Marduk
Memento Mori

(Century Media Records • 2023)
Morcos
2023. szeptember 12.
2
Pontszám
5

Adott egy több mint három évtizedes múlttal rendelkező black metal banda, egy kimondottan erős és nem kicsi diszkográfiával a háta mögött 2023-ban. Mondanom sem kell, így az embernek akadnak elvárásai, és egészséges kíváncsisággal telten áll neki egy ilyen lemez hallgatásának. A svéd Marduk karrierje során a tipikus ördögi témákat és atmoszférát már egy ideje maga mögött hagyva, hosszú évek óta a háborús témákban utazik (és több militariánus stilisztikai elemet felhasználva – pl. dobokban), ami szerintem abszolút a Frontschwein című lemezen érte el a csúcsát. Ha az előbb említett albumot egy pillanatra figyelmen kívül hagyjuk, akkor azonban megfigyelhető egy (sajnos) negatív tendencia a zenéjük minőségében – és sajnos a Memento Mori nem hozott egy újabb áttörést ebben.

Én az World Funeral-t venném váltópontnak, szerintem onnantól kezdve indult meg ez a lejtő lemezeik újszerűségét és érdekességét tekintve. Érkeztek a jellegtelen és “tucat” black metal tremolók és végtelen mértékű blast beat ütemek ostromai. Gyors és kegyetlen – igen ám, de ennyi év tapasztalat után még mindig a Panzer Division Marduk farvizén szörfözni… kiábrándító. Azt nem lehet viszont felróni a Marduk-nak, hogy nem próbálkoztak néha valami újjal! A korábban is említett Frontschwein üdítő foltja a banda diszkogárfiájának későbbi szakaszában, illetve a Memento Mori-n is volt próbálkozás valami egyediséget csepegtetni ebbe a profilba (pl. többféle intro). Azonban összességében ez nagyon csekély. A későbbiekben a lemez ezen erényeit szeretném inkább bemutatni, mert a gyengeségeit egyetlen mondatba össze lehet foglalni  (és nincs is értelme bármit hozzáfűznöm): tisztes munka, gyors tempón dübörgő black metal, ám nem sikerült elfedni (sem a hangosabb dobokkal vagy vokállal) a zene középszerűségét; és a steril hangzása is különösen bosszantó.

De akkor egy pár szót a Memento Mori szebb oldaláról is. A lemez első single-je volt anno a Blood of the Funeral című szerzemény, aminek az utolsó harmadában bukkantak fel rézfúvósok, egy igazán baljós légkört kölcsönözve a tételnek. Gondolom minden Sear Bliss rajongó szive meg is dobbant ennek hallatán – sajnos, ennek az elemnek a használatával a későbbiekben csak a zárótételben éltek ismét. Szintén üdítő pontja volt a lemeznek a Charlatan című szám is, ami talán a ténylegesen jelenlévő melodikusság, a lassabb tempó, és a basszusgitár remek játéka révén (bár az egész lemezen kiemelten jó a basszus) emelkedett ki. Az album legjobb pontja azonban a zárószám, az As We Are, ami egyértelműen a legkarakteresebb Marduk szám hosszú évek óta: lassú, halálszagú és sejtelmes, és elégedetten tudtam bólintani a fúvósok újbóli megszólalása miatt is.

Mérlegelve a dolgot: őszintén, a Memento Mori egy alig érdekes lemez. Persze, aki nem tud betelni a gyors tempójú black metal-lal, azoknak lehet nem okoz csalódást. Viszont, ennél alig kínál többet, és ha az egész életművüket nézzük, akkor nagyon egyértelmű a helyzet: tudtak már ennél sokkal jobbat is. Tetszetős külső, sekély tartalom – a név nem minden.

Marduk – Memento Mori (2023) (2 komment)

  • ZolixiusRex ZolixiusRex szerint:

    Teljesen egyetértek a pontszámmal. Az előző albumok ismeretében mást vártam, talán túl sokat. Majd legközelebb, már ha lesz legközelebb, és/vagy nem éppen egy kiadóváltás áldozatai vagyunk. (Manapság mindent is el tudok képzelni.) – Persze aki most ismerkedik a stílussal az tuti megtalálja a számítását, de én azt mondom, a régebbi albumokkal kezdje a zenekar nevét illetően.) – Amúgy, lehet az én készülékemmel van a baj…

  • Emp Emp szerint:

    Sajnos egyet kell értenem a pontszámmal. Imádom a Mardukot, főleg az új érát. Többször nekifutottam ennek az új lemeznek, de sehogy sem akar működni. Sokan szidják a Viktoriát, most újrahallgattam és továbbra is ezerszer jobbnak érzem a friss műnél, a Frontot, a Serpentet, a Wormwoodot és még a ROM-ot meg ne is említsük. Mondjuk nekem az új Funeral Mist sem működött, működik jelenleg sem. Pedig azt is imádom…

Vinnie Moore Vinnie Moore
szeptember 26.
Liturgy, Áron Porteleki Liturgy, Áron Porteleki
szeptember 26.
IHE Slam Party IHE Slam Party
szeptember 27.
Eat Thrash Tour 2023 Eat Thrash Tour 2023
szeptember 29.