a Marblebog / Odvas
- Relinquished / Orchestra of Bloodshot Dawn [split]

Armand
2023. december 3.
0
Pontszám
8

A Fekete Terror Productions ha nem is a legnagyobb, de az egyik legismertebb hazai underground kiadok egyike. A kiadó mögött az underground egy igazi megszállottja, Dudás Attila áll, aki az isten tudja, bocsánat – sátán tudja mióta is működteti DIY szellemiségű sötét vállalkozását. Neki köszönhető a Marblebog / Odvas közös Relinquished / Orchestra of Bloodshot Dawn című split-anyaga, ami arany kazettán, 100 darabos limitált példányszámban jelenet meg, és amit a napokban volt alkalmam – egy álmosítóan esős reggelen, tömegközlekedésen való utazásom során – meghallgatni.

A kiadványra a hazai black metal színtér veteránjának mondható Marblebog legutóbbi két tételes anyagának a Relinquished dalai kerültek, amik egyben a Varga Gábor (Cave Altar) által 1998-ban életre hívott egyszemélyes projektnek a hattyúdalai is voltak. A Marblebog ugyanis 25 év után öt nagylemezt számos split és négy EP-vel a háta mögött befejezte a tevékenységét. A két dalos kislemez elkészítésében Gabornak most is régi zenésztársa Kryptagonist (dobok) volt a segítségére. A kazetta A-oldalát a Burzum hatású címadó, a Relinquished kezdi, ami egy közel 10 és félperces utazásra visz a ’90-es évek rideg, atmoszférikus black metaljának sötét erdejébe, aminek fai között a zord amibent dallamok misztikus szellői susognak. Hasonlóan hatásokkal van felvértezve a kissé játékosabb, kísértetiesebb, epikusabb – lassú riffelésű dallamokat is megszólaltató Mindgate, ami valahol megint csak a természet és a telihold varázsában tündököl. A két dal remekül hozz a Marblebog megszokott, fagyoságát, puritán egyszerűségét, amiben valahol ott van az öröklét varázsa.

Az Odvas-t egy komor, sötét atmoszférikus, black-ambient projektként ismertem meg még négy tételes Decayed Bark Sets the World Ablaze (2017) bemutatkozó agyagával. Debütáló anyaga óta több más anyagot is kiadott ebből a legutóbbi az Orchestra Of Bloodshot Dawn. Ennek a dalai kerültek eme kiadvány B-oldalára. A három dalos anyaga tökéletesen illeszkednek Marblebog atmoszférájához, szinte mintha folytatná is azt. Most valamivel nagyobb teret kaptak a martial industrial hatások, valamint a noir-filmszerű témák. Az Orchestra Of Mgerradyo is egy ilyen filmszerű nyitányból kibontakozó sötét lüktetésű, katonás tempójú black/dark ambient, zaj és drone elegyben úszik. Dallamainak sötét gomolyfelhőit a naturálisabb, filmzenei hangulatot idéző Barangolás A Völgyben című tételének nyugalma töri meg, ami egyfajta utazásra visz a térben és az időben, valamint képzeletünk illékony vízióiban. Ezt a hangképet egy a hasonlóan illékony vízióból kibontakozó erősen ritual black metal központú Awakening Of The Bloodshot Dawn másvilági atmoszférája zárja.

A Marblebog és az Odvas közös anyagán két különböző, de mégis nagyon közeli világ tökételes egyesülésének lehetünk fültanúi közel 37 percben. Egy neo-románc, egy sötét szerenád valahonnan a múltból, ami a jelenben visszhangzik. Hideg, relaxációs téli estékre tökéletes hallgatni való néhány macska társaságában.

March of Beasts March of Beasts
március 01.
Bass Warrior Tour Bass Warrior Tour
március 04.
Hate, Delure, Morvigor Hate, Delure, Morvigor
március 04.