Hangpróba – 2024. március

Kedves Olvasók! Lezárult a 2024. februári Hangpróba, egyúttal elindult a 2024. márciusi Hangpróba kör, ahová 5 napig érkeznek a lemezajánlók, majd a 6. napon indul a pontozás.

Nem titkolt szándékunk a Hangpróbával, hogy a digitális idők követhetetlen lemezdömpingjében némi extra figyelmet kapjon pár általunk jónak / érdekesnek gondolt kiadvány, így biztatunk mindenkit, hogy füleljen bele az ajánlatokba, hátha lesz olyan, ami betalál. Kövessétek ezt a fordulót is!

Lidérc – Profán Mystérium (2024)

Amikor 2021-ben megjelent a Lepra/Niedergang/Infectus szerelem gyermeke, a Lidérc zenekar első EP-je, már tudtam hogy egy nagyon különleges és morbid hangvételű társaság alakult meg. Nagy kihívásnak is veszem, hogy egy ilyen beteg, de mégis intelligens anyagról írhatok. A magyarországi black metal zenei kör talán nem is lenne ennyire egyedi, hanem lennének olyan zenekarok mint például […]

Tovább »

Botanist – Továbbra is előtérben a természet

Az avant-garde alapú post-black metalt játszó Botanist továbbra is komoly természetügyi, illetve természetvédelmi témákkal foglalkozik. Új albumuk, ami a sorban a kilencedik, május 17-én Paleobotany címmel fog megjelenni, ami a tavalyi VIII: Selenotrope lemezük egyenes folytatása lesz. A kilenc dalos album első ízelítőjeként Aristolochia daluk videójával lehet megismerkedni.

Botanist – Paleobotany

(Prophecy Productions)

1. Aristolochia

2. When Forests Turned to Coal

3. Magnolia

4. Archaeamphora

5. The Impact that Built the Amazon

6. Sigillaria

7. Strychnos Electri

8. Wollemia Nobilis

9. Dioon

10. Royal Protea

Gatecreeper – Caught In The Treads – Mindent eltipró új videó

Caught In The Treads című vadonatúj dalának videójával jelentkezett a Gatecreeper. A videó egyfajta életjelként is felfogható az amerikai új generáció old-school death metal bandától, hiszen 2021-es An Unexpected Reality EP-jük óta semmilyen újdonság nem érkezett tőlük. Most itt van ez a klip, amit egy egyszerű VHS kamerával készítettek el. Minderről a zenekar énekese, Chase H. Mason így mesélt:

Ez a dal szövegileg egy természetfeletti erővel feltöltött tankflottáról mesél, amelyet elesett katonák lelkei szálltak meg. A bosszúról és az ellenségeink eltiprásáról szól. Amint befejeztük a felvételt, elkezdtük becsempészni ezt a dalt a koncertprogramunkba. Az egyik bulinkra el is vittük magunkkal a saját VHS-kameránkat, és a barátainkkal lefilmeztettük az előadásainkat, ahol csak lehetőségünk adódott rá.”

Grohot / Faunul din Smida – Harcos black metal együttműködés

Közös slipt anyagot adott ki a román black metal vonal két feltörekvő zenekara a Grohot és a Faunul din Smida. Hranind gurile infometate címmel megjelent kiadványukra zenekaronként 3-3 vadonatúj dal került fel, melyeket az alábbiakban lehet meghallgatni.

„Úgy döntöttünk, hogy egyfajta koncentrált mérget hozunk létre ezzel az együttműködéssel. Az azonnali hatás érdekében elengedhetetlenné vált a lehető leggyorsabb munkavégzés. A Hranind gurile infometate megírása, felvétele és keverése alig egy hónap alatt készült el, külső segítség nélkül. A végeredmény tükrözi munkamódszerünket; a split nyersen és könyörtelenül hangzik, a rajta hallható black metal pedig tiszta és eredeti. Az anyag címe és jellege szorosan összefügg azzal a céllal, hogy harcos black metal élményt kínáljunk.” – írják közleményükben.

Bloody Falls – A halállal való találkozás elkerülhetetlen

Április 19-én jelenik meg a finn melodikus death metalos Bloody Falls harmadik albuma, az Amartia. Az Art Gates Records gondozásában napvilágot látó nyolc dalos lemezről I Met My Death daluk videóját osztották meg, amiben a halállal való találkozásukról mesélnek.

Mindannyian elkerülhetetlenül találkozni fogunk a halállal. Valaki előbb, más később, és amíg mi várunk, te találkozhatsz a tiéddel, ha meghallgatod az I Met My Death dalunkat! Az első kislemezes dal a hamarosan megjelenő Amartia című nagylemezünkről, ami világszerte 2024. április 19-én jelenik meg az Art Gates Records gondozásában.

