HBD Billy Gibbons!

1949 december 16-án látta meg a napvilágot Texas első számú blues-rock gitárosa, a ZZ Top együttes alapítója, Billy F. Gibbons. A William Frederick Gibbons néven anyakönyvezett zenész pályafutása a Moving Sidewalks nevezetű pszichedelikus blues-zenekar révén indult el a 60-as évek derekán. Az ifjú Billy tehetségére a korszak gitárhőse, Jimi Hendrix is felfigyelt; el is vitte turnéra a Mozgó Járdákat. A banda szétszéledése után Gibbons immár új társakkal (Dusty Hill, Frank Beard) új zenekart alapított ZZ Top néven 1969-ben, amellyel a Tex-Mex rock művelését tűzte ki célul, a névválasztással pedig nem titkolt szándékuk volt kibérelni a lemezboltok utolsó polcait (jóllehet a legenda szerint BB Kingnek is köze van ahhoz, hogy a ZZ Top névre esett a választás).

Korai erősen bluesos hangzású albumaikkal (First Album, Rio Grande Mud, Tres Hombres, Fandango!) és sajátos texasi humorral fűszerezett stílusukkal rövidesen óriási sztárokká nőtték ki magukat az Egyesült Államokban; még a Led Zeppelin jegyeladási rekordját is sikerült megdönteniük. Európába az Eliminator és Afterburner c. korongokkal sikerült betörniük, ezek zeneileg radikális változást hoztak; a blueselemek hátrébb szorultak, stílusuk erősen popularizálódott, a trió szintetizátort is bevont a hangzás gazdagítása érdekében. Imidzs terén szintén történtek változások: Billy és Dusty hosszú Mikulás-szakállat növesztettek, ami külsőleg is jól felismerhetővé tette a bandát. A két említett albumról kimásolt kislemezdalok rendkívül profin megtervezett videoklipjei ugyancsak nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a ZZ Top a 80-as évek közepére már a világ tetején csücsüljön. A trió felbukkant a Vissza a jövőbe c. sci-fi vígjáték harmadik részében, továbbá adtak egy betétdalt is a filmhez (Doubleback), amellyel népszerűségük csak növekedett.





A 90-es években sem nagyon tétlenkedtek, bár ekkoriban született albumaik is minőségi, örökérvényű hallgatnivalók, az életműhöz érdemben hozzátenni nem tudtak velük. Pedig személyes véleményem szerint mind a ’94-es Antenna, mind a ’96-os Rhythmeen, mind pedig a 30 éves jubileumra kiadott XXX ott vannak a ZZ pályafutásának csúcsalkotásai között. A kétezres dekádban még szórványosabban adtak magukról életjelet; a 2003-as Mescalero után 9 évet kellett várni az elpusztíthatatlan texasi trió legfrissebb munkájára (La Futura). Az együttes időközben a Rock ‘N’ Roll Hírességek közé is bekerült, Gibbons pedig különféle vendégszereplésekkel (a Gov’t Mule-nál, Revolting Cocks-nál és Queens Of The Stone Age-nél) enyhítette munkamániáját.



A Rolling Stone által felállított Minden Idők Legjobb Gitárosainak listáján Billy Gibbons a 32. helyet foglalja el.

Boldog szülinapot Mr. Gibbons!
Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.
Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.
Agnostic Front Agnostic Front
június 18.
Wayfarer, Dreadnought Wayfarer, Dreadnought
június 19.