Kirk Hammett – Szóló EP-t ad ki

Már jó pár éve kering a hír arról, hogy a Metallica gitárosa, Kirk Hammett szólóanyagot készít. Nos, úgy látszik eljött az idő és Kirk valóban előrukkol első szóló EP-jével, ami április 23-án Portals címmel fog megjelenni. Kislemezéről elsőként High Plains Drifter tételét hallgathatjátok meg, amiről így mesélt:

A zene eredetileg egy általam írt flamenco-darabból származik, ami egy két és fél perces téma volt, és nagyon tetszett, de az egyik riffjét nehéz lett volna beépíteni a Metallicába. Tudtam, hogy valamit majd kezdeni akarok vele, még ha spontán módon született is. Odakint ültem és egy akusztikus flamenco gitárral babráltam, és csak úgy kijött belőlem.

Az EP producere maga Kirk Hammett volt. Az A oldalra felkerült a Maiden And The Monster és a The Jinn, a B oldalra pedig a High Plains Drifter és a The Incantation. Ez utóbbi két dalt Edwin Outwaterrel közösen írta, akivel a 2019-es a MetallicaS&M2” lemezén is dolgozott.

A Portals a címéhez hűen kapukat nyújt, amelyeken belépve zenei és pszichikai célpontok felé lehet venni az irányt. A világ minden táján – Los Angelestől Párizson át Oahuig – rögzített EP Kirk utazásainak eredménye, amolyan meghívó, hogy lépj be a saját belső világodba. A klasszikus zene, a filmzenék, a horrorfilmek és talán egy picit Ennio Morricone hatására, amivrl az volt a célja, hogy az EP íveljen át az évtizedeken, és vonultasson fel minden általa kedvelt horrort. Az EP-jéről Kirk így nyilatkozott:

Még mielőtt felmerült volna bennem a szóló EP ötlete, az inspirált, hogy valamilyen hanganyagot kellene készítenem a The Kirk Hammett Collection néven a massachusettsi Salemben, a Peabody Essex Múzeumban 2017-ben megrendezett első It’s Alive kiállításhoz. Olyasmi zenét képzeltem el, amely folyamatosan szól a háttérben, miközben az emberek végigsétálnak a kiállításon. Egyik este leültem egy témával, és mire észbe kaptam, már minden meg is volt a Maiden And The Monster dalhoz.

Valójában a Portals ezzel az egy dallal kezdődött. Ezt követően ugrott be, hogy filmzene-szerű momentumokat is létre tudnék hozni. Ezeket úgy nevezem magamban, hogy ‘audio cinematic’; hangokat és zenei darabokat hozok létre a fejemben játszódó filmekhez. Remélhetőleg mások fejében is megjelenik majd valami film a zene hallatán.

Lowland Fest 2024 Lowland Fest 2024
június 25.
Tom Morello Tom Morello
június 30.
Toxic Weekend 2024 Toxic Weekend 2024
július 03.
Richie Kotzen Richie Kotzen
július 03.