Lotus Circle

Caves (2012)

Tudtam én mindig is, hogy a drone zene rettenetes víziókat tud produkálni minden élő organizmusnak, node ha némi black metallal keveredik, talán halálosabb, mint egy marék ciánkapszula a szájban. Ezt annyira profi módon demonstrálta számomra a Lotus Circle a legújabb anyagával, mely a Caves címet kapta, hogy csak ihajj…majd kiugrott a szemem a végére, pedig csak öt számot égettek rá a CD-re.
A görög formáció – aminek tagjairól egyébként semmit sem lehet tudni – 2006-ban alakult meg. A mostani az ötödik hanganyaguk, illetve a második nagylemez. Mikor elindítottam a zenét a gépemen, először rendkívül lelkes voltam, majd némileg ez alább is hagyott; valami olyasmit vártam elsőre, mint a Darkspace, ám leginkább a Sunn-O))) idegtépő, skizofrén noise/drone zenéjére hasonlított, amit megtapasztaltam, rendkívül minimális metál beütéssel. A távolból feslik fel néha egy-két vérfagyasztó sikoly, de azt hiszem a black metal része itt ki is fújt, révén minden másban teljesen drone a Lotus Circle
Nekem kellemes élmény volt, a From the Depths című nóta például kifejezetten Aphex TwinCome to Daddy számára emlékeztetett. Néhány zenei megoldás hajmeresztően emlékeztetett a Fruity Loops Studio-val kreálható számok effektjeire. Ennek ellenére a drone és ambient zenékhez teljesen illő hangzást kaptunk; némileg recsegős, zúgós, tele gitársípoltatással és elhaló hangokkal.


Én nagyon szeretem az ilyen jellegű bandákat és munkásságukat; úgy érzem, amikor hallgatok egy-egy ilyen alkotást, mintha a szemem mögött megbújna egy kicsi fekete gonosz entitás, és előjönne, amint meghallja az ilyen durvulásokat. Kegyetlenül spirituális élmény tud lenni, főleg ha valaki tudatmódosítókat használ. Minden esetre én kegyetlen mód rá tudtam forogni a Caves lemezre, nagy pacsi jár érte a fiúknak, akárkik is csinálják ezt az északiakat meghazudtoló sötétkedést!
Maga a nóta, amit beraktam alul YouTube linkben sajnos nem az új albumról származik. Kicsit úgy érzem, a Lotus Circle egyelőre amolyan “meg nem értett kortárs együttes” pozícióban van, és nem hemzsegnek az emberek azért, hogy feltöltsék. Minden esetre remekül szemlélteti az érzésvilágot.


június 04.,
június 22.,
június 23.,
június 25.,
június 28.,
június 30.,