Sear Bliss
The Arcane Odyssey

Infam
2008. december 20.
0
Pontszám
9.5

 

Biztonsággal állítható tény, hogy a szombathelyi illetőségű Sear Bliss neve meglehetősen ismerősen cseng a metal szcénát figyelemmel kísérők körében. Az állítás természetesen nem csak idehaza nyer érvényt, hiszen ki ne ismerné világszerte a magyar zenekar ,,siker sztoriját”? A Vas megyéből induló – érdekes összefüggés, hogy anno a legendás Tormentor alapítótagsága is innen rajtolt –, az évek során megannyi tagcserét megélt bandának 1997-ben, egyetlen nagylemezzel a hátuk mögött megadatott, hogy a Marduk-kal turnézhassanak, nevet kovácsolva maguknak ezzel a kontinensen. A fáradhatatlan munka gyümölcse pedig egy Candlelight Records lemezszerződésben testesült meg és érett be Nagy Andrásék számára. Lássuk, mit tett le az asztalra a Nagy András, Neubrandt István, Kovács Péter, Pál Zoltán és Schönberger Zoltán nevével fémjelzett Sear Bliss a 2007-es évben.

A The Arcane Odyssey (,,misztikus utazás”) nevéhez hűen egy sejtelmes világba, egy több mint ezer éves múlttal rendelkező ősi nép múltjába kalauzol bennünket. A nyolc dalt felölelő nagylemezt az előbb említett vezérfonal ellenére sem nevezném konceptlemeznek, még ha a borító elsőre megtévesztőnek tűnik. Ezt arra alapozom, hogy körülbelül fele-fele arányba oszthatók a dalok aszerint, hogy a koncepcióba illenek, avagy sem. Annyi szent, hogy a lemezt áthatja a magyar rege –és mondavilág szellemisége, erre mutató utalásokkal vannak teletűzdelve még azok a dalok is, amik alapvetően más témát boncolgatnak. A borítókép Tari József (Aurea Aetas) keze munkájának eredménye, ránézésre is nyilvánvaló, hogy a Csaba-monda jellegzetes monumentuma, a Hadak Útján érkező, Székelyföldet védelmező magyar sereget ábrázoló vízió kapott vizuális alakot.

Az extrém metal műfaj színe-javát felvonultató Blood On The Milky Way dal pedig a koncepció témáját prezentáló auditív élményekért felel. A sorrendet betartva, a következő öt dal eltér az alapmotívumtól, de ez véletlenül sem azonosítható azzal, hogy másodrendű szerzeményekről lenne szó. Epikus extrém metal cégér alatt összemosott black és death metalt kapunk, kiegészítve a szintetizátor adta lehetőségekkel, továbbá a jellegzetes harsona is felcsendül több ízben. A gyönyörű harmóniákat magában foglaló Somewhere című tétel tesz egy vissza kanyart az alapkoncepció irányába, élményszámba megy a végighallgatása. Dicsőséget kell, hogy ébresszen mindannyiunkban! Mesterien megszerkesztett szerkezetre utal a dal végére illesztett rövid hatásszünet, amely a záró tételt, a Path to the Motherland-et még grandiózusabbá varázsolja. A szentimentálisan felsíró hegedű használata is igen egyedi ebben a műfajban, mondhatni kuriózum.

Ez a lemez csúcskategóriás darabja a Sear Bliss munkásságának, és a műfajon belül is igen előkelő helyre tehető. Aki hallotta a korongot tavaly, annak lefogadom, hogy az év végi ,,bestof” listáján is helyet vívott ki magának. Egybevág a véleményem a küldöldi recenziókban leírtakkal, miszerint a Candlelight Records jelenlegi legjobb csapatával van dolgunk a SB esetében. Kár tovább szaporítanom a szót, ez alapmű!

Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.