VII. Chromized Land

2008-ban immáron hetedik alkalommal kerül megrendezésre A The Chromized Land black/death metal fesztivál Debrecenben, a Csónakázó-tó mellett található Új Vigadóban. Az, hogy már hetedik éve töretlenül halad előre a Fesztivál története, nem elhanyagolható csekélység, főleg a magyar underground mindenkori helyzetét figyelembe véve. A 2002-ben hirtelen felindulásból szervezett klubkoncertből így lett szépen lassan egy valóban fesztiválnak titulálható esemény. A bulik felszereltsége, lebonyolítása és szerencsére a látogatottsága is évről-évre kedvezőbb képet mutatott, ezért is valósulhatott meg 2006-ban az a kezdeti elképzelés, hogy két napon keresztül zúzzanak a két legszigorúbb zenei stílus honi képviselői.
_ELVALASZTO_

Nem lesz ez idén sem másképpen, így aki augusztus 22-én és 23-án két, igazán brutális zenékben bővelkedő estét szeretne magának, az jobb, ha már most előre megveszi, illetve megrendeli a napijegyet avagy a bérletet. Bár a néhány helyen, többek között a HammerWorld-ben megjelent hirdetésekhez képest az utolsó pillanatban változott és átalakult valamelyest a program, így is valószínűtlen, hogy egy vérbeli Black/Death Metal rajongó csalódottan távozzon haza. A két legfontosabb változás, hogy az Epidemic zenekar különböző problémák miatt lemondani kényszerült a bulit, az ex-Neochrome frontember Peter D. Maniak által tavaly ősszel beindított Angerseed pedig egy kényszerű tagcsere miatt stornózta debütáló debreceni buliját. A 2009-re esedékes Fesztiválon minden bizonnyal ott lesz mindkét banda.

Pár szót az idei Fesztivál fellépőiről: Az első napot az inkább még csak Debrecenben és környékén ismert, szemtelenül fiatal tagokból álló helyi Bloodlust zenekar nyitja majd. Brutális Death Metal zenéjük megfelelő alapot fog szolgáltatni a kellő hangulati hőfok kialakulásához. Őket rögtön egy határainkon túli banda, a nagyváradi Spiritual Ravishment követi, akiket eddig csak a szemfülesek csíphettek el egy nyúlfarknyi debreceni fellépésen. Ők sem a dolgok könnyebb oldalát fogják meg, szintén agresszív Death Metal bulit fognak adni. Az első nap harmadikként fellépő szentesi Gholgoth már régi név a palettán, de sokan még csak most fognak első ízben találkozni velük, lévén, hogy jó pár éve csendben vannak. Ez persze nem fogja a bandát megakadályozni abban, hogy a részben új tagsággal, valamint régi dobosuk Vígh Endre (Tesstimony) segédletével kielégítsék a kompromisszummentes Black Metal híveit. Itt persze nem ér véget a Black rajongók napja, hiszen a következő fellépő a helyi érdekeltségű Neochrome lesz, akik bár ugyan több helyen is felléptek már a zenekar új felállásával, ez a buli mégis kiemelt fontosságú lesz. A zenekar minden időszakából várhatóak számok, és bizton lehet számítani valódi meglepetésekre is. Egy sokak által már nagyon várt debreceni debütálás következik ezek után, hiszen a budapesti Baskíria veszi birtokba a színpadot, és borítékolni lehet, hogy nem okoznak senkinek csalódást. Az első napot a már-már veteránnak számító Tesstimony zárja majd, és mivel fentebb említett dobosuk is hazatért a nyári szezonra, semmi nem állíthatja meg Őket egy hangulatos death’n’roll buli prezentálásában.

