Hangpróba - 2024. április

Egészen jó heavy/power dalok lennének, sok helyen epikus, olykor himnikus beütéssel, minőségi hangszeres előadásban. Viszont a magasabb tartományban elővezetett ének számomra sajnos az összes tételt hazavágja. A falat kaparom az énekes hangjától. Így sajnos az újrahallgatási faktor sincs meg! Kár érte.
Brutálisan jó, gyors, remek riffeket és ötleteket tartalmazó thrash zúzda az amcsi veteránoktól.
Középkori hangulatot idéző ds album. Továbbra sem jön be a stílus, teljesen elmegy mellettem, pedig fülessel hallgattam. Mindig várom, hogy jöjjön már valami izgalom, de teljesen leszedál engem ez a zene.
Nagyon tetszik a hangulata ennek a - mondhatni - retró hangulatú black metal albumnak! Végig lekötötte a figyelmemet. Izgalmas dalszerkezetek, stílushoz illő hangzás, a történelmi koncepciót alátámasztó, csodás borító, remekül megkomponált dalok! Nagyon jó black metal lemez!
A svéd death/black veterán alapbanda idei lemeze nekem nagyon tetszik. Pontosan olyan, mint amilyenre számítottam, és amit vártam tőlük. Igaz, semmi kiemelkedő, de azért nem is tucatszámba menő anyag. Hallatszik a rutin és a profizmus, szerintem egy Nechrophobic lemeznek ilyennek kell lennie!
Csodálatos hangulat, fantasztikus, egyedi megoldások, lélekbe markoló hangok. Remek atmoszferikus black metal anyagot varázsolt a hangfalakba a lengyel banda! Imádom ezt a fajta zenei kinyilatkoztatást!
Elsőre tucat alkotásnak hatott, de jobban belefülelve vannak benne nagyon finom megoldások, érdekes, döngölős, fejrázós részek. Nyilván nem korszakalkotó album, de én jól éreztem magam a hallgatása közben.
Ez a lemez engem elvitt egy ismeretlen dimenzióba. Az első néhány tétel tekintetében volt egy kis Thy Catafalque utánérzésem, de ezt nem negatívumként említem meg. Ez az album egy remek underground hanggyűjtemény, köszönöm az ajánlónak, hogy megismerhettem! Inkább száz ilyen egyedi művészet, mint némely power-heavy tökönrúgott visítós istennyila tucat giccsparádé (természetesen tisztelet az elenyésző kivételnek)!
Nekem az album első fele jobban bejön. Ezen dalokban fajsúlyosabbak a death metal részek. A végére nyúzott kínlódás benyomását keltik a doom-ba forduló tételek. Egyébként a stílus kedvelőinek ez egy nagyon is tetszetős anyag lehet, érdemes rászánni az időt! A szép borító miatt felfelé kerekítettem.
Kevés értékelhető dolgot véltem felfedezni ezen az EP-n. Az egyik a hangszeres tudás, a másik a borító. Ez a zene valami borzalom! Amerikai sramli rock, a kultúrát tükröző népi hangszerrel. Senki sem fogja nekem a hallgatására szánt időt visszaadni!
Nagyon erős hangulati töltettel indul ez a lemez számomra, aztán a közepe egy kicsit egysíkúvá válik. Na nem mintha rossznak tartanám. Távoli havas tájakat látok magam előtt, ahogy a fehér lovas a varázsbotjával szeli át a mezőt. A háttérben hegyek, hosszú haját fújja a szél. Orkok horkannak fel a láttán, de ő sziklaszilárdan néz a szemükbe. Azok elbizonytalanodnak, majd vicsorogva behúzódnak a barlang biztonságába a napfény elől. A kazetta nálam is a polcon díszeleg természetesen.
Amit a Frosthoz írtam, itt csap át a másik irányban. Ezek is keresztköpködők, csak itt megvan az a kosz és szakadék megszólalás, ami hitelesebbé teszi a végeredményt. Sokkal természetesebb ez a hangzás. Vannak nagyon jó álló harmóniák is, és bizarr dallamok. A Shadows Of The Brightest Night hangzattanilag hatalmas. Ekkora körmeneteket régen hallottam már. A többi része egy kicsit ellapul.
