Mourning Dawn

Dead End Euphoria (2021)

Valljuk meg, sok jó lemez megjelent ebben az évben, azonban sötét lassulások tekintetében jóval szegényesebb volt a választék annak ellenére, hogy búslakodni valóból viszont nem volt hiány. Akadnak korrekt lemezek a death/doom, funeral doom háza táján, de olyanok, melyekről tudom, hogy évek múlva is elő fogom venni, már kevésbé. Lehet, hogy most feldereng néhány lemez a közelmúlt hangpróbáiról, esetleg néhány cikkből, de megnyugtatlak titeket, azok mind tavalyi, vagy korábbi megjelenések. Ezen a hiányérzeten próbált most csökkenteni a fejemben megbízható, de különösebben nem kiemelkedőként elkönyvelt Mourning Dawn, akik konkrétan már a 20-ik évfordulójukat kívánják a maguk módján ünnepelni idei korongjukkal. A Dead End Euphoria lényegében beváltotta a hozzá fűzött reményeimet és még a zenekart is sikerült kicsit kimozdítania abból a sablonból, ahová nálam került. Érezhetően sokat dolgoztak rajta, ami több, mint 7 évet vett igénybe. Becsapós lehet, hogy jegyeznek egy lemezt 2017-re is, az a korong azonban a debütálás újra felvett kiadása. Erre szükség is volt, hiszen az egyébként jól sikerült anyagot a kezdetekben egymaga dolgozó Laurent (Inborn Suffering, Funeralium) rögzítette, az újrázást viszont már zenekarként követték el, jóval vastagabb és hatásosabb hangzással. A kezdetekben sokan váltották egymást az énekes/gitáros mellett a projektben, mára azonban kitartó társává vált Nicolas Joyeux dobos (Ad Vitam Aeternam) és Vincent “Toxine” basszer (Conviction, Bran Barr), valamint Fabien Longeot gitáros, akinek távozása csúsztatta a folytatás érkezését. Helyére idő közben Frédéric Patte-Brasseur került (Ataraxie, Conviction, Funeralium).

A Mourning Dawn érdekes egyvelege, ami olyan könnyű összetevőkből áll össze, mint a post-black, dark metal, valamint a jó öreg death/doom igazán sajátos hangulatot képes teremteni. Súlyos, sötét és hosszú utazás a legmélyebb érzelmek óceánjában, központban a gyásszal és az elmúlással. Ennyi év és tapasztalat, no meg a tényleg korrekt anyagok után elvárható a jó hangzás, amire a csapat most igazán rá is tett egy lapáttal. A friss albumon egyszerre kapjuk meg a nehéz, dohos hangokat és szépen kihallhatjuk a finomabb megoldásokat is. Erre természetesen nagy szükség van, mivel magának a zenének komoly hosszúságú tételeken kell átsegíteni minket. A lemez alapvetően a stílus szerelmeseinek lett készítve kompromisszumok és különösebb könnyítések nélkül, ami ismét dicséretes részemről. A párizsi brigád összesen 6 új szerzeménnyel készült fel a pokoljárásra, melyek jellemzően 10 perc környékén mozognak, valamint akad egy jócskán 20 perc fölé tornyosuló monstrum is a zenében elveszni vágyók örömére.

A dolgokat tovább színesíti, hogy a gitárok tekintetében konkrét kapaszkodók helyett jóval nyersebb, hullámokban érkező témákat kapunk, amik nem feltétlenül fogják megadni magukat az első hallgatás során. Viszont megfelelő hangulatban, a rászánt idő mellett tökéletesen teljesítenek minden szerzeményben. Könnyen beszélhetünk a lemezen átívelő, egységes színvonalban is, ám még ebből a közegből is kiemelkedőnek tartom a már említett óriást, ami The Five Steps To Death címmel riogatja el a napsugarakat az ablakokból. Itt is jellemző a dühös morgás, de megjelenik mellette egy kellemes tiszta énekhang és némi akusztikus gitár is, mielőtt a funeral doom felé veszi a végső irányt. Beszédes című a lemezt felesleges intró nélkül megynitó Dawn Of Doom is, de nem kevésbé érdekes a nagyon egyszerű, alig öt perces torz gitárhangokból felépülő Adieu is (a lemezen és itt is 10 percet lehet látni, de ebből kapunk némi ingyenes csendet is…).

A lemez első fele erős, de néhány dal túlzottan egy hullámhosszon rezeg, ezért hasonlóvá tud válni, amiből pont a hosszú tétel tud minket kirángatni, ezen felül mást nem tudnék felhozni a Dead End Euphoria ellen. Nem tudom, mit tartogat még számunkra 2021 hasonló zenék terén, de a Mourning Dawn biztosan letette a kézjegyét az új évtizedben egy remek kiadvánnyal és ebben az esztendőben pedig remélem, hogy az ehhez hasonló extrém kiadványok sorának előfutára lesz.


június 04.,
június 22.,
június 23.,
június 25.,
június 28.,
június 30.,