NightWraith
Offering

dimmurtal
2022. április 21.
3
Pontszám
9

Tisztelt Fémforgács olvasó műértők! Amennyiben szeretitek az olyan bandák zenéjét, melyek a heavy metal alapjain felépített death metal-t ötvözik black és doom elemekkel, és elgondolkodtató szövegekkel tárják a közönség elé a világról megformált véleményüket, akkor ne is görgessetek tovább! Ez esetben ugyanis nektek mindenképpen érdemes belemerülni aktuális albumismertetőm soraiba, de még inkább érdemes meghallgatni a NightWraith nevű zenekar legfrissebb, Offering névre hallgató, kiváló lemezét!

A NightWraith az USA-ban, egészen pontosan a Colorado állambeli Denver-ben látta meg a napvilágot valamikor az előző évtized második felében. 2017-ben egy EP formájában megjelent első kiadványuk, melynek érdekessége, hogy a négy tételt tartalmazó, kazetta formátumban útjára bocsájtott produktum mindössze 30 példányban készült el. A rá következő évben megíródott következő, immár teljes nagylemeznyi anyagot 2019. januárban dobták piacra, bő három év elteltével pedig az Offering képében máris tanúi lehetünk a legújabb dalcsokor virágzásának.  

A bandára jellemző, hogy a dalszerzést organikus módon közelítik meg, mindenféle műfaji előítélet nélkül. Ez lehetővé teszi számukra azt, hogy olyan egyedi zenei témákat fedezzenek fel, amelyek a death metal spektrumán belül nem éppen szokványosak. A Jerry Hilger basszusgitáros, Isidro Soto dobos, Igor Panasewicz gitáros, Ben Pitz gitáros/énekes, és Caleb Jose Tardio billentyűs alkotta kvintett ennek köszönhetően olyan zenei világot teremtett, mely egészen egyedivé teszi művészetüket az underground metal zene rengetegében.

Annak érdekében, hogy bővebben megtudjak néhány érdekesebb és mélyebb részletet a zenekarról, az albumról és a dalok mondanivalójáról, felkerestem a bandát, és legnagyobb örömömre Ben Pitz, a zenekar vezetője készséggel és bőszavúan küldte el nekem e-mail-ben a legfontosabb tudnivalókat, melyeket az alábbiakban örömmel osztok meg veletek is:

Az Offering a dalok szövegeit tekintve koncepciózus. Sok keleti téma és buddhista filozófia lelhető fel ezen az albumon, amelyek átszövik a dalok gondolatvilágát. A dalszövegek egyben személyes tükörképei annak, amit az írási folyamat során tapasztaltam. A Hedonic Adaptation című kislemezünk például a saját frusztrációmról szól, amit akkoriban a karrieremmel kapcsolatban éreztem, és arról, miként határoztam el, hogy jobb helyzetet teremtek magamnak. Felmondtam a munkahelyemen, elvégeztem néhány tanfolyamot, és új karrierútra léptem. Félelmetes folyamat volt, de ha nem teszem meg ezt a hitbeli ugrást, valószínűleg még mindig az előző munkahelyemen lennék, és boldogtalanságban élnék.

A szöveges tartalmak egy részének kifejtése végett hajlamos vagyok elkerülni a hagyományos death metal témákat. Ez már valahogy mind megtörtént korábban, és én nem törekszem semmiféle sokkoló értékre. Személy szerint inkább intellektuálisabb gondolatokat és ötleteket szeretnék kifejezni. Úgy nőttem fel, hogy sok hardcore bandát hallgattam, így a PMA (Positive Mental Attitude) határozottan megjelenik a szövegekben is!

Visszanézve úgy gondolom, hogy valószínűleg a helyi punk rock szcéna volt rám a legnagyobb hatással. A D.I.Y. punk szcéna felé vonzódtam, mert nem hasonlított semmilyen más tevékenységhez, ami számomra elérhető volt (a D.I.Y. a punk szubkultúrának az az aspektusa, ahol mindent az egyén konstruál). Az iskolában intolerancia, tudatlanság és konformizmus vett körül, így amikor elkezdtem koncertekre járni, azonnal kapcsolatba kerültem a punk közösséggel. Az emberek barátságosak, bátorítóak, intellektuálisak voltak, és nyíltan kiálltak olyan dolgok mellett, mint az LMBTQ jogok, a nők jogai, az állatok jogai stb. Az első igazi koncert, amin játszottam, a helyi ARA (Anti-Racist Action) szervezet jótékonysági koncertje volt. Úgy éreztem, hogy valami nagyon különleges dolog részesei vagyunk, és a saját feltételeink szerint valósítunk meg dolgokat, ami nagyon erősítő érzés volt. Ezután gyakorlatilag soha nem néztem vissza.

A hatások listája széles, mivel mindannyian különböző zenei háttérrel rendelkezünk, így a Venom-tól Smokey Robinson-ig, a Carcass-tól a Deep Purple-ig, a Sepultura-tól a Pink Floyd-ig, a Nuclear Assault-tól Lonnie Smith-ig, a Death-től Pat Metheney-ig, a Mercyful Fate-től a Porcupine Tree-ig széles merítési lehetőségek állnak a rendelkezésünkre.

A zenészek közül én személy szerint azt mondom, hogy Dimebag Darrell volt rám a legnagyobb hatással, az ő egyéniségének és játékának köszönhető, hogy korán elkezdtem gitározni. Ha ugyanezt Igor gitárosunktól kérdeznéd, ő valószínűleg Jaco Pastorius-t mondaná.

Pillanatnyilag nincsenek turné terveink a munkahelyi, illetve a családi kötelezettségek miatt. Azonban remélem, hogy játszunk majd néhány országos koncerten vagy fesztiválon, hogy minél szélesebb körben bemutathassuk az Offering-et. Nincsenek nagyzási képzelgéseink a NightWraith-szel kapcsolatban, a zenekar fő célja mindössze annyi volt, hogy minőségi zenét adjunk ki és élvezzük egymás társaságát. Ha ebből valami nagyobb dolog születik, az nagyszerű, de nem igazán várható.

Maga az album nyolc dalt tartalmaz, melyek a fentebb említett stílusok mindegyikéből táplálkoznak. A hangszeres játék nagyon technikás és professzionális. A riffek áradatát érdekes, a ’70-es, ’80-as éveket idéző, Hammond orgona jellegű szintetizátor folyam teszi eklektikussá. Kiemelendők továbbá a rendkívül színes és változatos, de egyáltalán nem öncélú gitárszólók, valamint a pontos és precíz dobjáték, mely a basszusgitár futamokkal karöltve karakteres alapot biztosítanak a pokoli hangörvénynek. Az ének és a vokális részek változatosak – a hörgő hangoknak, valamint a pazar hangszeres játéknak és az intellektualitásnak köszönhetően progresszív köntösbe öltöztetett dallamok hallatán az ember elégedetten konstatálhatja, hogy egy remekbe szabott alkotással hozta őt össze a kegyes sors. Személy szerint úgy gondolom, hogy mindenképpen illendő lesz megismerkedni a zenekar korábbi anyagaival, és a jövőben is érdemes majd követni a munkásságukat, mert a NightWraith az Offering személyében egy rendkívül impozáns, nem mindennapi albummal ajándékozta meg a metal zene híveit! Kellemes zenehallgatást!

NightWraith – Offering (2022) (3 komment)

Lowland Fest 2024 Lowland Fest 2024
június 25.
Tom Morello Tom Morello
június 30.
Toxic Weekend 2024 Toxic Weekend 2024
július 03.
Richie Kotzen Richie Kotzen
július 03.