Savatage – az áttörést hozó album


1987. szeptember 30-án jelent meg az amerikai power/progresszív metalos Savatage negyedik albuma, a Hall Of The Mountain King az Atlantic Records gondozásában. A lemez producere Paul O’Neill (Trans-Siberian Orchestra) volt, aki az előző album (Fight for the Rock) sikertelensége után, nagymértékben befolyásolta az együttes későbbi zenei irányvonalát. 
 

A Hall Of The Mountain King mind a kritikusok, mind a rajongók szerint az egyik legerősebb Savatage album, mely egyfajta átmenetet képez a csapat ’80-as évekbeli hangzása és a ’90-es években készült lemezei között. Ezen az albumon született meg jellegzetes progresszív metalos hangzásuk, melyben zenei szempontból újdonságként jelentek meg a komolyzenei hatások. Ezek leginkább a Prelude To Madness című instrumentális dalukban érezhetőek.

http://www.youtube.com/watch?v=d8ELeDkRcXo&

Az anyag legismertebb felvétele a címadó Hall Of The Mountain King, mely mára már a zenekar himnuszává, valamint a műfaj klasszikusává vált. A korongon olyan klasszikus zeneszerzők melódiái hallhatóak, mint Edvard Grieg és Gustav Holst. Újdonságot jelentett a lemezen a Last Dawn című instrumentális, rövidke szerzemény, mely egy egyszerű akusztikus témán alapszik. A Strange Wings dalban Jon „The Grit” Oliva egy remek vokális duettet énekel Ray Gillen-nel, aki egy ideig a Black Sabbath majd a Badlands frontembere volt.


Ez volt az első Savatage album, melynek borítóját Gary Smith készítette, és amellyel előző albumuk sikertelensége miatt elpártolt rajongóikat újra maguk mögé tudták állítani. A Hall Of The Mountain King egészen a 116-os pozícióig kúszott fel az USA Billboard 200-as albumlistásán.

http://www.youtube.com/watch?v=mKNIHaBCkcw&
 
Hexvessel Hexvessel
április 24.
Akela, Innistrad Akela, Innistrad
április 25.