Először csak az tűnt fel, hogy hihetetlenül jó a hangzás, aztán az, hogy hihetetlenül jók a témák, aztán hogy brutálul ott vannak a harmóniák. Nameg nagyon jó a dobos gyerek. Mondom nézzünk már ezeknek utána. Aha, Massemord, Odraza, Mord'A Stigmata, Mgla. Régi jó emlékek a lengyelektől. Súlyos hiány van Magyarországon az ilyen szintű zenei esszenciákból. Persze a lengyelek nem olyan bénák, mint mi, pikk-pakk felhúztak pár kajak kiadót ezekre a zenékre kiélezve. Amely bandák meg nálunk próbálkoznak ilyennel (mert azért van egy - kettő) csak tengődnek. A metal dalok szimplán csak állati jók, de a Waves of Concrete és a címadó Hollow letaglózó. A borítójuk meg tökéletesen megtámasztja ezt a post - psychedelic urbánus shoegaze hangulatot, ami néha kilő a szélvész black metalba is. Szóval ezt a zenét nekem írták, köszönet az ajánlónak! Ki ajánlotta? Múlt hónapban a Shiningot kikiáltottam az év (addigi) lemezének. Máris remeg a trón.
A zenei közhelyszótárból lézervágóval kivagdosott, és fröccsöntő szerszámmal elkészített 100%-ban tömegcucc. Zeneileg semmire nem emlékszem belőle, csak az idegesítően töltött hangképre, annyira jellegtelenül semmilyen. Mindig mindenhol szól minden. Igazi dobhártyagyilkolás ez számomra. Nem értem a Bandcamp tagek között a "shoegaze" szót. ???!!!???
Aki azt hiszi, hogy ezeket a zajokat nagyon egyszerű előállítani, az nagyobbat nem is tévedhetne. Ismerek sok próbálkozót, akiknek a produktuma próbájakor 10 másodperc alatt dobtam el a fejhallgatót. Varsás úr ezt a vonalat finomítgatja hosszú évek óta. Mellette a metalnak egy olyan érdekes szobájába nyitott be, aminek az ajtaját sokan meg sem találták eddig. Igazi újító, vérfrissítő művészet az övé, sok ilyen kéne idehaza. Néha túl ipari a számomra, de ez csak ízlés kérdése. Emiatt kilencet szántam neki, de mivel a saját hiányomként élem ezt meg (sosem tudtam az indusztriál vonalra ráharapni), ezért elismerésem is belevéve 10-nél nem adhatok kevesebbet.
Vegyesek az érzéseim ezzel a lemezzel kapcsolatban. A második fele jobban bejön, de ha minden dal olyan lenne, mint a Glæman vagy a Hvølja, akkor ennél joval többet toltam volna rá. Az anyanyelvi ének használatát mindig üdvözlöm, itt is nagyon izgalmas, hogy dánul szól. Amúgy minden germán - azon belül a skandináv - nyelv passzol a metalhoz. A néha túl pátoszos ének viszont annyira nem jön be. Nyilván nagy énekhang ez, de lehetne okosabban tálalni. Az öltönyös színpadi kiállás viszont nagy poén. Illik ehhez a súlyos és ütős doom bandához.
Majdnem olyan ócska, mint a Korpiklaani. Az ilyet én porszívózás vagy flexelés közben szeretem hallgatni. Giccsjelző kiakadva. Lényegében nem létezik a metalban olyan, amit jobban utálnék ennél. :-D Bocsánat, az őszinteség hosszú távon kifizetődő. Egy pozitívuma, hogy rövid.
Olyan, mint egy beszedált Lord Mantis. A borító gyomorforgatóan jó. Fujj...
A Frost nekem ugyanaz a black metalban, mint a tudományos életben egy kutató, akinek dicsérik a szorgalmát. Korábbi munkahelyemen egy kollégánál ez jött rendre elő, és eleinte nem értettem, hogy miért esik ez neki rosszul. Aztán leesett. Egy jó kutató anélkül, hogy megfeszülne, tud magának hírnevet szerezni, mert a megérzései bekattintják a nagy ötleteket. Ezek hiányában szokták dicsérni a szorgalmat. A Frost ugyanez. Dicsérhetjük a szorgalmukat és a kitartásukat, hogy majd 30 éve itt vannak, de számomra ez az egyetlen pozitívuma a praxisuknak. Komolyan nem értem, hogy a black metalon belül miért a hollywoodi megszólalásra alapoznak még bizonyos bandák, és akkor sátáááán... Ez a kettő nekem mindig ütötte egymást. Vannak a kedvenceim között sátánozós csapatok, de azoknál általában átjön egyfajta beleszarós érzés is. A Frost meg a Pink black metal megfelelője. Nagyon sötétek és rosszak vagyunk, de azért kicsiszolt és fénylő minden, ami szól. Ez rettenetes ellentmondás és hiteltelenség szerintem. Néha vannak jó harmóniameneteik, ez tény, de ezt is belevéve számomra ez a szürke és igzalommentes középszer. Az előző lemezüktől sem vertem a seggemet a földhöz.
Nem szeretem a stílust, sosem szerettem az idegesítő rikácsolós vokált, így ezt sem nekem találták ki. A hangzása jó, a zenei részek sem rosszak, de ettől még engem többnyire idegesített, illetve számomra unalmas is lett egy idő után.
