, amire 7 magyar zenekar 14 dala került. Ezek a csapatok mind valamilyen szinten kapcsolatba hozhatók grunge-dzsal vagy legalábbis a Grungery-vel. Van ezek között már lemezzel rendelkező csapat, van olyan is, akik erre a kiadványra vették fel 

Nézzük tehát mely bandák/előadók adták dalaikat a válogatáshoz. Ha figyelemmel követed a Grungery-t, meglepetés nem nagyon érhet, hisz itt van a Storm the Studio, a Pearls of Long Loved Years, az Alva, az Alone In the Moon, a Slowmesh, valamint Török-Zselenszky Tamás két projektje is, illetve a stílusból kicsit kilógó Pálinkás Tomi (ex-Isten Háta Mögött) vezette Tej.

Kedvencem a még lemezkészítési fázisban lévő, Kövi Lóri (ének, ex-Flop), Szabó Attila (gitár, ex-Caught The Flow), Urbán Tamás (basszusgitár, ex-Haelo), Kertész László (Room of the Mad Robots) felállású  Alva itt debütáló The Lie Is Me c. dala. Sodró, lendületes. Lóri akkorát énekel benne, hogy csak lesek. 2020 reménységei számomra. Mondjuk a tagok előélete miatt ez nem is meglepő. 

A másik daluk, a Sophie viszont nekem úgy visszahozta a Flop időket, hogy csak keresgélem az állam. Ráadásul van a dalban némi Tool hatás is, ami csak a javára válik. S, hogy a banda élőben is erős, azt a Szimpla Kertes koncertjük felvételén is láthatjátok:

Bár az Alone In the Moon első lemezéről is írtam korábban, de szeretném megemlíteni, hogy a Collection of Great Generational Anthems-ről idemásolt Emmigrant Song mennyire be tud szippantani minden alkalommal. Ez a dal már azon is nagyon bejött. Csak ismételni tudom az akkor leírtakat, jelesül “erre nyugodtan rá is lehet aggatni a stoner címkét. A közepén jól eltalálták a srácok azt a jammelős részt. Adrián itt énekel talán a számomra leginkább tetszően. A hangjában megbújó Layne-íz mellett stoner dalnokok hatása is megtalálható”.

De a Generation Flesh is szuper választás volt a Deep Seven-re, ebben is jócskán van ugyan stoner, de valahol a grunge meg az is egy tőről, az ősrockból fakad.

Ami kilóg innen, viszont a kezdeti ellenérzés után kedvenccé vált az a Tej második (NEMEGYENLŐ címet viselő) lemezéről a Hullaház. Benne van az IHM (vagy Palika) világa, de pop és punk, de nem az egykor divatos poppunk. A másik daluk, a szintén klipesített Intő jel is remek darab.

A Slowmesh legfrissebb dala, kicsit más a lemez dalaihoz képest, ez sodró, lendületes, arénák színpadára való darab. 

Török-Zselenszky Tamás két dala a grunge (szerintem amúgy pejoratív cipőbámulós) befelé fordulósabb oldalát képviseli. A ‘Lensky Mob Ne felejts el lélegezni c. dala azok közé tartozik a válogatáson, amik nehezebben adják meg magukat, de amikor igen, akkor – nálam legalábbis – nagyon beütnek.

A Tamás saját neve alatt jegyzett másik dala (A tahó-tónál) az elszállást képviseli. A zene utaztat, ha meg a szövegre is odafigyelsz és nyitott elmével többször nekifutsz érdekes felfedezésekre juthatsz.

A 36 oldalas lapmelléklet mellett sem szabad szó nélkül elmenni. Az legalább annyira értékes, mint a CD. 

Csak röviden villantom fel a tartalmat. 

Interjúkat olvashattunk a “Deep Seven” bandák frontembereivel, valamint Miki Chris Hanzseket is kikérdezte a Deep Six igaz történetéről, illetve a Jack Endino interjú részlete is bekerült.

Ízelítőt is adott a Mia Zapata történetét feldololgozó, azóta megjelent cikksorozatból.

Ezeken kívül Seattle-ből származó bandák lemezkritkái, valamint a Chris Cornell emlékkoncert beszámolója is színesíti a tartalmat.
A Grungery mellékletet Bobál Kati (bobal photography), Kun Alíz, Gavajda Péter, Hursán Detti, Pintér Miklós, Studt Bálint, Szénégető Richárd és Uzseka Norbert készítették.

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.