Marjana Semkina
Sirin

(Kickstarter • 2024)
Necron
2024. május 16.
0
Pontszám
9

Noha a világunk eseményei száműzték a szépségre való fókuszt és minden olyan finom tónusú dologról elvonták a figyelmet, mely egy kis elmélyedést hozhatna megnyomorodott lelkünknek, mindig akadnak bizalomgerjesztő dolgok is. A művészet erejét továbbra sem lehet megállítani, kivonni a forgalomból. Így a nyár kezdetével érkezik a dark -prog folk, neoklasszikus muzsikát játszó Marjana Semkina második szólólemeze is, ami nem nélkülözi az utóbbi évek eseményeinek súlyát, mégis puha tónusokkal és gyönyörű, lágy dallamokkal igyekszik egy kicsit bekötözni a sebeket. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő prog-folk/rock, neoklasszikus Iamthemorningot alkotó duóból ismert, Angliában élő, de orosz születésű énekesnő második szólólemezét az ukrajnai háború tragikus eseménye inspirálta. A művésznő 2020- ban adta ki debütáló nagylemezét Sleepwalking címmel, amit 2021-ben követett a Disillusioned kisalbum. Ezen elődökhöz hasonlóan, a május 31-én saját kiadvány formájában megjelenő Sirin című produkciót is a sötét történetek és tündérmesék alkotják, de ezeken keresztül vastagon átérződik a valós bánat és fájdalom. Aktivistaként Marjana több ezer fontot gyűjtött össze, hogy támogassa a pusztító konfliktus ukrán áldozatait (hazatérése esetén ezért 15 év börtönbüntetés jár).

A korong címe a szláv mitológiából származik (Sirin a balszerencse és a halál hírnöke). Az a hit járja, ha találkozol Sirin madárral (ami félig madár, félig nő), akkor csatát veszítesz vagy nagy katasztrófa fog bekövetkezni. „Sirin sír és gyászolja az emberiségért, és semmi sem lehet most találóbb ebben a korban” mondja az új kiadványa kapcsán az énekesnő. „Soha nem voltam túlzottan egy politikai beállítottságú, és mindig igyekeztem a művészetemet a tudomány, az irodalom és a képzelet határain belül tartani. De amikor olyan események történnek, mint a folyamatban lévő orosz invázió Ukrajnában, lehetetlen – sőt azt mondanám, megbocsáthatatlan – csendben maradni és semmit sem tenni. Szerencsére, mivel az Egyesült Királyságban élek, meglehetősen biztonságban érzem magam, hogy felszólaljak a jelenlegi rezsim ellen, és van egy platformom, amellyel megpróbálhatom megmutatni a világnak, hogy az oroszok nem értenek egyet az orosz kormány cselekedeteivel, és olyan sokan vagyunk, akik csak azt kívánják, hogy ennek vége legyen. Csak próbálom ezt a lehető legművészibb módon ezt megmutatni.” Teszi hozzá a művésznő.  Marjana korábban számos ismert előadóval dolgozott együtt, köztük a The Flower Kings-szel, Jordan Rudess-szel, Blackbriar-rel és Anna Murphy-vel. Most is világszínvonalú zenészek sora csatlakozott a produkció elkészítésénél köztük Pl. Jim Gray (Caligula’s Horse) és Mick Moss (Antimatter) vagy Charlie Cawood (Medieval baebes, Knifeworld). De a számos hangszeren közreműködő muzsikusok sora ezzel korán sem teljes. Korábbi tapasztalatait az Iamthemorningben végzett munkájával kombinálva lehetővé tették számára, hogy jelenleg az egyik legegyedibb és legizgalmasabb szólóművésszé váljon.

Marjana zeneisége szólmunkájában nem esik túlzottan távol az anyazenekar zeneiségétől. A hangszerelés alapjait itt is akusztikus hangszerek (Pl.: hegedű, cselló, akusztikus gitár, cimbalmon, zongora stb.) adják – ez kiegészül egy kis programozott dobbal (az eredeti dob mellett) és finom tónusú elektromos, basszus gitárral. Ami viszont megkülönbözteti tőle, hogy sokkal finomabb, lágyabb és hullámzóbbak a dalok megformálása. A női energiák áthatják a szerzeményeket és még jobban megmutatják az hölgy csodás hangjának a karakterét, ami szintén egy hangszerként van jelen a produkcióban. Ténylegesen nagyon szerethető Marjana lágy és egyedi hangja (úgy gondolom, hogy a jövőben is sokszor hallhatjuk majd vendégénekesként). A háttér kevésbé disszonáns és progresszív, mint amit az Iamthemorning-ban játszanak, a végeredmény épp ezért több ember számára lehet befogadhatóbb.

Nem utolsó sorban romantikusabb, merengőbb és finomabb formájú dalokkal találkozhatunk ezen a szólólemezen. Említhetnék itt olyan csodás tételeket, mint a We Are The Ocean vagy a Gone, This Silence This Dreaming. A folk-rock szintén jelen van, mint például az Antimatter énekesével készült, kellemes hangulatú Death And The Maiden. Néhol smooth jazzes áthajlások is fellelhetőek voltak a dalokban, tehát nem egy tisztán neoklasszikus, vagy dark folk produkcióról beszélhetünk a Sirin kapcsán. Igen változatos hangszerelésű és árnyalt zenei forrásanyag szüleménye ez a kiemelkedő anyag, melyre tíz tétel került fel. A dalok nemcsak hangszerelésükben, de érzelmi szinten is roppant változatosak, az alap szituáció ismeretében külön érdemes kiemelni, hogy nem csak a borongós hangulat jellemzi, ahol pedig helye van a szomorúságnak, az nem hat erőltetettnek. Ott van a szépség és a remény hangulata a bágyadt melankólia mellett. Világos üzenet ez: mindig akad egy cseppnyi remény, a legsötétebb zugba is betörhet a fény.

Annak ellenére, hogy imádtam az Iamthemorning The Bell (2019) nagylemezét azért zeneileg számomra továbbra is idegenek maradtak. Ellenben igazán tudtam azonosulni a Marjana Semkina mostani produkciójával. Noha a progresszív folk-rock elemek most sem nyerték el a tetszésemet, de ez az én ízlésemből (zenei irányvonalamból) adódik és nem pedig a produktum sajátja. Viszont nagyon részletgazdag, melegtónusú részeket, nótákat tartalmaz a korong. Amit nem utolsó sorban meg is támogat az ízléses borító és a hozzá kapcsolódó vizuális művészi koncepció is. Szerintem mindenki megtalálja benne a számára megfelelő pillanatokat. A kiadványtól nem lehet elvitatni a profizmus és maximalizmus érdemeit. Zeneszerzői és hangmérnöki tekintetben nagyon magasan teljesít a Sirin. Brutálisan szépen szól a felvétel. Ezért megéri mondjuk LP-n vagy minimum CD-n beszerezni. Meglehet, hogy másoktól ez a zene távol áll, de én úgy gondolom, hogy a megfelelő alkalmakkor a méhez fém fogyasztók számára is érdemes lehetne meghallgatni a lemezt. Az Iamthemorning, Myrkur, Agnes Obel, Tori Amos, Chelsea Wolfe, Anna Von Hausswolff, Ghostly Kisses rajongók számára ajánlják a kiadványt, de én bátran ajánlom mindenkinek, aki elmerülne egy kis minőségi progresszív, akusztikus alkotásban.

Tool, Night Verses Tool, Night Verses
június 12.
Hell Vill #19 Hell Vill #19
június 13.
Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.