Death Nöize
Rites, Curses and Spells

Armand
2020. szeptember 13.
0
Pontszám
7

A magukat apocalyptic crust black metalnak tituláló erdélyi / magyar black metalos Death Nöize egy vadonatúj rémtörténetekkel teli nagylemezzel tért vissza. A tudomásom szerint 2012 óta létező csapat eddig két nagylemez büszke tulajdonosa. Zenéjükben és szövegeikben elsősorban a sötét folk, valamint az okkultizmus és a halálimádatát elevenítenek meg. Így van ez a szóban forgó új lemezük estén is, ami Rites, Curses and Spells  címmel a Bestial Burst, a Metal Ör Die Records és a Deathlike Noise Productions közös kiadásában látott napvilágot. Lemezük hét dala halálos rítusokról, átkokról és a fekete mágia varázslatairól szólnak, melyek közvetlenül Erdély kísértetjárta erdeiből származnak. A lemezen közreműködik a földalatti black metal mozgalom egyik jól ismert alakja Harald Mentor, ki a Bestial Burst Records feje és számos projekt működtetője (Ride for Revenge, Siviilimurha,Flooded Church of Asmodeus, Will Over Matter, Noise Waste, Irritate…stb).

Lemezüket az erősen vintage blacker töltetű Haunting Chant dalukkal indítják. A dal horrorisztikus nyitányaként szolgáló gyászinduló dallamiból komor ridegséggel ugranak ki a klasszikus black/death/thrash sikálású riffek, démoni morgások, kacajok, károgások. A második számként érkező régisulis thrash/black alapokra helyezett Incubus a műfaj korai nordikus időszakának hangulatát idézi meg, csak úgy, mint a vad aprításokkal és tremoló-nyújtásokkal megtűzdelt Rites, Curses and Spells címadó daluk.

Újfent csak a régisulis stílus jegyek érezhetőek az Old Devil’s Wine kissé sikálós, a Metallica korai thrash korszakát visszaidéző dallamiban. Hasonlóan, csak most épp a germán thresher vonalból építkezik a gyors. kapálós tempójú In Total Devotion, mi egy igazi őserejű izom nóta, de sajnos van egy nagyon gyengepontja. Ez pedig a dal végén szólóként elnyomott fülsértő nyekergés, minek nem látom semmi értelmét… bocsi srácok. Az előbbi szörnyeteg szólót viszont bőven kárpótolja Whisper of Old Bones ódivatú közép tempós eposza, ami a lenez egyik legjobb dalának is mondható. Zárásként pedig egy klasszikus vonalú nordikus szerzeményt élvezhetünk az In the Darkness… nyers, rideg, halálos szertartásszerű szavalós énektémáival.

A Rites, Curses and Spells egy kellemes, borzongató kirándulásra visz az ősi sötét zenék hagyományainak tiszteletének jegyében. Abszolút underground cucc. A műfaj rajongóinak igazi csemegeként szolgál.

Tool, Night Verses Tool, Night Verses
június 12.
Hell Vill #19 Hell Vill #19
június 13.
Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.