Sotajumala
Teloitus

(Woodcut Records • 2007)
haragSICK
2008. július 25.
0
Pontszám
8.1

Ezzel a valóban minimál, szinte már csak digitál stencil booklettel förmed ránk a Finnország béli Sotajumala legénysége, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy háborút hozzon és veszendő testek emlékét idézhesse fel a maga közel 40 percével. A csapat neve (A háború Istene) kellően kihangsúlyozza a militarista értékrend és koncepció jelenbe iktatott beteges mivoltát. Mellesleg zenészeink 98-ban alakultak Savonlinnaban és jó pár tagcserén és project zenészen átestek, a dolgokat nem kapkodták el, hiszen kritikánk tárgya; Teloitus a második nagylemezük. Lássuk mit is tartogatnak nekünk a finn srácok…

Egy izmos és technikás, de nem túl kicsavart alapvetően középtempós, ám azért kellően építkező death metált kapunk, melyben rengeteg korabeli csapat lenyomata érzékelhető, a Massacre és Messiah-án át egészen a Morbid Angel, Nile, Obituary-n a korai Cannibal Corpse, Carcass és Morgoth-ig, avagy egy igazán erős és kellően őrlő retro, mely kis szeleteket hasít a jelenből. Tehát mondanom se kell, újítás nagyon semmi, de nem is igazán vágyunk szerintem ilyen bandák neveinek felmerülése után egy új világ hajnalára, vagy a megváltás és vezeklés egy újabb tónusára – egyszerűen jó, s ennyi! Ezt maximálisan kibombázzák a srácok, a hangzás mély, a hangszerek és tudás egyaránt patent feszesen vonaglik a középtempó és kissé tika-tika-tika-tika témák hegyein-dombjain, a szólók virtuózok, a vokálok kifejezőek és súlyosak. Avagy minden készen áll egy kiadós öldöklésre és a sortűz szaggatta fal alatt a holtak véréből nem hajt se rózsa, se kender… a rombolás adott, akinek pedig a fenti nagy nevek mondanak valamit – annak a befogadás is.

Mint már írtam a hangzás remek, a külsőségek viszont nagyon nem illenek a zenei tartalomhoz, a 2004-es Death Metal Finland borítója még ha egy nagy klisé is, azért fényévekkel jobban kifejezi azt, amivel a Teloitus stencilartja meg sem próbálkozik… ezt a szembetűnő és idegesítő jelenséget leszámítva, egy érett és korrekt anyaggal lettünk gazdagabbak, és hogy stílusosan zárjak: The Killer And The Killed!!!

March of Beasts March of Beasts
március 01.