Flying Circus
Flying Circus

(Fastball Music • 2021)
Armand
2021. február 22.
0
Pontszám
9

Németország és a progresszív rock nálam nehezen fér el egy mondaton belül. A műfajt mindig az angolszász nyelvterülethez kapcsoltam, a németeket pedig alapvetően a thrash metallal azonosítottam. A Vanden Plas zenekaron kívül hirtelen csak olyan valóban underground nevek jutnak eszembe, mint az Ivanhoe, Dreamscape, Scanner, vagy a Poverty’s No Crime. Ráadásul ők mindannyian a metal felől közelítenek a progresszív muzsikához, eredendően nem rock gyökerekkel rendelkeznek. Nem is tudnék mondani olyan csapatot, akik német földön ennél a műfajnál, tehát a szó legszorosabb értelmében vett progresszív rocknál kötelezték volna el magukat… Mea culpa! Ilyen előzmények mellett váratlanul ért a Flying Circus zenekar lemeze.

A szimplán a csapatról elnevezett válogatásalbum egyébként az ötös harmincadik jubileumát hivatott megünnepelni. A digipack CD egyszerű, de minőségi kivitelezéssel, frontján egy zenekari fotóval, információkkal teletömve jelent meg a honfitárs Fastball Records-nál. A fénykép alapján egyértelmű, hogy nem egy időutazós csapattal van dolgunk, ezek a veterán arcok valószínűleg megélték a műfaj hőskorát, kétlem, hogy “csak” harminc éve ragadtak hangszereket. Az észak-rajna-vesztfáliai kisvárosból, Grevenbroich-ból indult ötös a három évtized alatt mindössze öt nagylemezt jelentetett meg, a legutóbbi korong tavaly látott napvilágot a jelképes 1968 címmel. A cím akár a progresszív rock aranykorára is utalhat, de esetükben nem kizárólag erről van szó, ugyanis a lemezen az “emberarcú szocializmus” megteremtését célzó prágai tavaszt és a korszak további politikai eseményeit is megidézik. A zenekar tehát nem földöntúli lényekről, tündérekről, illetve megfejthetetlen gondolatmenetekről, filozófiákról regél, hanem ragaszkodik a komoly, illetve esetenként érzelmes témákhoz.

A válogatás egy korrekt képet ad a csapat pályájáról, a CD formátum adta időkorlát maximális kihasználása mellett tizenöt dal került lemezre. A szerzemények egységes hangképet kaptak, így a magamfajta első bálozóknak akár sorlemeznek is tűnhet a korong. A dalokban kiemelkedő szerep jut az akusztikus hangszereknek, illetve a hegedű is gyakran feltűnik a Flying Circus szerzeményeiben. A Seasons című dalban egy önálló vonósszólót is kapunk. Gyakoriak a hosszú instrumentális részek, ezek azonban nem a technikai bemutatókról szólnak, inkább engedik merengni a hallgatót. A tizenöt szerzemény között vegyesen találhatunk néhány perces hangulattémákat, mint a kórusgazdag Cut it Deep, vagy az alig kétpercnyi hegedűtéma, a Derry; illetve nyolc és fél perc terjedelmű nagyeposzt is, mint a nyitó The World Is Mine. Az ötös repertoárjában többségben azonban a négy-öt perces számok vannak.

A Flying Circus lemeze kapcsán eddig csak a progresszív rockot emlegettem, de illethetném őket folk (Carpe Noctem) vagy art (Living A Lie, Pride of Creation) jelzőkkel, vagy előtagok nélkül akár sima rock zenekarként is. A csapat után elnevezett válogatás azoknak szerezhet kellemes perceket, akik ezt a letűnni látszó korszakot nem időgéppel, hanem hiteles, sokat megélt előadók tolmácsolásában szeretnék megidézni.

(Andris)

Eat Thrash Tour 2023 Eat Thrash Tour 2023
szeptember 22.
She Wants Revenge She Wants Revenge
szeptember 24.