Black Sun Aeon
Routa

(Stay Heavy Records • 2010)
haragSICK
2010. március 31.
0
Pontszám
9

Tuomas Saukkonen nem unatkozik, nem is olyan régen írtam meg a Darkness Walks Beside Me címre hallgató Black Sun Aeon debütről a kritikámat, s a Before the Dawn Soundscape of Silence anyagja se volt oly rég… azonban finn barátunk nem tétlenkedik, mindig talál egy kiadót, s mindig van mit kiadni is. Mindez a minőség rovására menne? Amennyiben nem untunk bele a Darkness Walks Beside Me megkeseredett avarjának rothadó szagába, akkor ezzel is betalálhat. A lemez eredetileg dupla CD-én jött (az én promóm egy lemezes, de mindkét anyag rajta van maradéktalanul – tehát koncepció csupán a szabdalás), a hangzás korrekt, a külsőségek pedig nagyon egyszerűek.

Lényegében önismétlésbe kezdhetnék hatások terén (így tehát, mivel lusta disznó vagyok, akit érdekel a keret, a lapalján csekkolhatja az előző korong fogadtatását részemről). Az viszont nem mindenkinek természetes és egyértelmű, de Toumas sokkal komolyabb és építkezőbb dologgal rukkolt elő, változatosabb, sokszínűbb és keményebb, annak ellenére, hogy a múlt nyomdokain halad, mind atmoszféra, mind pedig zenei megoldások terén. Igényes gothic death, remek megoldásokkal és gyönyörű részletekkel elkápráztatva a fagy lepte táj szerelmeseit, illetve a síron túli hantok görgetőit. Vannak vendégzenészek, s olyan nagy nevek is akadtak, akik egy-egy dal megírásában segítettek be – ennek ellenére, egységes és lassan és mamut léptekkel haladó riffek és mély hörgések, fellélegző tiszta énekek kísérik útját.

Jól összerakott anyag, melyen nem érződik, hogy valójában egy ember munkássága az egész. Nem lesz ebből se új forró szerelmeskedő és lucskos nyár, sem pedig hófehér és végtelen tél, de ettől még jó elveszni ebben a pihe-puha koporsó föld atmoszférában.

The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.