Sing Sing
Életfogytig Rock 'n Roll (1990)

Sing Sing a ’90-es évek egyik legsikeresebb hazai dallamos hard rock zenekara volt. Dalaik a fiatalok életével, aktuális kisseb-nagyobb gondjaival, mint például a szerelem, bulik, katonaság témájával foglalkoztak. Dallam és legfőbbként gitárcentrikus zenéjükre tagadhatatlanul nagy hatással voltak a Skid Row, Bon Jovi, White Lion és a Dokken amerikai ízű hard rock zenéi. A zenekar 1988-89 környékén alakult meg Százhalombattán, a szintén a dallamos rock vonalán mozgó Magazin, valamint a heavy metalos Triton zenekarok romjain. Első felállásuk: Csarnoki Antal és Abaházi Zoltán gitárosok, Hangyássy László basszusgitáros, Abaházi Csaba énekes és Tobola Csaba (későbbiekben Ossian) dobos. 1989-ben részt vettek a tokaji Rock Gyermekei táborban, ahol közönség díjasok lettek. Ezután Tobola Csaba a Kanguru zenekarba a távozott, a Kanguru-ból Boros Péter pedig a Sing Sing-be jött át… gyakorlatilag egyszerűen helyet cseréltek a dobok mögött. Első lemezüket 1990-ben jelentették meg Életfogytig Rock ‘n Roll címmel, amit a mai napig a hazai dallam rock műfaj egyik alap lemezeként tartanak számon.

A Sing Sing 1990-ben

11 dalos lemezükre saját számaik mellé két egykori Magazin nóta (Nehéz lehet hősnek lenni és a Sírni csak a győztesnek szabad) is felkerült. Első lemezükön jól érezhetőek a Bon Jovi dallamcentrikus rock és a Skid Row nyersebb, keményebb hatásai. A lemeznyitó abszolút slágernótájuk a Tölts el velem egy éjszakát lendületes dallamaiban is ezek dominálnak, csak úgy mit az ezután érkező kissé punkos – glam rock jellegű Hideg éjszakák és az egy nihilista szerelmi vallomást adó Lángolj fel újra dalukban is.

A laza, de kellően húzós slágereséggel megírt Nehéz lehet hősnek lenni és az akusztikus hangvételű Összetört szívvel egy szakítós, a rég elmúlt szerelem után sóvárgó dalpáros, amin a mai fiatalabb generáció is könnyesre sírja párnáját. Ezzel szemben lemezük címadó dala, az Életfogytig rock ‘n roll egy igazi lázadó, a banda életérzését jól tükröző buli nóta. Ezt valamennyire ellensúlyoz az újfent kusza szerelmi szálakat boncolgató, némi metalosabb vágtákkal és bő csordavokálokkal átitatott Sírni csak a győztesnek szabad daluk.

Az album hátra lévő dalai a kissé nyers rock vonalú Várj még, a punk rock koszos düh riffeivel megfutatott Nagy játszma, valamint a rock zenész őszinte vallomását bemutató Ez vagyok én, a műfaj alapnak is mondható  témáit hozzák, csak úgy mint a kissé felbikázott Jailhouse Rock, amitől még maga Elvis Persley is lement hídba.

Lemezük beindította a zenekar sikermotorját…  jöttek a koncertek, új lemezek; a Törvények Nélkül (1991), 1993-as Bűn az élet albumuk aranylemez lett és közben pörögtek a felejthetetlen Sing Sing táborok Tokajban. De ahogyan lenni szokott, egyszer minden jó véget ér. Ez igazából az 1998-ban megjelent Sztrájk lemezük után következett be. Az éles stílusváltást bemutató lemez nem igazán érte el a remélt sikereket. Abaházi Zoltán gitáros távozott a zenekarból, a többiek pedig úgy döntöttek, hogy négyen folytatják. Később úgyan csatlakozott hozzájuk Jung Norbert, de 1999-ben megrendezett tizedik szülinapi koncertjük után a zenekar bejelentette a feloszlást. Hosszú évek után azonban a Csarnoki Hangyássy páros úgy döntött, hogy egy új énekessel, az Irigy Hónaljmirigy-ből ismert Sipos Tamással újjáéleszti a zenekart. Visszatérő koncertjüket 2013-ban adták az egykori Zöld Pardonban.

Sing Sing – Életfogytig Rock ‘n Roll (1990): 5 komment

 • ensomhet szerint:

  Ez nekem is megvolt kazettán, elég sokat hallgattam akkoriban. Emlékszem, volt, hogy kimentem a garázsba, és nagypapám autójában nyomattam, mert ott jobban szólt 🙂

 • boymester szerint:

  Glam rock és hair metal…a fémzene paródiái voltak a maguk korában is (ugyanebben az évben jelent meg: Entombed – Left Hand Path, Slayer – Seasons In The Abyss, Pantera – Cowboys From Hell lemeze, de van itt még Painkiller és Rust In Peace is, ha heavy metal…), De legalább itthon is képviseltette magát a műfaj és ezt legalább be lehetett szerezni. Pár embert biztosan elindítottak az úton….

  • Armand szerint:

   Ebből a szemszögből is lehet nézni… A Slayes album nálam alap… a Pantera nélam „mosolyt(r)árgya” még ha valamennyire újat is csináltak, az Entombed-et meg a tisztelet miatt hagyjuk is. Ha inkább választani kellene, akkor inkább az ugyanabban az évben megjelent Obituary – Cause of Death, Kreator – Coma of Souls, Bruce Dickinson – Tattooed Millionaire, Testament – Souls of Black, vagy a Black Sabbath Tony Martinos TYR albuma.

  • boymester szerint:

   🙂 Igen, Obituary és Kreator is eszembe jutott, de mindent nem is lehetne felsorolni. Azt hiszem Bathory és Death lemez is jött ki abban az évben…Panterát a Down (Nola hatalmas feel-good lemez szerintem) után ismertem meg:) Cowboy és Vulgar lemezeket szeretem, többit nem igazán.

 • Winci szerint:

  Pontosan emlékszem, milyen volt megvenni a lemezt és hírét adni egy matávos telefonon, sorbanállás után a kollégium alagsorában. Jó volt olvasni.