Valamivel hallgathatóbb, mint az előzőleg beajánlott lemezek, ennek ellenére ez is kb. ugyanaz a kategória. Öncélú, többnyire idegesítő zajkeltés (amiből szerencsére már jó ideje nem igen volt beajánlva - és remélhetőleg nem is nagyon lesz), borzalmas vokállal és gyermeteg szövegekkel - amik tartalmaz(hat)nának valamicske mondanivalót, de nem ilyen gyermeteg tálalással. Ez lehet, hogy a szerzőnek megfelelő produktum, ő tudja.
Üdítő volt ezt hallgatni. Ötletes, érdekes koncepcióval rendelkező instrumentális, country-s/rockos jellegű dalok, melyekben a bendzsó kerül elsődlegesen előtérbe - remek zenei tudással. Egyáltalán nem hiányzott nekem ebből ének. Attól, mert benne van az EP címében a Bloodbath, nem feltétlen értem, hogy mitől és miért kéne a svédekhez "hasonlítani" -- semmiért. Nem nagyon szoktam ezt mondani, de érdekes ajánlás.
Kb. olyan, mint a többi, a középszer kategóriában. A hangszeres rész elég jó, itt-ott még változatosnak is mondható a skálázásokkal, a vokál viszont piszokmód monoton és unalmas kb. 2-3 szám után.
Nem rossz, de semmi egetrengető, kiemelkedő nincs benne. Standard black metal a jobb fajtából, jó hangzással, de hamar unalmassá, egysíkúvá válik.
A legutóbbi Gondolin Records eresztésből egyértelmű kedvenc. Már a magnóban pörög a kazetta..
El lehet vele lenni, de nem lesz visszatérő. A korábbiakhoz képest tényleg kicsit sótlanabb.
Nem nekem zenélnek, untam is eléggé...
Ez nekem inkább érdekes volt, mint szórakoztató. Semmiképpen sem gagyi, sőt a szövegeket amúgy imádtam.
Ennek így ebben a formában nem sok értelme van. A metál rész konkrétan 1 pontos, bloodbath távolról sincs. A Benjo kap 5 pontot, átlag 3 a vége.
Erős power metal lemez, de kicsit fárasztó a hossza. De a címadó dal az igazi mestermunka - na, ilyen a műfaj krémje-java.
Nyers melodikus black metal és a korai Darkthrone stílus keveréke. Ez nálam az abszolút nyerő kombó!
Engem sokkolt mennyire lapos lett eme lemez. Hozták a saját stílusuk, de emellett nagyon jellegtelen.
Progos atmoblack lemez, ami szerencsére tartogatott pár megoldást amivel elkerülhették az unalomba fulladás veszélyét. Ez leginkább a post-rock elemek felhasználásával valósult meg, amivel a lemez tempója az átlaghoz képest lassabb, ami mellett szépen kidomborodott egy kísérteties és nyomasztó atmoszféra. Sajnos az album címe is találóan írja le a lemez egyes részeit: néhol nekem túl "üres" volt a hangzás és kicsit kizökkentette a lemezt az atmoszféra építéséből. Kezdetnek nem rossz, de szerintem ez a projekt még tud hova kibontakozni.
Sajnálom, de egyszerűen egy post-hardcore lemez nekem ennyit ér maximum. Zavarnak a vokálok, pedig az instrumentális tudást önmagában többre tudnám értékelni. De egy lemezt minden komponensével együtt kell értékelni. (És amúgy is tök unalmas.)
Zenei szempontból a tavalyi év legkiemelkedőbb power anyaga volt, már amit végig tudtam hallgatni. Az ének minőségére sem panaszkodnék, néhol még a dögunalmas sablonokból is sikerült fogósabb dallamokat összepakolni. A műfaj kedvelőinek ez alap lesz.
Óvatos 8-as két hallgatás után, mert totál elvetemült. Nagyon belevesztem, még mehet feljebb.
Első tétel: ez érdekes is lehet. Aztán a másodiknál rájöttem, hogy ez ennyi lesz. Idegesítő még ebben a mennyiségben is.
Lásd még: kritika, valamint tavalyi toplistám...
Elsőre csak meglepett és szimplán érdekesnek találtam, aztán ahogy ástam bele magam úgy lett egyre izgalmasabb és szerteágazóbb. Igazi kaland és ahogy naga is írja egy olyan ajtót nyit meg, amit csak kevesen ismernek. Még barátkozunk, ismerkedünk, mert sok rétege van és nem adja magát könnyen.
Teljes iránytévesztés. Metal szempontból értelmezhetetlen, az oldal szellemisége szempontjából is eléggé. Kocsmazene, abból is az alja. Szirupos, ragacsos negédes giccs.

