Wolfheart – hallgasd meg új lemezüket

Wolves Of Karelia címmel április 10-én jelent meg a melodikus death metalt játszó finn Wolfheart ötödik albuma, amiről most The Hammer daluk videója nézhető meg.

A The Hammer dal tükrözi a legjobban a finn elszántságot és akaraterőt.  ‘Never surrender, Never retreat, The last defender, The hammer of the north’ – ezek a sorok csak kihangsúlyozzák a tényt, hogy az ellenséget meg kell állítani, a körülményektől függetlenül. A természet volt az üllő, a finneknek pedig kalapácsként kellett lecsapniuk, a támadó szovjet hadsereget szét kellett zúzni.” – mondta a banda főnöke, Tuomas Saukkonen énekes/gitáros.

A Wolfheart új albumát a Téli háború inspirálta, amely 1939 novembere és 1940 márciusa között zajlott a szovjet–finn határsávban. A hadműveletek a szovjet csapatok hadüzenet nélküli támadásával indultak meg, ennek közvetlen előzményeként november 26-án végrehajtották a mainilai incidens néven elhíresült provokációt. A szovjetek ágyúzni kezdték a saját területükön fekvő, de a finn határtól csupán 800 méterre található Mainila települést, s az akcióért a finneket tették felelőssé. Hősies helytállással és némi nemzetközi segítséggel (amelyben a Teleki-kormány által szervezett magyar zászlóalj is részt vett) sikerült a finneknek megállítaniuk a szovjet előrenyomulást, de így is elveszítették területük 10 százalékát.

Tuomas erről korábban így beszélt: “Egy kis faluban láttam meg a napvilágot az orosz határnál, nagyjából 15 kilométerrel a határzónától. Van ott egy kis domb, ahonnan ágyú irányult a Szovjetunió felé, mindig ott játszottunk a környékbeli srácokkal.

A második világháború egyik jól ismert mesterlövésze, Simo Häyhä, azaz a Fehér Halál, ahogy a szovjetek nevezték, a szomszéd faluból származott… Szóval, mondhatjuk, hogy azon a környéken mindenki megőrizte emlékében ezt a háborút. Mindössze 32 tankunk volt, míg a szovjeteknek 3 ezer, és 114 repülőnk a szovjetek 3800 repülője ellenében.

Millióan támadtak ránk, nekünk pedig 350 ezer katonánk volt, de ma is finnül beszélünk.
” 

Ian Paice
december 12.
Desszert Záróbál
december 17.
ExtremeNoiseFest 2021
december 18.