V/A
Deep Seven - HammerWord Grungery melléklet

Győr Sándor
2020. február 28.
0
Pontszám
10

Annak idején 1986-ban Seattle-ben megjelent egy válogatáslemez Deep Six címmel. Olyan csapatok dalai szerepeltek rajta, amelyeknek később valamilyen úton-módon aztán hatással voltak arra a zenei stílusra, melyet a világ a Nirvana berobbanásával grunge-ként ismert meg. Ezzel kapcsolatban olvashattok egy múltidéző interjút ITT.

Szóval az biztosan nem újdonság az olvasóknak, hogy nagy tisztelője vagyok a Pintér Miki által alapított és szerkesztett grungery.hu-nak. Nos a 314. HammerWorld magazin 2019. májusi száma egy nagyon különleges melléklettel jelent meg. Ez a 36 oldalas extra Grungery magazin, valamint egy Deep Seven című válogatás CD volt, amire 7 magyar zenekar 14 dala került. Ezek a csapatok mind valamilyen szinten kapcsolatba hozhatók grunge-dzsal vagy legalábbis a Grungery-vel. Van ezek között már lemezzel rendelkező csapat, van olyan is, akik erre a kiadványra vették fel 

Nézzük tehát mely bandák/előadók adták dalaikat a válogatáshoz. Ha figyelemmel követed a Grungery-t, meglepetés nem nagyon érhet, hisz itt van a Storm the Studio, a Pearls of Long Loved Years, az Alva, az Alone In the Moon, a Slowmesh, valamint Török-Zselenszky Tamás két projektje is, illetve a stílusból kicsit kilógó Pálinkás Tomi (ex-Isten Háta Mögött) vezette Tej.

Kedvencem a még lemezkészítési fázisban lévő, Kövi Lóri (ének, ex-Flop), Szabó Attila (gitár, ex-Caught The Flow), Urbán Tamás (basszusgitár, ex-Haelo), Kertész László (Room of the Mad Robots) felállású  Alva itt debütáló The Lie Is Me c. dala. Sodró, lendületes. Lóri akkorát énekel benne, hogy csak lesek. 2020 reménységei számomra. Mondjuk a tagok előélete miatt ez nem is meglepő. 

A másik daluk, a Sophie viszont nekem úgy visszahozta a Flop időket, hogy csak keresgélem az állam. Ráadásul van a dalban némi Tool hatás is, ami csak a javára válik. S, hogy a banda élőben is erős, azt a Szimpla Kertes koncertjük felvételén is láthatjátok:

Bár az Alone In the Moon első lemezéről is írtam korábban, de szeretném megemlíteni, hogy a Collection of Great Generational Anthems-ről idemásolt Emmigrant Song mennyire be tud szippantani minden alkalommal. Ez a dal már azon is nagyon bejött. Csak ismételni tudom az akkor leírtakat, jelesül “erre nyugodtan rá is lehet aggatni a stoner címkét. A közepén jól eltalálták a srácok azt a jammelős részt. Adrián itt énekel talán a számomra leginkább tetszően. A hangjában megbújó Layne-íz mellett stoner dalnokok hatása is megtalálható”.

De a Generation Flesh is szuper választás volt a Deep Seven-re, ebben is jócskán van ugyan stoner, de valahol a grunge meg az is egy tőről, az ősrockból fakad.

Ami kilóg innen, viszont a kezdeti ellenérzés után kedvenccé vált az a Tej második (NEMEGYENLŐ címet viselő) lemezéről a Hullaház. Benne van az IHM (vagy Palika) világa, de pop és punk, de nem az egykor divatos poppunk. A másik daluk, a szintén klipesített Intő jel is remek darab.

A Slowmesh legfrissebb dala, kicsit más a lemez dalaihoz képest, ez sodró, lendületes, arénák színpadára való darab. 

Török-Zselenszky Tamás két dala a grunge (szerintem amúgy pejoratív cipőbámulós) befelé fordulósabb oldalát képviseli. A ‘Lensky Mob Ne felejts el lélegezni c. dala azok közé tartozik a válogatáson, amik nehezebben adják meg magukat, de amikor igen, akkor – nálam legalábbis – nagyon beütnek.

A Tamás saját neve alatt jegyzett másik dala (A tahó-tónál) az elszállást képviseli. A zene utaztat, ha meg a szövegre is odafigyelsz és nyitott elmével többször nekifutsz érdekes felfedezésekre juthatsz.

A 36 oldalas lapmelléklet mellett sem szabad szó nélkül elmenni. Az legalább annyira értékes, mint a CD. 

Csak röviden villantom fel a tartalmat. 

Interjúkat olvashattunk a “Deep Seven” bandák frontembereivel, valamint Miki Chris Hanzseket is kikérdezte a Deep Six igaz történetéről, illetve a Jack Endino interjú részlete is bekerült.

Ízelítőt is adott a Mia Zapata történetét feldololgozó, azóta megjelent cikksorozatból.

Ezeken kívül Seattle-ből származó bandák lemezkritkái, valamint a Chris Cornell emlékkoncert beszámolója is színesíti a tartalmat.
A Grungery mellékletet Bobál Kati (bobal photography), Kun Alíz, Gavajda Péter, Hursán Detti, Pintér Miklós, Studt Bálint, Szénégető Richárd és Uzseka Norbert készítették.

Sunnata Sunnata
május 13.
SzegeDEATH fest. 7. SzegeDEATH fest. 7.
május 16.