Stainless Steel
Wigant

(2000)
ensomhet
2005. október 3.
0
Pontszám
8

A csolnoki Stainless Steel zenekart 1994-ben alapította 4 rockzene iránt rajongó fiatal, majd csatlakozott hozzájuk egy újabb gitáros, így lett teljes a felállásuk. A kritika tárgyát képező Wigant album előtt két demót is rögzítettek (Tűzpróba – 1997, The Fable of Prowess – 1999), ennek ismeretében talán már nem tűnik túl merész vállalkozásnak, hogy első albumként mindjárt egy koncept lemezzel jelentkezzenek. Az album témáját a germán Nibelung ének szolgáltatja, ami szerintem jó ötlet, illik a heavy metalhoz. Az album 10 teljes számból és 7 átvezető / összekötő részből áll, így bontakozik ki 50 percben a teljes történet.
Probléma szokott lenni az ilyen jellegű összefüggő albumoknál, hogy a számok egyeként nem állják meg a helyüket, nos, itt erről nem beszélhetünk, külön-külön is élvezhetőek. Hogy milyen is a zene? Mint már fentebb említettem, heavy metal, azon belül is a klasszikus, sok dallamra épülő, középtempós / gyors fajta.
A lemez hangzás kielégítő, persze lehetne erőteljesebb, de gondolom ez csak pénz kérdése. A hangszeres játékot megfelelőnek ítélem, szerencsére nincsenek telepakolva a számok mindenféle céltalan szólókkal, ami sajna elő szokott fordulni heavy metal albumokon (s én ki nem állhatom), a többszólamú énekkórusok is faszák (ezeknél több vendégénekes is besegített). Számokat kiemelni nem igazán tudnék, közel azonos színvonalúak, mégis talán legkedvesebb nekem a nyitó A Great Adventure, a tempós Outrage, a szép szomorkás Farewell, és a záró The Final Act. Említésre méltó az album csomagolása is, olyan a booklet, mintha egy régi könyvet lapozgatna az ember. Megtalálható benne minden fontosabb információ, a dalszövegek, valamint az angol mellett magyar nyelven is a Nibelung ének története, kiemelve, hogy melyik szám épp mely részről szól, így segítve a hallgatót a jobb beleélésben.

Összességében tehát egy jól sikerült bemutatkozó album ez, a dallamos metal szerelmeseinek ajánlott hallgatnivaló, nem fognak benne csalódni!

Az albumot itthon a Hammer Records terjeszti, külföldön pedig a német SOD Records kiadó jelentette meg.

További információkért látogassátok meg a zenekar weblapját: www.stainlesssteel.hu

The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.