Satanic North – A Sátáni Észak

A Satanic North az új black metal testvériség, amihez tavaly az Ensiferum két zenésze Petri Lindroos és Janne Parviainen csatlakozott. Hamarosan kiadják debütáló albumukat, ami április 19 lát majd napvilágot a Reaper Entertainment kiadó jóvoltából. Lemezükre 10, a ’90-es évek jeges black metalja előtt tisztelgő nóta kerül fel a Sátáni Észak sötétségének keresztmetszeteként. Elsőként War című szerzeményük került bemutatásra, amiről Petri Lindroos így beszélt:

A War egy igazi arcul csapó dal, amely megmutatja, mit lehet várni a debütáló albumunktól. Büszkén mutatjuk be ezt az első kislemezt, úgyhogy élvezzétek a robajt és a lüktetést! Nem akartunk túl sok felvételt pazarolni, hogy a dalok nyersek és természetesek maradjanak. A keverés a téli napfordulóra készült el, és most ez a szörnyeteg csak arra várakozik, hogy elszabadulhasson.

Mindannyiunknak ugyanaz az elképzelése a black metalról: hagyjuk abba a középtempót, és hozzuk vissza a blastbeateket!

Satanic North – Satanic North

(Reaper Entertainment)

1. War

2. Arise

3. Village

4. Hatred And Blasphemy

5. Four Demons

6. Behind The Inverted Cross

7. Vultures

8. Wolf

9. Kohti Kuolemaa

10. Satanic North

DOOL – Az önszeretet a kulcs

Venus in Flames címmel mutatta be új videóját a DOOL. Videójuk dala a pszichedelikus, progresszív dark rockot játszó holland csapat (ami a The Devil’s Blood hamvaiból született meg 2015-ben) harmadik albumán fog szerepelni, ami The Shape of Fluidity címmel április 19-én fog megjelenni a Prophecy Productions kiadásában.

A Venus in Flames című dal a társadalmi elvárások lerázása, a nemi szerepek eltörlése és megtanít szeretni önmagunkat.” – árulta el Raven van Dorst énekes. „A dalszöveg egy hangosan el énekelt belső párbeszéd. Ez egyben az új albumunk, a The Shape of Fluidity nyitódala is, amelyben a hamu alatt lapúló parázs valami újat lobbant lángra. Ehhez az önszeretet a kulcs!

Lemezük borítóján a neves francia művész, Valnoir (Metastazis) munkájával. A kép – félig áttetsző zászló, amit a művész folyadék metamorfózisban hozott létre a DOOL dalszövegeivel és zenéjével van összefüggésben. Ezek összefolyva kérdéseket vetnek fel az identitásról, a szabadságról, az életről és a dolgok megváltoztatásának akaratáról. Mint egy vezető ujj a Zeitgeist pulzusán – de anélkül, hogy rámutatnának, vagy felemelnének. A The Shape of Fluidity „programmal” a DOOL sokkal többet kínál, mint egy menő zene. A mélység és a jelentések ezen extra dimenziói mind egyedi vonzerejük részét képezik, és egyértelműen megjelennek az új albumon. Itt nem csak zenei újításról van szó, hanem a teljes terjedelemben a személyes változás, a fizikai változás, a pszichés változás és a minket körülvevő világ állandóan változó témái körül forog. A DOOL kérdéseket tesz fel: Hogyan hat ránk a változás? Hogyan maradhatunk önmagunk egy olyan világban, amely olyan hihetetlenül igényes és agresszív az egyénnel szemben? Minden folyik, semmi sem marad a régiben. Az ókori görög filozófus, Hérakleitosznak ez az elképzelése mindannyiunkra vonatkozik, mivel maga az élet állandó változásban van. Folyékonynak kell lennünk, mint a víz, hogy eligazodjunk a lehetőségek és bizonytalanságok óceánján és békét kell kötnünk a káosszal és a mulandósággal. A DOOL folyékony zászlaja alá gyűjt minden kóborlót!

A lemezről korábban már bemutatott Hermagorgon daluk szöveges videója az alábbiakban látható. Erről Raven van Dorst a következőket mondta:

A Hermagorgon nagyon világos irányt mutatott nekünk, hogy merre szeretnénk zeneileg eljutni. A szám a visszaszerzéséről, a bináris korlátokból való kitörésről és a világgal való szembenézésről szól. Ez az, amihez így, vagy úgy,mindenki hozzá tud kapcsolódni. Ez azonban az egyik legszemélyesebb dal az albumon. Leírja azt a belső utat, amin keresztülmentem az elmúlt néhány évben. A dal megmutatja annak a kollektív dalszerzői szellemnek a megszületését is, amelyen ez az egész The Shape of Fluidity album alapul.

DOOL – The Shape of Fluidity

(Prophecy Productions)

1. Venus in Flames

2. Self-Dissect

3. The Shape of Fluidity

4. Currents

5. Evil in You

6. House of a Thousand Dreams

7. Hermagorgon

8. Hymn for a Memory Lost

9. The Hand of Creation

March of Beasts March of Beasts
március 01.
Bass Warrior Tour Bass Warrior Tour
március 04.
Hate, Delure, Morvigor Hate, Delure, Morvigor
március 04.