Ajánlott lemezek

Vélemény, hozzászólás?

Hangpróba – 2024. április (15 komment)

 • Emp Emp szerint:

  Amúgy a Necrophobic friss lemeze nekem is tök nagy csalódás…

 • dimmurtal dimmurtal szerint:

  Kb. két havonta az én ajánlásom marad ki. A manóba! Tudom, hogy tök véletlen, de egy kicsit bosszantó! Amúgy vannak pikáns alkotások a mostani felhozatalban is! 🙂

 • Emp Emp szerint:

  Frankó lemez a Hauntologist, viszont nagyon erősen kiérződnek a készítők belőle. Jellegzetes jegyeit viseli Darkside-nak, ahogy a többi bandája is. Ez egyfelől jó, mert markáns és karakteres a játéka, másfelől faramuci módon kicsit pont elvesz az egyéniségből. A Mgla és a Kriegsmaschine lemezek is pont nagyon hasonlóan ugyan ilyen jók, mint a Hauntologist.

 • boymester boymester szerint:

  A körben a mocskos thrash metalban utazó kaposvári Mozso zenekar képviselteti magát, ha ideérnek estig:) Aztán még ki tudja…

  • Avatar Mozso Tomi szerint:

   Üdv. megérkeztünk, köszönjük a meghívást 🤘🤘

  • boymester boymester szerint:

   Fel lehet kötni a tornacipőt, elég kemény zenék is bekerültek:) De akad thrash és könnyedebb power cucc is:) Tetszetős.

 • Husky Husky szerint:

  Négy nap négy ajánlás? Az látszik hogy döglődik a HP, de ennyire? A csúszkára is csak addig volt szükség amíg engem meg még egy tucat pontozót el nem távolítottatok! Nembaj, jóvanezígy… 😏

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Februárban volt csúszka 17 pontozóval. Ez nem azt mutatja, hogy döglődik. Azóta talált magára, amióta nem vagy itt. Egy csomó arc lett visszahívva, akik amiatt mentek el, amit páran ti itt leműveltetek. 👙 <= igen, ez itt egy bikini.

  • King King szerint:

   Naga: Azért annyit pontosítsunk, hogy az új formátumra meghívott pontozók közül páran visszajöttek, de a nagy része nem pontoz, max. egyszer-egyszer ajánl, illetve érdekesmód vannak olyanok is, akik az új formátum előtt rendszeresen pontoztak, azóta meg egyáltalán nem – pedig ott vannak a meghívottak között (a vendégzenész meghívottakat én nem veszem bele ezekbe). Én is jöhetnék most olyannal, hogy privát üzenetben kifejtették már nekem páran a véleményüket az új formátumról, illetve arról, ahogy ez annak idején le lett zongorázva, de nem teszem.

  • verfereg verfereg szerint:

   Általában egy ember életét nem a HP-n való pontozás teszi ki, és van az úgy, hogy ez már rohadtul nem fér bele időben (mint mondjuk az elmúlt időszakban nekem), de ez nem azt jelenti, hogy a jövőben nem lesznek majd többen is. Nem értem miért vagy ennyire ráfeszülve erre az egész dologra. 😀

  • dimmurtal dimmurtal szerint:

   Három nap, kilenc ajánlás – eddig. Ez a kör 04.02-án indult el! 🙂 Jó szórakozást! 🙂

  • mike666 mike666 szerint:

   Dimmurtal, megelőztél. És köszönjük Huskynak, hogy figyelmeztetett, ne felejtsünk el ajánlani

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Zsír, ahogy látom, még egy, és megvan a 13 ajánlás. 🐔