Thy Catafalque – Érkezik az Alföld

A fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Thy Catafalque sorban tizenegyedik albumát harangozza most be a Néma vermek című videoklippel, miközben gőzerővel próbálnak már a 2023. május 11-i Budapest Parkos koncertjükre.

Június 16-án a Season of Mist kiadásában érkezik a Thy Catafalque 11. albuma, az Alföld. Kátai Tamás minderről így beszélt:

Az Alföld a legegyenesebb és legklasszikusabb extrém metal album, amit valaha rögzített a projekt. Ezúttal egy igazi metállemezt szerettem volna, az innováció vagy progresszió igénye nélkül, a dalokra és a riffekre koncentrálva, ahelyett, hogy kísérletezgetnék vagy új dolgokat hoznék be a zenénkbe. A régi ötleteimet kiengedtem magamból, amiket nagy örömmel tettem. Alföld jelentése: a Nagy Alföld, Délkelet-Magyarország masszív sík része, ahol születtem és nevelkedtem. A Néme vermek klipjét Makó-Bogárzó kopár pusztáin forgattuk, a dalban Veres Gábor jó barátunk éneke a Watch My Dying-tól.

A kisfilm és a dal akkurátusan összefoglalja a sivár és könyörtelen alföldi hangulatot. A klip még 2021 utolsó napjaiban forgott a No Total Films-es srácokkal, Kátai a forgatásról pedig a következő kedves történetet osztotta meg:

“A borítón is szereplő rendkívül cuki kiskutya, Mudi a forgatás végefelé a vaksötétben, amíg a sárban fetrengtem, elvitte a sapkámat és a sálamat. Előbbi sosem került elő, utóbbit megtalálták a tanya mellett másnap, de már csak a fele volt meg. Ez egy kemény vidék.

A kilenc dalos lemezen most is számos vendég működik közre: Horváth Martina Veronika (The Answer Lies In The Black Void, Mansur) – ének, Lambert Lédeczy (Ahriman, Mörbid Carnage) – ének, Bokodi Bálint (Diabolus In Musica) – ének, Veres Gábor (Watch My Dying) – ének, Dudás Gábor (Reason) – ének, Breno Machado – szólógitár, Daniele Belli – akusztikus gitár, nagybőgő, Dario Cei – fuvola, Chris Lyons – hegedű, brácsa, Ido Romano – arab ney-fuvola, Samuel Chacon – fretless basszusgitár és Austris Apenis – francia kürtművész.

Thy Catafalque – Alföld

(Season of Mist)

1. A csend hegyei

2. Testen túl

3. A földdel egyenlő

4. Alföld

5. Folyondár

6. Csillagot görgető

7. A felkelő hold országa

8. Szíriusz

9. Néma vermek

A Thy Catafalque tehát május 11-én a Budapest Parkban a klasszikusok mellett új dalokat is bemutat majd. Ráadásul az este egy igazi zenei kuriózum lesz, hiszen fellép a Platon Karataev is, akik szintén készülnek újdonsággal. Ők egyébként nemrég a kiváló Vízből van című szerzemény live felvételét osztották meg a rajongókkal.

Thy Catafalque + Platon Karataev jegyek: https://www.budapestpark.hu/events/thy-catafalque-platon-karataev-20230511

Thy CatafalqueAlföld előrendelés link: https://shop.season-of-mist.com/catalogsearch/result/?q=thy+catafalque

Pantera Pantera
május 30.
Powerwolf Powerwolf
június 04.