Ossian
Best Of 1998-2008

(Hammer Records • 2009)
2009. május 25.
0
Pontszám
8.5

Nem is olyan régen volt, hogy az Ossian a 20 éves jubileumát egy pazar kiállású és tartalmú box szett-tel ünnepelte, és most itt az 1998-as újrakezdés óta eltelt egy évtizedet bemutató, 21 számos válogatás. Hagyománytörő módon HammerWord magazinos, tehát újságmellékletes a megjelenés, és a 10 szál gyertyás, turulmadár logós, Ossian feliratos torta helyett ezzel ünnepel az öt, ’újkori’ zenész, és kiadójuk.

A kiadványra minden stúdiólemezről szemezgettek Endréék, de a nagy koncertfavoritok mellett helyet szorítottak egy-két saját, a zenekar berkein belüli személyes kedvenceknek is, és az egységes hangzás érdekében a P. Stúdióban Küronyi Miklós újramaszterelte ezeket.

A frontborítót a felölelt korszak albumainak grafikáit összemontázsolva Sallai Péter készítette.

A fiúk a kronológiai sorrendet nem tartották be a szerkesztésnél, de így is hallható, hogy a banda hogyan kovácsolódott egybe az évek során, kikből lettek a fő dalszerzők, és éppen milyen (lelki)állapotban születtek meg a dalok anno. A csapatot rengeteg támadás érte/éri, és a szintén jubileumot ülő – és szintén válogatáslemezzel jelentkező -, majdnem kortárs, öreg róka Lord-dal ellentétben nem csak a média hanyagolja őket látványosan, hanem az ún. ’szakma’ is be-beszólongat a társaságnak. Hogy ez miért van így, azt csak sejthetjük, de ez az oldal, és pláne ez a lemezbemutató írásocska nem is ennek felderítésére való. Egy biztos, a csurig írt korongon található szerzemények csattanós válaszok az arctalan és névtelen támadásokra.

Az Ossian tehát él és virul, köszöni szépen jól van, ősszel pedig jön a következő ’rendes’ album is.