Iron Man – elhunyt a banda alapító gitárosa, Iron Al


60 éves korában elhunyt a marylandi doom színtér egyik alapbandájának számító Iron Man alapító gitárosa, Iron Al, azaz Al Morris III. A csapat eredetileg Black Sabbath tribute-nak indult, majd az első saját dalok és demók után a berlini Hellhoundhoz szerződött, ahol két lemezt adtak ki a ’90-es évek első felében. Legutóbbi lemezük South Of The Earth címmel 2013-ban, a Rise Above gondozásában jelent meg.


Al Morris III nem csupán alapítója, riffmestere hanem életben tartója és lelke is volt az Iron Man-nek. A zenei pályáját 1977-ben a Force-ban indító gitáros már hosszabb ideje betegeskedett, emiatt a Maryland Doom Festen sem tudtak részt venni 2017 nyarán.
 

Számomra Al gitárhangzása volt a legfontosabb eleme az Iron Mannek. Rettentő durva, de egy természetes módon, direkt, zsigeri jelleggel. A riffjeinek olyan hatása van, mintha egy sűrű folyadékkal teli kádban ülnék, amelyben moccani sem tudok, és közben egy őrlőgép lyukat furna a homlokom közepén, és haladna lefelé, egyenesen a gyomromig. Ennyire súlyosak a riffjei!


Amikor annak idején már úgy éreztem, hogy készen állok a színpadra, megkérdeztem magamtól, hogy kik a legmenőbb gitárosok? – mesélt magáról Al pár éve. – Elgondolkodtam ezen, a válaszom pedig az volt, hogy Jimi Hendrix és Tony Iommi. Mivel mindketten balkezesek voltak, mintha a tükörbe néztem volna, ahogy figyeltem a kezük mozgását a gitár nyakán.

Nyugodj békében, Iron Al!

Emlékezett meg róla Lee Dorrian (ex-Cathedral, With The Dead).



Iron Man – elhunyt a banda alapító gitárosa, Iron Al (1 komment)

  • boymester boymester szerint:

    1976 óta nyomta a zsigeri doomot! Ezt így kell csinálni hittel és lélekkel! Nyugodjon békében! Én személy szerint imádom az Iron Man lemezeket. Mindegyik fantasztikus utazás az igazi amcsi doom sűrűjébe.

Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.
Glenn Hughes Glenn Hughes
április 29.