Shadecrown
Solitarian

(Inverse Records • 2021)
beyruth82
2021. szeptember 8.
0
Pontszám
8

Pár évvel ezelőtt, még nagy rajongója voltam a melodikus/dallamos vagy göteborgi death metálként is elkeresztelt stílusnak, ezért nosztalgikus hangulat fogott el mikor a szerkesztőség tengernyi mennyiségű promoanyaga közül kiválasztottam a ShadecrownSolitarian című lemezét. A 2012-ben alakult hat tagú finn bandának ez már a harmadik albuma, ami hivatalosan szeptember 17.-től lesz elérhető a nagyérdemű számára, az Inverse Records jóvoltából. Mivel korábbi ismereteim nincsenek az együttesről, ezért előzetes elvárások nélkül tudtam meghallgatni a műfaj egyik feltörekvő csapatának anyagát.

Az 51 perces albumra nyolc dal fért fel, amik még – a 15 perces zárótételt leszámítva – az egészségesen emészthető 5-6 perc között vannak. A lemez rögtön egy erős, kislemezen is kiadott számmal a The Awakeninggel indít, aminek központjában az emberi jellem sötét oldala áll. A lelkünk árnyoldala, ami különböző mértékben mindenkiben jelen van. A folytatásban brutális keménységgel kezdődik az egyik kedvencem Dark Heart Replica címen, hogy aztán egy nagyon dallamos refrénnel szolgáljon. Az album lassabb, kevésbé kiemelkedő tételei közé tartozik a középtempós Momentary Trails. A szintén kislemezen is elérhető Slivers talán a legzúzósabb szám az albumon, amit az egészen lírai és szomorkás, hegedűt és nyomokban tiszta énekhangot is felvonultató The Loss követ.

A The Loss az egy szerettünk elvesztése okán érzett gyászt, ürességet és az életről való lemondás lehetőségének témáját boncolgatja. Érzésem szerint ezt szánták a lemez legnépszerűbb, legpopulárisabb darabjának, ezért is a klippes és kislemezes támogatás. Ezt viszont jobban sikerült elérniük a már-már Arch Enemys magasságokba emelkedő Aeon’s Stillel. A Dark Heart Replica mellett ez tetszik a legjobban a korongról, és talán ez a leginkább rádióbarát is. A Cestfallen nem tudott annyira megfogni, bár ez a másik olyan dal, amiben elvétve tiszta énekhangot lehet hallani. A címadó és egyben zárótételként funkcionáló Solitarian ugyan végig változatos és dallamos, de teljesen feleslegesen lett elnyújtva negyedórásra.

Egy mondatba foglalva azt tudnám mondani, hogy a Solitarian egy nagyon profin összerakott, jó lemez lett. Sokszor meghallgattam, hogy letisztuljon az anyag, át tudjon járni a hangulata, az érzések, amiket próbál közvetíteni. Minden számukban ott van a fülbemászó dallamosabb rész, ami néhány hallgatás után képes megtelepedni a fejünkben, akár huzamosabb időre is. A keménység is megmarad végig és ezt tökéletes arányban, és időben váltják a dallamos kiállások, refrének. Minden a helyén van. Az ütemek, tempók, riffek mértani pontossággal illeszkednek egymásba, és a hörgések, üvöltések is akkor érkeznek, amikor azok a legjobb hatást tudják elérni. Olyan jól vannak felépítve a számok, szerkezetileg annyira tökéletesek, hogy bizony látszik ezek tervezőasztalon születtek és nem csak leültek jammelgetni, témázgatni a fiúk, amiből aztán megszületett a Solitarian. Pont emiatt hatja át némi mesterkéltség az albumot.

Rengeteget merítettek a műfaj olyan nagyjaitól, mint az Insomnium, In Flames, Arch Enemy és még sok más együttes stílusa, hangulata is érződik a lemezükön. Az Aeon’s Still például olyan mintha egyenesen valamelyik kései, Angela Gossow féle Arch Enemy albumról mászott volna le. Minden számukban fel lehet ismerni a műfaj valamelyik klasszikusának zenei hatását. Fogták a legjobbaktól a legjobbakat és összegyúrták azt a lehető legtökéletesebbre, páratlanul magas színvonalon. A dolog működik is hiszen egy nagyon jó lemezt tettek le az asztalra, amiből csak egy dolog hiányzik: önmaguk. Nincsen benne semmi amire azt lehetne mondani, hogy ez „Shadecrownos”. Egy csak rájuk jellemző sajátos hangzás, aminek már illett volna kialakulnia a harmadik nagylemezre. Három album után nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy ez már soha nem is fog megtörténni. A Solitarian így is tökéletes választás azok számára, akik szeretik a sokszor a mainstream kategóriáig fokozódó dallamosság és a progresszív death metál esszenciájának harmonikus ötvözetét.

Lowland Fest 2024 Lowland Fest 2024
június 25.
Tom Morello Tom Morello
június 30.
Toxic Weekend 2024 Toxic Weekend 2024
július 03.
Richie Kotzen Richie Kotzen
július 03.