Moonlight Sorcery
Horned Lord of the Thorned Castle

(Avantgarde Music • 2023)
Necron
2023. szeptember 30.
1
Pontszám
9.5

Világunkat megannyi sztereotípia sűrű szövedéke hatja át. A kocsmai ökölszabályoktól kezdve: hogy a férfi száz kiló alatt nem is férfi, egészen addig: hogy a skandináv népek az összeszerelhető bútorok szerelgetésével és húsgolyók fogyasztásával múlatják a fél évig tartó éjszakát. Ezek valódiságtartalmát nem tisztem megítélni, de van egy bizonyos sztereotípia, mi mindenképpen igaznak bizonyul: hogy a legjobb dallamos black/death metal a finnektől származik!  Ha netán kétség halovány érzete támadna bennünk eme kijelentés kapcsán, akkor bizonyosságul mindenképpen ajánlom a Moonlight Sorcery legújabb kiadványát. Mely szeptember végén jelent meg a neves olasz kiadó, az Avantgarde Music gondoskodó szárnyai alatt. Az epikus, dallamos black metál alakulat 2018-ban jött létre, Loitsumestari Taikakallo (gitár, és basszus) Haaska (ritmus gitár) és a vokalizálásért felelős Ruttomieli szövetségeként. A triumvirátus 2022-ben jelentkezett először  a Piercing Through the Frozen Eternity kislemezével, melyet még ebben az évben követtette a Nightwind: The Conqueror from the Stars E.p. Az idei évben két single kiadvány után végre elérkezett az ideje az első nagylemeznek. A Horned Lord of the Thorned Castle címre hallgató korong ötvözi a zenekar eddigi munkásságának színe-javát. Sőt, tovább is erősíti azt az évek során felgyülemlett zeneszerzői tapasztalatokkal! A lemez kilenc szerzeményen keresztül mesél el egy fantasy történetet. Így nincs más hátra, mint belevetni magunkat ebbe az ígéretes küldetésbe, hogy találkozzunk Tövis Vár Szarvas urával!

Megmondom őszintén, hogy a sokáig halogattam a lemezzel való ismerkedést, mert ettől még én is jobb borítót tudnék össze dobni  fél-delíriumos állapotban, hajnalban dermedtségemből felrázva. Tényleg egy zsírkrétába fojtott ovis alkotással állunk itt szembe. Egyáltalán semmi bizalmat nem táplál a profizmus leghaloványabb ígérete iránt sem. Tudom, hogy a külső nem minden, és ami igazán szép az a szívnek láthatatlan, de itt nem a Kis Herceg langyos bölcsességiének van helye, mert metalról beszélünk, és abból is legkeményebb ötvözetről! A közhelyek meg maradjanak a lányregények lapjai közé zárva. No, de felszínes ítélkezésemnek búcsút intve csak belehallgattam a promo anyagba és milyen jól tettem! Minden kétségem azonnal leszállt, hogy az első tétel taktusai felcsendültek. Nem kapunk atmoszferikus hangolódásként szolgáló felvezetőt, a  Moonlight Sorcery  grandiózus epikus black metal áradatot zúdít egyből a nyakunkba. Ettől a jeges víztől felocsúdva egyből feltűnt, hogy trió által húzott fekete fémen keresztül erősen átütődnek a power/heavy és thrash metal színezetű riffek. Melyek egyfajta csillogó árnyalatot adnak a nehezebb fekete fémnek. Nem utolsó sorban meg is könnyítik eme nehéz ötvözetet. Szellősebbé és sokkal befogadhatóvá tették azt.  Gazdag és érzelmes heavy-s szólók tarka palástja borítja be a legtöbb tételt. Az anyag hallgatása közben néha már szinte mosolyt keltett bennem, hogy mennyire dögösen építették bele ezeket a zenei hatásokat ebbe az epikus fekete körfűrészbe.  A két gitáros tényleg érti a dolgát! Gyönyörűen és laza könnyedséggel szövik bele ezeket a megoldásokat a black metal halotti leplébe, így nem csorbul a fekete fém tisztessége sem – mi sem lenne erre szebb példa, mint rögtön az album indító To Withhold the Day! ( De felsorolhatnám a teljes számlistát! ) Viszont mindezen zenei eszközöket egy roppant dallamos és üdítő formában tálalják. Elképesztően fülbemászó dallamokat csikarnak ki a hangszereikből, itt példaként megemlíteném az egyik kedvenc nótámat a The Secret of Streaming Blood. Tényleg az ember letolja a lemezt és már nyomja is meg az „ismétlés” gombot.  Ami valljuk be manapság egyre ritkábban fordul elő velünk.