A második nap sem lesz könnyebb menet, hiszen elsőként máris a súlyos, gépies, Death Metal alapú rideg zenét nyomató Mortem kezd Nyírbátorból. Őket már talán be sem kell mutatni, több ízben is játszottak már a Fesztiválon. Ezután újabb debütálásnak lehetnek majd tanúi az egybegyűltek, egy újabb Death Metal támadás érkezik, ezúttal Mosonmagyaróvárról, a Depths of Depravity személyében. Aki már látta Őket, az tudja, hogy egy elsöprően brutális Death Metal bulira lehet számítani a bandától. Újabb, a helyi pálya előnyeit élvező zenekar a Dim Vision, akik szintén debütáltak már új felállásukkal, de erre a bulira Ők is nagyon komolyan készülnek, és egy minden eddiginél teljesebb bandát lehet majd látni a színpadon. Talán még egy-két újabb szerzemény is előkerül az este folyamán a bandától. Az Agregator az utolsó utáni pillanatban esett be a Fesztiválra, de ez biztosan nem jelent majd akadályt abban, hogy súlyosan nyomasztó zenéjükkel felkavarjanak egy-két sötétebb lekivilágú egyént. Hogy azután a karcagi Vale of Tears újra felpörgesse kicsit a skandináv jellegű Death Metal híveinek adrenalinszintjét. És talán még az sem lehetetlen, hogy a lassan készülő hármas lemezből is elhangzik majd egy kis ízelítő. A második nap végén jelentkező fáradtságot játszi könnyedséggel fogja szétzúzni a Budapestről érkező Bornholm, akik már tavaly is hangos sikert könyvelhettek el maguknak, és idén is felfokozott érdeklődés előzi meg programjukat. Méltó záróbandája lesznek a két napos őrületnek, szigorú, de hangulatos, és ősi magyar értékeket is ápoló Black Metal zenéjükkel tesznek pontot a buli végére.

Várunk MINDENKIT a Fesztiválra, szeretnénk, ha minél többen eljönnétek, hiszen részben ezen is múlik a Fesztivál jövője! Reális árak, intenzív programok várnak Benneteket, és legyünk együtt gazdagabbak egy remélhetőleg hangulatos kétnapos őrülettel!!

Reméljük, hogy nem iszunk túlzottan előre a medve bőrére, de annyit mondhatunk: Találkozunk 2009-ben is ugyanott, ugyanakkor!!!

Üdvözlettel: A Szervezők (Mányák Péter – 20/467-7019, peterdmaniak (kukac) gmail (pont) com
Tóth Csaba – 20/352-3725, csabicsek177 (kukac) freemail (pont) hu)

VII. The Chromized Land black/death metal fesztivál
2008. augusztus 22-23., Debrecen, Új Vígadó

1. nap (augusztus 22. péntek):
Tesstimony
Baskiria
Neochrome
Gholgoth
Spiritual Ravishment (Ro)
Bloodlust

2. nap (augusztus 23. szombat):

Bornholm
Vale Of Tears
Agregator
Dim Vision
Depths Of Depravity
Mortem

Kapunyitás mindkét nap: 18:00, kezdés: 18:30
Napijegyek elővételben: 1200 Ft
Helyszínen: 1450 Ft
Bérlet elővételben: 1900 Ft
Helyszínen: 2350 Ft
Elővétel: Debrecen, Rock-Ness hanglemezbolt (Vár u. 10/c., alagsor)
Rendelés: www.angerseed.hu, www.ujvigado.hu

Az elővételben vásárolt, illetve rendelt napijegyek és bérletek részt vesznek a Fesztivál utáni sorsoláson, amelyen a fellépő zenekarok CD-i és pólói kerülnek kisorsolásra!  Az első 50 elővételben vásárolt bérlethez, valamint napijegyhez ajándékot adunk!!!
(Ez az ajánlat az internetes rendelésekre nem vonatkozik!!!)

Megközelítés: A debreceni MÁV Pályaudvartól az 1-es villamossal, illetve a 10-es busszal.
Szálláslehetőség: www.debrecen.hu

január 09.,
február 06.,