Válvera – a katasztrófák albuma

Augusztus 28-án Cycle Of Disaster címmel érkezik a brazil thrash metalos Válvera harmadik albuma, mely az országot és s térséget ért természeti és ember okozta katasztrófákkal foglakozik.

Ez az album olyan természeti és általunk okozta katasztrófákkal foglalkozik, amelyek Brazília történelmének részét képezik, még soha, vagy csak részben kerültek nyilvánosságra. Mindnek meg van a mai napig az aktualitása.” – magyarázza az énekes és gitáros Glauber Barreto.

A lemezről elsőként bemutatott Glow Of Death a Cézium-137 szennyeződéséről beszél. Ez Brazília radioaktív szennyezés történetének súlyos epizódja, amely Goiania-ban (BRA), 1987-ben történt. A szennyezést a Goiano-i Sugárterápiás Intézet (IGR) követte el, mikor is sugárterápiás berendezéseiket egy a kormánnyal kötött szerződés értelmébe a helyi hulladékkezelőbe elhelyezték. Senki sem tudja biztosan, hogyan került oda. A nagy fémszerkezet belsejében egy kapszula volt tele fertőző porral, amely kék fényt bocsátott ki a sötétben. Ez a fényes por a Cézium-137 volt, amelyet később „A halál világossága”-nak neveztek. Ez valahogy onnan kiszabadult, mely súlyosan károsította több száz ember egészségét.

Glenn Hughes Glenn Hughes
április 29.
Walpurgis Night Walpurgis Night
április 29.
Moonstone Moonstone
május 01.