Mindemellett ezeket az örvénylő melodikus futamokat vastag szinti fal mögé húzzák fel. A billentyűk gyakran reflektálnak a gitárjátékra, min szintén egy kicsit klasszikus heavy metal ízt kölcsönöz ennek a monumentális anyagnak.  Viszont ezt elég jól belepasszintották a zenébe, így ott van hangulat fokozó szerként, de nincsenek annyira előtérben, mint mondjuk a Summoning-nál. Inkább egy fontos, de nem főszereplőként jelenik meg ebben a lélegzetelállító kalandban, mint a banda ezalatt a közel háromnegyed órás anyaggal elmesél.   Sorra vettük a pengetősök alakulatát, most térjünk rá Ruttomieli énekére, vagyis károgására. A muzsikus hangja tökéletesen passzol – a kicsit fagyottabb, élesebb és a hollószerű ércesebb károgás között variál. A Vihan verhon takaa nevet viselő darabban még egy kis „csordavolkál” is felcsillan – persze, szigorúan a black metal jegyében! Viszont az úr jól tele harsogja a lemezt, mint a fagyos téli hajnalt a zúzmarás szövegeivel! Így az elvárásaimnak a vokál szekció is maradéktalanul megfelelt! A ritmusrészleg Loitsumestari képviseletében mutatkozik meg, mint basszusgitár, viszont az ütős itt kimarad a felsorolásból! Sajnos nem találtam semmi infót arról, hogy ezt vendégzenésszel vagy programozott dobbal oldották meg. Gyanítom, hogy az utóbbi, mert érződik rajta egy kis digitális tónus (de lehet, hogy ez a stúdió munka keze nyoma, nem tudom megítélni). Viszont ez korán sem zavaró. Remekül operál és tényleg nagyon dinamikusan peregnek a taktusok, még egy kis kiállást is kapunk a szépséges és fennkölt Suden tie (Wolven Hour part II) zárótételben.   Ha már erre a hangzást említettük, akkor a korong egész korrektül szólal meg. Noha nem teljesen tökéletes,  egy picit maszatos. Itt még lehetet egy kicsit fejlődni, mert egy csipetnyit befolyásolja, hogy a hangszerek tényleg karakteresen, elkülönülten szóljanak, de korán sem bántó ez a tünet. Ráadásul egy debütáló lemezről beszélünk! Így ne legyünk túl szigorúak, mert eleve is magasan hozza az elvártakat az anyag ezen része is.

Mindent összevetve a Moonlight Sorcery első nagylemeze komolyan odacsapott az év végi „meglepetéseknek”. Váratlanul ért, hogy egy ilyen profi és izgalmas zenébe fogok ütközni. Tényleg semmi üresjáratot nem tartogat a kiadvány! Annyira színes, üde és dallamos a gitárjáték, hogy végig leköti a figyelmünket. Hullámzó heroikus dallamok mellett ott a kegyetlenkedéséről híres, acsargó fekete fém is! Így az A Horned Lord of the Thorned Castle egy valóban grandiózus produkció, mely a atmoszferikus black metal színterének tündöklő kiadványaként mutatkozott be.

Remélhetőleg a banda stabilan marad ezen az úton, és ahogy az előző két kislemezből szerezett tapasztalatot tovább gyűrték és meg is haladták azt, nagyon remélem, hogy a folytatás is ilyen tendenciát fog követni, mert ezzel a banda feltette magát a „must have” kategóriába, a rendelendő kiadványok hosszú listájára! A vállalhatatlan borítóról már szót ejtettem. Ez az egyetlen, ami miatt nem adtam meg a teljes pontszámot. Többet is adtam volna, de egyszerűen méltatlan az anyag nagyszerűségéhez. Mivel ez is a mű része, így ez is odafigyelést igényel! Viszont ezt leszámítva a lemezt mindenkinek ajánlott, aki kedveli a fekete fém dallamos, de dinamikus irányvonalát olyan bandáktól, mint például a Stormkeep, a Stormruler, Véhémence, Blackbraid, Walg, Acod. Nem maradt más hátra, mint, hogy élvezzétek a Tövis vár vendégszeretetét!

Moonlight Sorcery – Horned Lord of the Thorned Castle (2023) (1 komment)

  • Morcos Morcos szerint:

    A borító szerintem nem vállalhatatlan, de valóban stíluson belül láthattunk már sokkal-sokkal jobbakat is. Egyébként remek kritika, kicsit bánom hogy nem én írtam róla, de gyakorlatilag minden mondatával egyetértek. Nagyon tehetséges banda, gigantikus első nagylemez. Bravo!

Nox Mortuorum Nox Mortuorum
december 02.
The Dead Daisies The Dead Daisies
december 03.